Αν το φάρμακο λάβει έγκριση, θα χορηγείται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα που κινδυνεύει η υγεία τους λόγω αυξημένου βάρους (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock
Θέματα

Φάρμακο μειώνει κατά 20% το σωματικό βάρος

Επιστήμονες του UCL ισχυρίζονται ότι για πρώτη φορά καταφέρνουμε με μία φαρμακευτική ουσία να έχουμε το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση
Protagon Team

Ενα φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρους και παχύσαρκους να χάσουν έως και το ένα πέμπτο του σωματικού βάρους τους έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, το ένα τρίτο των ασθενών που έλαβαν το κατασταλτικό της όρεξης έχασαν το 20% του βάρους τους.

Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο έχει αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικό κατά της παχυσαρκίας, σχολιάζουν από την πλευρά τους και οι New York Times.

Το φάρμακο παράγεται από την εταιρεία Novo Nordisk και κυκλοφορεί ως αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και στην Ελλάδα.

Η σεμαγλουτίδη, όπως ονομάζεται η δραστική ουσία, κρατάει… όμηρο το σύστημα ρύθμισης της όρεξης του εγκεφάλου και έτσι μειώνεται η όρεξη. Σύμφωνα με τους Times, ύστερα από αυτήν τη μελέτη, οι ειδικοί περιμένουν να λάβει επέκταση έγκρισης και να χορηγείται σε άτομα με παχυσαρκία.

«Για πρώτη φορά μπορούμε να επιτύχουμε με φάρμακα, κάτι που προηγουμένως ήταν εφικτό μόνο με χειρουργική επέμβαση», αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL).

Στην κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Κάσνερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, οι ερευνητές δοκίμασαν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη σε παχύσαρκους ασθενείς σε πολύ μεγαλύτερη δόση από αυτήν που χορηγείται στον διαβήτη.

Στην πολυκεντρική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 129 ιατρικά κέντρα, οι περίπου 2.000 συμμετέχοντες έπαιρναν κάθε εβδομάδα είτε σεμαγλουτίδη, είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) επί 68 εβδομάδες.

Οσοι έπαιρναν το πραγματικό φάρμακο είχαν μέση απώλεια βάρους 15%, έναντι 2,4% της ομάδας ελέγχου του πλασίμπο. Πάνω από το ένα τρίτο της ομάδας της σεμαγλουτίδης έχασε περισσότερο από 20% του βάρους του, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη βελτιώθηκαν σε πολλούς ασθενείς.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με την απώλεια βάρους που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές άλλων φαρμάκων. Ο Κάσνερ έκανε λόγο για φάρμακο «που αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού» και για «την αρχή μιας νέας εποχής αποτελεσματικών θεραπειών της παχυσαρκίας».

Παρενέργειες

Οι παρενέργειες του φαρμάκου στο γαστρεντερικό σύστημα ήταν μικρές, σε σχέση με τα με άλλα φάρμακα που είχαν δοκιμαστεί για τη μείωση της όρεξης στο παρελθόν.

Πέντε υπάρχοντα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας έχουν παρενέργειες που περιορίζουν τη χρήση τους. Το πιο αποτελεσματικό μέχρι σήμερα είναι η φεντερμίνη, που επιτυγχάνει απώλεια βάρους κατά μέσο όρο 7,5%, αλλά μπορεί να χορηγηθεί για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μετά τη διακοπή της συνήθως το χαμένο βάρος ανακτάται.

Πιο αποτελεσματική είναι η βαριατρική χειρουργική, που βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν από 25% έως 30% του βάρους τους. Ομως πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία, που αλλάζει μόνιμα το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό δεν την προτιμούν πολλά παχύσαρκα άτομα.

Η σεμαγλουτίδη είναι η συνθετική εκδοχή μιας φυσικής ορμόνης που δρα στα κέντρα της όρεξης τους εγκέφαλου και στο έντερο, προάγοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Το φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί σε υψηλή δοσολογία για αρκετό καιρό, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες σε βάθος χρόνου.

Ενα άλλο αρνητικό είναι το κόστος του φαρμάκου, καθώς η μέση λιανική τιμή του φτάνει για τη συγκεκριμένη θεραπεία στις ΗΠΑ περίπου τα 1.000 δολάρια τον μήνα.