Ειδικοί στον τομέα της υγείας ζητούν περισσότερες έρευνες σχετικά με τη διατροφή και τις ημικρανίες, από τη στιγμή που γιατροί αποκάλυψαν ότι εξαλείφθηκαν εντελώς οι εξουθενωτικοί πονοκέφαλοι από τους οποίους υπέφερε ασθενής τους, για περισσότερο από μία δεκαετία, όταν υιοθέτησε μια διατροφή βασισμένη σε χορταρικά, γράφει στον Guardian ο Αντριου Γκρέγκορι, ιατρικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.
Ο αμερικανός ασθενής είχε δοκιμάσει τα πάντα, από συνταγογραφούμενα φάρμακα, μέχρι γιόγκα και διαλογισμό, και είχε κόψει τροφές που θα μπορούσαν πιθανόν να ενεργοποιούν τους έντονους πονοκεφάλους του, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητά τους, αλλά δεν πέτυχε τίποτα. Οι ημικρανίες ήταν τόσο άσχημες, που ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνει τη δουλειά του, δήλωσε ο ίδιος.
Μέσα σε ένα μήνα, όμως, από την έναρξη μιας χορτοφαγικής διατροφής με πολλά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ημικρανίες του εξαφανίστηκαν. Ο άνδρας δεν είχε ημικρανία για περισσότερα από επτά χρόνια και δεν θυμάται καν την τελευταία φορά που είχε πονοκέφαλο. Η υπόθεση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports.
Οι αμερικανοί γιατροί, που θεράπευσαν τον φωτογράφο ο οποίος έπασχε από σοβαρές κρίσεις ημικρανίας, δήλωσαν πως αν κάποιος υποφέρει από χρόνιες ημικρανίες, ίσως θα άξιζε να υιοθετήσει μια χορτοφαγική διατροφή για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα.
Ωστόσο, άλλοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι επειδή η έκθεση αφορά μία μοναδική περίπτωση, είναι αδύνατο να γενικευτεί το εύρημα και δεν θα έπρεπε να εκληφθεί ως λύση για όλα τα άτομα με ημικρανίες.
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ημικρανίες, αναφέρει στον Guardian o Αντριου Γκρέγκορι. Tα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η διατροφή μπορεί επίσης να προσφέρει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση, χωρίς καμία από τις παρενέργειες που σχετίζονται με ορισμένα φάρμακα, δήλωσαν οι συγγραφείς της έκθεσης.
Οπως αναφέρει η έκθεση στο BMJ Case Reports, ο 60χρονος ασθενής, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, είπε: «Πριν αλλάξω τη διατροφή μου, υπέφερα από έξι έως οκτώ εξουθενωτικές ημικρανίες τον μήνα, η καθεμία με διάρκεια έως και 72 ώρες. Τις περισσότερες ημέρες, είτε είχα ημικρανία είτε ανάρρωνα από μια». Επί 12 χρόνια είχε δοκιμάσει τα πάντα, αλλά τίποτα δεν τον είχε βοηθήσει. «Ημουν απελπισμένος», δήλωσε.
Εξι μήνες πριν από την παραπομπή του σε μια κλινική αλλαγής τρόπου ζωής στη Νέα Υόρκη, οι ημικρανίες του είχαν γίνει χρόνιες, εμφανιζόμενες από 18 έως 24 ημέρες κάθε μήνα: «Ωστόσο, μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη μιας χορτοφαγικής διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, που περιελάμβανε κυρίως πολλά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, φασόλια, νιφάδες βρόμης και καθημερινά ένα πράσινο smoothie, μπόρεσα να σταματήσω τα φάρμακα», είπε.
Μέσα σε δύο μήνες, η συχνότητα των κρίσεων είχε πέσει σε μόλις μία ημέρα τον μήνα. Η διάρκεια και η σφοδρότητα των επιθέσεων είχαν επίσης μειωθεί. Και μετά από τρεις μήνες, οι ημικρανίες του σταμάτησαν εντελώς. Εδώ και επτά χρόνια δεν παίρνει πλέον φάρμακα, δεν υποφέρει, «Δεν μπορώ καν να θυμηθώ την τελευταία φορά που είχα πονοκέφαλο. Δεν είμαι πια φυλακισμένος στο ίδιο μου το σώμα. Κέρδισα ξανά τη ζωή μου», τόνισε.
Οι συντάκτες της έκθεσης συμβούλεψαν τον άνδρα να υιοθετήσει τη δίαιτα LIFE (Low Inflammatory Foods Everyday) μια διατροφή χαμηλή σε «φλεγμονώδεις» τροφές, και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 145 γρ. ωμών ή μαγειρεμένων λαχανικών με σκούρα πράσινα φύλλα, ενός πράσινου smoothie (946 ml) και τον περιορισμό πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως, αμυλούχων λαχανικών, λιπαρών ουσιών και ζωικής πρωτεΐνης, ενώ πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας.
Ωστόσο, ο καθηγητής Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, Γκάντερ Κούνλε, δήλωσε: «Πρόκειται για μία μοναδική περίπτωση και επομένως είναι αδύνατο να γενικεύσουμε το εύρημα. Η ημικρανία είναι μια εξουθενωτική κατάσταση και είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους θεραπείας και αντιμετώπισής της. Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση πολλών ασθενειών και είναι γνωστό ότι ορισμένες τροφές προκαλούν ημικρανία. Οι βιοδραστικές ενώσεις, που βρίσκονται σε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα τρόφιμα, μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση πολλών ασθενειών, αλλά για να γίνουν οριστικές δηλώσεις και συστάσεις, χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δρ Ντουέιν Μέλορ, διαιτολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston, είπε ότι η έκθεση ήταν «ενδιαφέρουσα», αλλά «δεν μπορεί να εκληφθεί ως λύση για όλα τα άτομα με ημικρανίες». Είπε ακόμη ότι «το πρόβλημα με αυτό το είδος της αναφοράς είναι ότι δεν υπάρχει παρέμβαση ελέγχου ή σύγκρισης. Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της δίαιτας που ξεκίνησε, θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε κάτι που δεν έτρωγε πια ή απλώς το αποτέλεσμα μιας αλλαγής στη διατροφή μπορεί να έχει οδηγήσει στη μείωση των ημικρανιών».
Τέλος, μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Global Health, δείχνει ότι η παγκόσμια άνοδος στο εμπόριο κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος τα τελευταία 30 χρόνια συνδέεται με μια απότομη αύξηση της κακής υγείας, που σχετίζεται με τη διατροφή.