O Στιβ Τζομπς σε μια από τις παλαιότερες παρουσιάσεις προϊόντων της Apple | Photo by Tim Mosenfelder/Getty Images/Ideal Images
Θέματα

Ενας προφήτης, μα τι προφήτης!

Το «μυαλό» της Apple είχε προβλέψει την εξάπλωση του Διαδικτύου, του Amazon και του τρόπου που αντιμετωπίζουμε πλέον τον κόσμο της πληροφορίας
Protagon Team

Ας θυμηθούμε κάποια πράγματα για το τι συνέβαινε στο μακρινό 1996, πριν από 20 χρόνια τέτοιες μέρες. Το Google ήταν ακόμη ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Στάνφορντ. Το λειτουργικό σύστημα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ήταν τα αλήστου μνήμης Windows 95 ενώ το Amazon ήταν μια μικρή νεοφυής εταιρεία που απλά προσπαθούσε να πουλήσει βιβλία. Επίσης, ο Στιβ Τζομπς δεν είχε πάρει ακόμη το δρόμο της επιστροφής στην Apple.

Φυσικά, τα θαυμαστά έργα της εταιρείας (iMac, iPod, iPad και iPhone) απείχαν πολύ από το να γίνουν πραγματικότητα. Δεν υπήρχαν στην καθημερινότητά μας, που τόσο άλλαξε μαζί τους. Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά ο Τζομπς παραχώρησε μια συνέντευξη στον ιστότοπο του Wired, όπου εκ των υστέρων αποδείχθηκε προφητική. Ή, απλώς, κατέδειξε αυτό που σήμερα όλοι γνωρίζουμε: ο άνθρωπος προηγούνταν της εποχής του.

Το BusinessInsider θυμάται κάποιες περικοπές εκείνης της συνέντευξης που με τη γνώση του παρόντος και την απόσταση από το χρόνο που δόθηκε, αποδεικνύεται εξόχως σημαντική.

Μια από τις μεγαλύτερες προβλέψεις του ήταν ότι το δίκτυο θα είναι πανταχού παρόν στο άμεσο μέλλον. Βέβαια, εκείνα τα χρόνια είχαν βρεθεί κι άλλοι που πιθανολογούσαν ότι το διαδίκτυο θα καταλάβει τον κόσμο. Ωστόσο, ο Τζομπς είχε πει επί λέξει: «Ο ηχητικός τόνος του web θα ακούγεται παντού» και αυτό ήταν μια πρώτη ένδειξη του μέλλοντος που μας περίμενε.

Επίσης, όταν είχε ερωτηθεί για τις μεγάλες δυνατότητες που μπορεί να έχει Διαδίκτυο, είχε απαντήσει πως μέσω αυτού θα αναπτυχθεί στον μέγιστο βαθμό το εμπόριο. «Οι άνθρωποι θα μπορούν να πουλούν ό,τι θέλουν. Αρκετοί θα σταματήσουν να πηγαίνουν σε μαγαζιά και θα ξεκινήσουν να αγοράζουν πράγματα μέσω του Διαδικτύου». Κάτι το οποίο έγινε. Τρανό παράδειγμα η ανάπτυξη της εταιρείας Amazon του Τζεφ Μπέζος. Και όχι μόνο αυτής.

Επιπρόσθετα, το μεγάλο «μυαλό» της Apple είχε πει ότι αν τα αγαθά και οι υπηρεσίες καλύψουν το 10% των εργασιών τους μέσω του διαδικτύου, τότε θα πρόκειται για σημαντικό φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή, το ηλεκτρονικό εμπόριο στις ΗΠΑ καλύπτει το 7,5% των λιανικών πωλήσεων. Αρα, ο στόχος που είχε θέσει ο Τζομπς δεν είναι μακρινός.

Το Internet, επίσης, θα σήμαινε τον θάνατο του μεσάζοντα. Κατά τον Τζομπς, αποδεικνύεται πως υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στην κοινωνία που μεσιτεύουν για να αγοραστούν και να πουληθούν προϊόντα και υπηρεσίες. Με την άμεση επαφή που θα είχε ο χρήστης με την εταιρεία της αρεσκείας του, αυτή η ενδιάμεση φάση θα καταργούνταν αυτομάτως. Οπερ και εγένετο. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες startup εταιρείες πουλούν τα λογής προϊόντα τους κατευθείαν στους πελάτες τους δίχως κάποια άλλη διαμεσολάβηση.

Για τον Τζομπς, όμως, η μέγιστη επιτυχία του Internet είναι η «δημοκρατική» υφή του. Θεωρούσε ότι εν σπέρματι, το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Ετσι, μια μικρή εμπορική εταιρεία μπορεί να ανταγωνιστεί μια μεγάλη εταιρεία που στην… κανονική ζωή κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ.

«Το δίκτυο δεν θα αλλάξει τον κόσμο και σίγουρα δεν θα μπορέσει να το κάνει στα επόμενα 10 χρόνια. Θα βοηθήσει όμως στην αύξηση των δυνατοτήτων του κόσμου κι αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκδημοκρατισμό», είχε πει χαρακτηριστικά.

Προτού καν εμφανιστούν οι όροι Ajax και Web 2.0, ο Τζομπς είχε προδικάσει την εξέλιξη σε εκείνη τη συνέντευξη λέγοντας πως τα επόμενα – λίγα -χρόνια, οι άνθρωποι θα ξεκινήσουν να κάνουν περίπλοκες δημοσιεύσεις στο Web.

Επιπροσθέτως, ο Τζομπς φαίνεται να είχε άποψη ακόμη και για το πώς λειτουργούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, κάτι που ουσιαστικά ήταν ο προάγγελος εταιρειών-αιχμής όπως είναι αυτή τη στιγμή η Tesla στις ΗΠΑ.

Είχε δει, όμως, ακόμη και την αδυναμία των προγραμμάτων να κρατήσουν μεγάλο όγκο πληροφοριών που ενδιέφεραν τον κάθε χρήστη. Ναι, σωστά, έστω και δίχως να το γνωρίζει επακριβώς, ο Τζομπς μιλούσε για το iCloud και το Google Drive προτούν καν αυτά υπάρξουν. Επίσης, από εκείνα τα χρόνια ήταν υπέρμαχος της εισόδου της τεχνολογίας στα σχολεία, γνωρίζοντας όμως κάτι τέτοιο δεν τα έκανε αυτομάτως καλύτερα.

Συμφωνούσε από τότε ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορούν να διαχειριστούν και ότι ζουν σε ένα υπερφορτωμένο περιβάλλον γεμάτο πληροφορίες.

Παρά ταύτα, ο Τζομπς πίστευε ότι ακόμη και αν όλα αυτά συμβούν (που συνέβησαν) η τεχνολογία δεν θα αλλάξει τον κόσμο. Να κάτι που είχε λάθος. Η δική του εταιρεία και οι δικές του ανακαλύψεις ήταν καθοριστικές για τον τρόπο που βλέπουμε σήμερα τον κόσμο.