Με ειδική διαδικασία και χωρίς να έχει λάβει ακόμη κεντρική έγκριση, αλλά μόνο θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ξεκινά στη Βρετανία η χορήγηση ενός καινοτόμου αντικαρκινικού φαρμάκου νεότερης γενιάς.
Πρόκειται για τη δραστική ουσία εντρεκτινίμπη, η οποία δεν συνίσταται για συγκεκριμένο ιστολογικό τύπο καρκίνου, όπως για παράδειγμα πνεύμονα, προστάτη ή μαστού, αλλά καταπολεμά οποιοδήποτε καρκίνο υπάρχει σε όλα τα όργανα του σώματος, αρκεί να έχει υψηλό φορτίο συγκεκριμένων μεταλλάξεων.
Τι σημαίνουν αυτά; Οτι το φάρμακο στοχεύει πλέον στις μεταλλάξεις που προκαλούν τον καρκίνο και όχι τα καρκινικά κύτταρα ή υγιή και καρκινικά όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι επιλέγει και καταστρέφει συγκεκριμένο DNA, άρα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή.
Και δεν είναι το μόνο θετικό, καθώς αν κάποιος για παράδειγμα που έχει μεταστάσεις από συγκεκριμένο πρωτοπαθές νεόπλασμα που αναπτύσσονται σε άλλα σημεία του σώματος και δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί, το φάρμακο μπορεί να τις εντοπίσει και να τις «εξουδετερώσει».
Η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων είναι νέα και ονομάζεται tumor agnostic, δηλαδή ανεξάρτητου ιστολογικού τύπου και το φάρμακο λαμβάνει άδεια χορήγησης με ένδειξη ανεξαρτήτως θέσης όγκου (ιστολογικά ανεξάρτητη).
«Το φάρμακο της εταιρείας Roche εγκρίθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) και θα χορηγείται μέσω του ειδικού ταμείου φαρμάκων για τον καρκίνο», γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Το φάρμακο έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων εδώ και ένα χρόνο, ενώ στην Ελλάδα θα αναμένουμε την κεντρική έγκριση.
Πρόκειται για το δεύτερο φάρμακο που λαμβάνει ειδική άδεια στη Βρετανία με τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς τον Απρίλιο, όπως αναφέρουν οι Times, είχε εγκριθεί και η δραστική ουσία λαροτρεκτινίμπη, με την οποία οι γιατροί είχαν επιτύχει θεραπεία του καρκίνου σε κοριτσάκι μόλις δύο ετών (εδώ).