Ο γραφικός χαρακτήρας της Τζάκι Κένεντι με όλα όσα έκανε, αλλά και όσα δεν πρόλαβε να κάνει με τον σύζυγό της JFK στο μοιραίο ταξίδι στο Ντάλας | Gil Wells
Θέματα

Οι σημειώσεις της Τζάκι για το μοιραίο ταξίδι στο Ντάλας με τον Τζον Κένεντι

Το χαρτί με το λογότυπο του Λευκού Οίκου πάνω στο οποίο η Πρώτη Κυρία είχε γράψει λεπτομερώς τι θα φορούσε στις επίσημες εμφανίσεις με τον σύζυγό της στη μοιραία επίσκεψή τους στο Ντάλας το 1963, βρέθηκε τυχαία
Protagon Team

Μικρά ή μεγάλα κομμάτια ιστορίας, μπορεί να σε περιμένουν στα πιο αναπάντεχα μέρη. Κάτι τέτοιο συνέβη και στον Γκιλ Γουέλς, το καλοκαίρι του 2015, όταν είδε την 79χρονη νονά του Σίρλεϊ Αν Κόνοβερ που έπασχε από άνοια, να έχει ξεθάψει από κάποιο συρτάρι του σπιτιού στο οποίο έμεναν μαζί, δύο χαρτιά με κάτι σημειώσεις γραμμένες πάνω τους.

Ως εδώ, η ιστορία δεν φαίνεται να κρύβει κάτι συνταρακτικό και ο ίδιος ο Γουέλς, δεν θα έδινε σημασία στα ευρήματα της νονάς του, αν δεν έπιανε με την άκρη του ματιού του μερικές λέξεις κλειδιά: «Nov.22» (Νοέμβριος 22) και «ροζ και navy (μπλε) ταγιέρ Chanel». Κι όλα αυτά, γραμμένα σε ένα χαρτί που πάνω είχε το λογότυπο του Λευκού Οίκου!

Ο γραφικός χαρακτήρας ανήκε στην Τζάκι Κένεντι, η οποία είδε τον σύζυγό της και πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι να δολοφονείται μπροστά στα μάτια της στις 22 Νοεμβρίου 1963 κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής τους στο Ντάλας του Τέξας. Οι σημειώσεις πάνω στο χαρτί ήταν μια λεπτομερής λίστα σχετικά με το μοιραίο ταξίδι τους στο Ντάλας. Το αναλυτικό της πρόγραμμα, λεπτό προς λεπτό, για όλες τις στάσεις και συναντήσεις τους, καθώς και τα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που έπρεπε να πακετάρει προσεκτικά η προσωπική βοηθός της, Προβιντένσια Παρέδες. Ανάμεσα σε αυτά που θα φορούσε και το εμβληματικό, όσο και μοιραίο ροζ Chanel ταγιέρ που έμελλε να βαφτεί με το αίμα του συζύγου της – όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times. 

Ο Γκιλ Γουέλς παρέδωσε τα έγγραφα στην αμερικανική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2016- αφού πέρασε έναν χρόνο φυλάσσοντάς τα σε ένα βιβλίο που είχε και ήταν σχετικό με τη ζωή της Τζάκι! Από τότε, βρίσκονται στην John F. Kennedy Presidential Library and Museum στη Βοστόνη. Ζουν εκεί αθέατα, απαρατήρητα και υπό αυστηρότατο περιορισμό. Γιατί όμως;

Οταν ο Γουέλς ρώτησε κάποιον που εργαζόταν στην αρχειοθέτηση της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου JFK γιατί οι συγκεκριμένες σημειώσεις δεν έχουν τοποθετηθεί σε κάποια μόνιμη έκθεση στον συγκεκριμένο χώρο, πήρε την απάντηση ότι η κόρη της Τζάκι και του Τζον, Καρολάιν Κένεντι, δεν είχε δώσει άδεια για κάτι τέτοιο. Αυτός ήταν και ένας από τους όρους της δωρεάς του επίμαχου εγγράφου, στον οποίο αρχικά ο Γουέλς δεν είχε δώσει σημασία.

Η Τζάκι Κένεντι δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία του J.F.K μέσα στο μοιραίο αυτοκίνητο (Wikipedia)

Ο ίδιος όμως είχε προνοήσει, σκανάροντας τις ιστορικές σημειώσεις της Πρώτης Κυρίας και στέλνοντας ένα αντίγραφο στους New York Times. Η εφημερίδα, ενθουσιασμένη όπως ήταν φυσικό με αυτό το άγνωστο εύρημα που δεν είχε ανακοινωθεί πουθενά ύστερα από απαγόρευση της κόρης του προεδρικού ζεύγους, άρχισε το εντατικό ρεπορτάζ.

