Η περιβόητη φωτογραφία | Associated Press/Wikipedia
Θέματα

Νικ Ουτ: Ο άνθρωπος πίσω από την φωτογραφία-σύμβολο του πολέμου στο Βιετνάμ

Ο φωτογράφος που απαθανάτισε το «κορίτσι των ναπάλμ» και βραβεύθηκε με Πούλιτζερ, έβαλε στο ράφι τη φωτογραφική του μηχανή - Πώς έγινε φωτογράφος από σπόντα αφού και αυτός υπήρξε θύμα του πολέμου
Protagon Team

Ηταν μια φωτογραφία που καθόρισε όχι μόνο την καριέρα του αλλά και τη ζωή του. Για την Νικ Ουτ, τώρα, τον φωτογράφο που απαθανάτισε το γυμνό κοριτσάκι στο Βιετνάμ να τρέχει για να γλιτώσει από τις αμερικανικές ναπάλμ, ήρθε η ώρα να βάλει τη φωτογραφική του μηχανή στο ράφι. Η ιστορία του πάντως δεν έχει ενδιαφέρον μόνο επειδή ο Ουτ είναι ο δημιουργός της φωτογραφίας που συμβόλισε όσο καμία άλλη τον όλεθρο του πολέμου του Βιετνάμ. Εχει κι επειδή ο Ουτ έγινε φωτογράφος σχεδόν από σπόντα – ή μάλλον επειδή και ο ίδιος ήταν θύμα του πολέμου.

Ο Νικ Ουτ σε νεαρή ηλικία καλύπτοντας τον πόλεμο στο Βιετνάμ (@utnicky/instagram)

Ο φωτογράφος της οικογένειας ήταν ο αδελφός του. Ο οποίος δούλευε για το Associated Press όταν έχασε τη ζωή του από μια σφαίρα των Βιετκόνγκ. Ο Ουτ ήταν τότε μόλις 15 ετών. Και αμέσως μετά την κηδεία του αδελφού του πήγε στα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων στη Σαϊγκόν για να ζητήσει να πάρει τη θέση του. Η άρνηση που εισέπραξε δεν τον πτόησε: «Δεν μου έχει απομείνει τίποτε, εσείς είστε η οικογένειά μου τώρα».

Ο νεκρός αδελφός είχε αφήσει το επάγγελμα του ηθοποιού για να γίνει φωτογράφος. Και είχε μιλήσει πολλές φορές στον Νικ για τη δύναμη της εικόνας. Όταν οι Αμερικανοί έφυγαν από τη Σαϊγκόν, αυτός ο τελευταίος – τρεις φορές τραυματισμένος στη διάρκεια του πολέμου – μετατέθηκε από το Associated Press στο Τόκιο. Παρέμεινε όμως στη σκιά: η φωτογραφία του είχε γίνει διάσημη, εκείνος όχι. Επειτα από δυο χρόνια έφυγε για την Αμερική. Εκεί το πρακτορείο του έδωσε την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Καλιφόρνια. «Το όνειρό μου είναι το Χόλιγουντ» είπε εκείνος, εμπνεόμενος πιθανότατα για ακόμη μια φορά από τον αδελφό του.

Η Κιμ Πουκ, το εννιάχρονο κοριτσάκι των ναπάλμ, μαζί με τον φωτογράφο και τη θρυλική φωτογραφία που είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ (@utnicky/instagram)

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, μπορεί να το δει κανείς και σαν ένα ταξίδι από το εμπόλεμο Βιετνάμ στη Μέκκα του αμερικανικού κινηματογράφου μέσω Ιαπωνίας. Εκεί, στο Λος Αντζελες, είδε τον Μάρλον Μπράντο να τον αγκαλιάζει στη δίκη του γιου του ηθοποιού για δολοφονία. Στα δικαστήρια και πάλι φωτογράφησε τον Μάικλ Τζάκσον και τον Ο Τζέι Σίμπσον. Την Πάρις Χίλτον να κλαίει μετά την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής της. Την Μισέλ Πφάιερ να μπουσουλάει στη Λεωφόρο της Δόξας για να αφήσει το αποτύπωμά της.

Ο Νικ Ουτ είχε φωτογραφήσει και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα (@utnicky/instagram)
Η Πάρις Χίλτον κλαίει καθώς μεταφέρεται στο δικαστήριο. Μία φωτογραφία του Νικ Ουτ που είχε εμφανιστεί παντού

Ελάχιστοι πάντως γνώριζαν αυτή του τη δουλειά. Οσοι τον ήξεραν, τον ήξεραν από τη φωτογραφία της Κιμ Πουκ. Το κοριτσάκι των ναπάλμ ζούσε πια στον Καναδά, είχε παντρευτεί, είχε γίνει μητέρα αλλά και πρέσβειρα του ΟΗΕ. Οι δυο τους συναντήθηκαν πριν από λίγο καιρό στο Λος Αντζελες όπου η Πουκ παρέδωσε στον 66χρονο «θείο Ουτ» ένα βραβείο για την καριέρα του εκ μέρους του Los Angeles Press Club. «Αρκεί μια φωτογραφία, μια φωτογραφία είναι πιο ισχυρή από τις βόμβες» είχε δηλώσει με την ευκαιρία εκείνη. Είναι κάτι που Νικ Ουτ και η Κιμ Πουκ το ξέρουν καλύτερα απ’ όλους.