Οι χολιγουντιανές ταινίες το έδειχναν χρόνια τώρα και έκαναν καλό μασάζ στον κόσμο: για να εισέλθει ο κατάσκοπος στο άδυτο των ομοίων του βάζει το δάχτυλό του στον τύπο των τεχνολογικών ήλων ώστε το κομπιούτερ να σκανάρει το αποτύπωμά του – και αν το άδυτο είναι των αδύτων, τότε καρφώνει και το μάτι του σε μια εσοχή για τα περαιτέρω. Τώρα ο καθένας μπορεί να νιώσει σαν μικρός πράκτορας, κατασκοπίσκος, και ας είναι ο τελευταίος τροχός της τεχνολογικής αμάξης: ο καθημερινός «ανώνυμος» χρήστης.
Η Apple παρουσίασε καινοτομίες στο παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών WWDC οι οποίες θα διευκολύνουν τους χρήστες iPhone να έχουν πρόσβαση παντού, σε κάθε ιστότοπο, μόνο με έναν κωδικό. Τα εξειδικευμένα διεθνή μέσα ενθουσιάστηκαν με το τυράκι της ιστορίας, δηλαδή με «το τέλος των κωδικών πρόσβασης», αν και προσπέρασαν τη φάκα, τις βιομετρικές πληροφορίες που θα απαιτούνται για να λειτουργήσει το κόλπο.
Η είδηση παρουσιάστηκε πανηγυρικά: «Οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού της Apple, iOS 17 και macOS Sonoma, έχουν νέα αντίληψη για τους κωδικούς πρόσβασης. Εκχωρούν αυτομάτως στους χρήστες μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, συνδεδεμένους με τα Apple ID τους. Ο στόχος είναι αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης να αντικαταστήσουν την πληθώρα των κωδικών πρόσβασης του καθενός σε διαφόρους λογαριασμούς».
Ετσι, λοιπόν, «οι χρήστες, αντί να ασχολούνται με τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης και να ζαλίζονται, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη σύνδεση με τους λογαριασμούς τους. Η επαλήθευση της ταυτότητας ενός εκάστου θα γίνεται με βολικές μεθόδους όπως το Touch ID ή το Face ID».
Το πρόβλημα είναι –για όσους το θεωρούν πρόβλημα, δηλαδή…– ότι τα Touch ID και Face ID είναι βιομετρικά εργαλεία. Αυτά, ουσιαστικώς, θα ξεκλειδώσουν για λογαριασμό των χρηστών «τα πάντα», και εκείνοι δεν θα χρειάζεται να σπάνε τα κεφάλια τους για να θυμηθούν τους κωδικούς τους. Αυτά τα «βολικά» συμβαίνουν, έγραψαν τα διεθνή μέσα, επειδή «ένας από τους κύριους στόχους της Apple ήταν πάντα η μείωση της εξάρτησής μας από τους κωδικούς πρόσβασης».
Και το καλύτερο: «Οι κωδικοί πρόσβασης δεν περιορίζονται μόνο στις συσκευές Apple. Μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την καινοτόμο λειτουργία και υπολογιστές που δεν ανήκουν στην Apple». Το στέλεχος της Apple Ντάριν Αντλερ επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω στο προαναφερθέν συνέδριο και με το χαμόγελο στα χείλη.
Η Corriere della Sera έγραψε ότι οι Αμερικανοί (η εταιρεία Express VPN) υπολόγισαν ότι με τους πολλούς και διαφόρους κωδικούς τους, οι άνθρωποι σπαταλούν τέσσερα λεπτά κάθε ημέρα προσπαθώντας να τους θυμηθούν. «Κάθε χρόνο χάνουμε μία ημέρα από τη ζωή πληκτρολογώντας, κωδικούς, λέξεις-κλειδιά, κ.λπ. Το μέλλον ‘‘χωρίς κωδικό πρόσβασης’’ είναι ένα μάντρα για τους μυημένους» – δηλαδή, κάτι επιθυμητό. Και συμπλήρωσε: «Τώρα είμαστε έτοιμοι για ένα μέλλον χωρίς κωδικούς πρόσβασης».
Φυσικά, το ιταλικό μέσο κάλυψε με δημοσιογραφική συνέπεια και την altera pars, τους αντιρρησίες: «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε είναι ακριβώς αυτό με το οποίο αρνούνται να συμμορφωθούν πολλοί χρήστες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης: έλεγχος προσώπου ή δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία διασφαλίζουν την αποφυγή συνεχών ελέγχων ταυτότητας για όσους συμφωνούν να δίνουν πληροφορίες για τα βιομετρικά τους στοιχεία».
Οπότε; «Προς το παρόν η συμβιβαστική λύση που προτείνουν οι ειδικοί για όσους δεν το θέλουν είναι: εκτενείς αλλά ευκόλως απομνημονευόμενοι κωδικοί πρόσβασης, μοναδικοί για κάθε ιστότοπο».