Η Μιτσέλ Μπατσελέ στην Ιβηρο- Αμερικανική συνάντηση τον Οκτώβριο, στην Καρθαγένη της Κολομβίας | REUTERS/John Vizcaino
Θέματα

#17. Μιτσέλ Μπατσελέ/ Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου – και με την ελπίδα (λόγω Τραμπ) ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει […]
Protagon Team

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου – και με την ελπίδα (λόγω Τραμπ) ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών -, εμείς του Protagon Team σκεφτήκαμε να παρουσιάζουμε κάθε ημέρα το πορτρέτο μιας τέτοιας γυναίκας. Όχι για να αναπαράγουμετο στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.

Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της χώρας της

Η ταυτότητα: Πρόεδρος της Χιλής από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2010, επανεξελέγη τον Μάρτιο του 214. Γεννήθηκε στο Σαντιάγο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1951. Πολιτικός χώρος: Σοσιαλιστικό Κόμμα Χιλής. Διαζευγμένη, μητέρα τριών παιδιών.

Το πορτρέτο: Κόρη στρατιωτικού που ήταν αντίθετος στο πραξικόπημα του 1973 και πέθανε στη φυλακή, η Μιτσέλ Μπατσελέ είχε επίσης συλληφθεί και φυλακιστεί από το καθεστώς του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα θα γινόταν η γυναίκα που θα άλλαζε την ιστορία της Χιλής με την εκλογή της στην προεδρία. Η πρώτη της θητεία ολοκληρώθηκε το 2010, αλλά επέστρεψε ως υποψήφια των Σοσιαλιστών το 2014 για να πετύχει μια άνετη νίκη.

Εξαιρετικά δημοφιλής στην πρώτη της θητεία χάρις στην καλή πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, σε αυτή τη δεύτερη τετραετία αντιμετωπίζει δυσκολίες κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής του γιου της σε ένα σκάνδαλο. Ανάμεσα στις δυο προεδρίες, πάντως, είχε ηγηθεί του οργάνου του ΟΗΕ UN Women, η οποία δραστηριοποιείται κατά της βίας των γυναικών.

Στα χρόνια της χούντας, κι αφού είχε υποστεί φυσική και ψυχολογική βία (οι βασανιστές της την υποχρέωναν να παρακολουθεί τα βασανιστήρια των άλλων κρατουμένων ενώ την απειλούσαν συνεχώς ότι θα την βιάσουν), κατάφερε να διαφύγει στην Αυστραλία με τη μητέρα της. Στη συνέχεια βρέθηκε στην Ανατολική Γερμανία που τότε προσέφερε άσυλο στους χιλιανούς εξόριστους. Στη Χιλή δεν επέστρεψε παρά το 1979, δηλαδή μια δεκαετία αργότερα. Τότε ολοκληρώνει τις σπουδές της στην Ιατρική. Αλλά η δρόμος για την πολιτική είχε ήδη ανοίξει.

Αύριο: Ιβέτα Ραντίτσοβα