Ορκίστηκαν την Τρίτη οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης. Από την προηγούμενη μέρα, που άρχισαν να γίνονται γνωστά τα ονόματα, απλώθηκε στα social media η απορία γιατί άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ έξω τον Χρήστο Στυλιανίδη. Από τους πιο επιτυχημένους, κατά πολλούς, υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Με έργο εις βάθος, που άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν ως τώρα, χρόνια ολόκληρα, οι φυσικές (και όχι μόνο) καταστροφές.
Υπήρχαν και άλλες απουσίες βέβαια από την υπουργική λίστα του Πρωθυπουργού. Παναγιωτόπουλος, Θεοδωρικάκος, Τσιάρας, Γεωργαντάς, Πέτσας, Πλεύρης κλπ. Τα κριτήρια τα ξέρει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τον Στυλιανίδη όμως, το Protagon πληροφορείται ότι υπάρχουν «ειδικοί λόγοι» για την μη συμπερίληψή του στο υπουργικό συμβούλιο, και αυτό έχει να κάνει με την επιθυμία του Πρωθυπουργού ο Στυλιανίδης να είναι κοντά του, σε μία σχέση πολυεπίπεδη.
Η τεχνογνωσία του, φερ΄ ειπείν, σε θέματα, πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης, κρίνεται ως ωφέλιμη και όποτε χρειαστεί και ζητηθεί θα έχει λόγο συμβουλευτικό και βοηθητικό.
Είναι γνωστή η μακρά και εποικοδομητική και αναγνωρισμένη θητεία του ως Επίτροπος στην ΕΕ. Και σίγουρο ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να αξιοποιήσει την βαθιά ευρωπαϊκή του γνώση, για το Κυπριακό και τα γεωπολιτικά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τις διεθνείς του επαφές (και με Ουάσιγκτον, και με Ηνωμένη Έθνη), και τις σχέσεις που έχει ανοικοδομήσει και διατηρήσει επί πολλά χρόνια.
Ας μη ξεχνάμε ακόμα, ότι τον επέλεξε ο Πρωθυπουργός στην τρίτη, εκλόγιμη, θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ εκπροσωπώντας ειδικά και τους Έλληνες του εξωτερικού. Όταν τον παρουσίασε τότε στην ειδική τελετή για τους Επικρατείας, έδωσε ο ίδιος το στίγμα της «ειδικής σχέσης» που είχε και θέλει να έχει με τον Στυλιανίδη.
Μίλησε για «ένα καλό μου φίλο, με μακρά ευρωπαϊκή πορεία, πολίτη της Κύπρου αλλά και πολίτη της Ελλάδας». Και πρόσθεσε ότι «όταν ζήτησα από τον Χρήστο να αναλάβει, ουσιαστικά να δημιουργήσει αυτό το νέο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ο Χρήστος πήρε και την ελληνική ιθαγένεια για να μπορέσει να το κάνει, ήμουν σίγουρος για την επιλογή μου. Όχι μόνο δεν με διέψευσε, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Έθεσε τις βάσεις και τα θεμέλια για μια τελείως καινούργια αντίληψη στην Πολιτική Προστασία, αλλά πιστεύω ότι πρόταξε και ένα νέο ήθος και ύφος πολιτικής, το οποίο δίνει έμφαση, όπως στην αποτελεσματικότητα, προτάσσοντας το έργο και όχι τα λόγια».
Άρα, στην ουσία, ο Στυλιανίδης έχει, και παραέχει… χαρτοφυλάκιο! Απλώς, δεν είναι στο υπουργικό συμβούλιο.
ΥΓ: Πληροφορούμαστε ότι από την πρώτη στιγμή που ο Μητσοτάκης τον φώναξε κοντά του για να μπει στην κυβέρνηση, ο Στυλιανίδης, μαζί με το «ναι» που του είπε αμέσως, του υπενθύμισε ότι «εγώ, Κυριάκο, είμαι παιδί της Πράσινης Γραμμής στην Λευκωσία». Που σημαίνει ότι η μοίρα και η επιθυμία του είναι να επιστρέψει στην Κύπρο και να δώσει όλες του τις πολιτικές δυνάμεις για να μην βλέπει πια από την Πράσινη Γραμμή συρματοπλέγματα…