Οταν οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης ήρθαν αντιμέτωποι με το μεγαθήριο του Τύπου, δήλωσαν ότι επρόκειτο για παρεξήγηση και ότι η συγκεκριμένη λίστα της Τζάκι, θα παρουσιαζόταν το συντομότερο δυνατόν. Περισσότερο από κάθε άλλη προεδρική Βιβλιοθήκη, εκείνη της οικογένειας Κένεντι φημίζεται για την υπέρμετρη σχολαστικότητα σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση σε τι. Ανοιχτή στο κοινό, είναι μια γκαλερί που προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια περιήγηση στη ζωή του JFK, από την παιδική του ηλικία ως την δολοφονία του. Σε έναν μικρό χώρο, η αισθητική του οποίου θυμίζει ευλαβικό παρεκκλήσι, υπάρχουν όλα όσα συνδέονται με την τραγική δολοφονία που άλλαξε για πάντα την Αμερική. Αυτός ο χώρος, έχει μια αράδα τίτλο: «22 Νοεμβρίου 1963».

Στους πάνω ορόφους, η Βιβλιοθήκη στεγάζει περίπου 400 συλλογές που αριθμούν 25 εκατομμύρια σελίδες με ντοκουμέντα, συμπεριλαμβανομένων επίσημων εγγράφων του Τζον Κένεντι και άλλων μελών της οικογένειας.

Τα προσωπικά έγγραφα της Τζάκι Κένεντι που δόθηκαν με δωρεά στη Βιβλιοθήκη από την ίδια και τους κληρονόμους της μεταξύ 1979 και 2010 είναι από τα πιο προσεκτικά «περιφρουρημένα», σε απόλυτο σεβασμό για την προσωπική της επιθυμία για ιδιωτικότητα. Η κόρη της Καρολάιν, η οποία είναι συγγραφέας, δικηγόρος και πολιτικός, φημίζεται ως «κέρβερος» αυτής της ιδιωτικότητας.

Οσο για το ίδιο το αιματοβαμμένο «pink navy Chanel suit», φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στην Ουάσινγκτον και δεν πρόκειται να ξαναβγεί στη δημοσιότητα τουλάχιστον μέχρι το σωτήριον έτος 2023!

Η υπερ-προστατευτικότητα της Καρολάιν Κένεντι σε ό,τι έχει να κάνει με την μητέρα της είναι πάντως απολύτως κατανοητή, αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο σοκ που βίωσε τόσο στη στιγμή της δολοφονίας του συζύγου της, όσο και το μετα-τραυματικό στρες που την ακολούθησε ως το τέλος της ζωής της.

Πώς όμως βρέθηκε μια τόσο σημαντική λίστα από το ταξίδι στο Ντάλας στην κατοχή της νονάς του Γκιλ Γουέλς;

Η Σίρλεϊ Αν Κόνοβερ εργαζόταν ως υπάλληλος στο Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων (Department of Veterans Affairs). Ομως η εξασθενημένη μνήμη της δεν την βοήθησε να θυμηθεί από πού κι ως πού είχε στην κατοχή της αυτό το τόσο σημαντικό έγγραφο. Ο Γκιλ Γουέλς είπε στους New York Times ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η νονά του ήξερε την προσωπική βοηθό της Τζάκι, την Προβιντένσια Παρέδες. Και ότι κάπως έτσι ήρθε στα χέρια της αυτό το μικρό κομμάτι χαρτιού που κρύβει μέσα του κάτι τόσο σημαντικό από την ιστορία των ΗΠΑ. Οταν ο δημοσιογράφος ρώτησε την Σίρλεϊ Αν Κόνοβερ γιατί δεν προτίμησε να το πουλήσει σε κάποιον μανιώδη συλλέκτη, εκείνη ήταν σαφής και διαυγής: «Δεν είναι δικό μας. Είναι δικό τους».

Ο Γκιλ Γουέλς πέθανε αναπάντεχα τον Μάιο του 2018 κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, χωρίς να προλάβει να δει το εύρημά του να αποκτά την αίγλη που του αξίζει. Σαν ένας ταπεινός εξερευνητής της ιστορίας, που έφυγε από τη ζωή, δίνοντας σε αυτά που βρήκε το εισιτήριο για την αιωνιότητα.