Ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει για αρκετές ημέρες πάνω στα κινητά τηλέφωνα | Shutterstock
Θέματα

Εως και 28 ημέρες επιβιώνει ο κορονοϊός πάνω σε καθημερινά αντικείμενα

Χαρτονομίσματα, οθόνες κινητών τηλεφώνων, υφάσματα, δερμάτινα και μεταλλικά στοιχεία είναι μερικά από τα αντικείμενα που αποτελούν εστίες μόλυνσης της Covid-19.
Protagon Team

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο χρόνος επιβίωσης του κορονοϊού σε διάφορες επιφάνειες δεν είναι απλώς μέχρι τρεις ημέρες, αλλά περίπου ένας ολόκληρος μήνας.

Και υπάρχουν και χειρότερα νέα, καθώς δεκάδες αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά, όπως τα χαρτονομίσματα, μεταλλικές επιφάνειες, τα ρούχα μας, τα κινητά τηλέφωνα, ποτήρια και κούπες διαθέτουν τέτοιου είδους επιφάνεια, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Ερευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) στην Αυστραλία.

Ωστόσο, για να επιβιώσει ο κορονοϊός και φυσικά να μπορεί να μεταδοθεί για 28 ημέρες, τα αντικείμενα δεν θα πρέπει να έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Και αυτό διότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) μειώνει δραματικά τη διάρκεια ζωής του κορονοϊού, όπως γράφει το BBC.

Αρα, στους σταθμούς του μετρό, για παράδειγμα, που δεν έχουν καμία επαφή με το φως του ήλιου, ο ιός μπορεί να παραμείνει ζωντανός πάνω στις μεταλλικές επιφάνειες και να είναι μεταδοτικός για περίπου ένα μήνα.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Virology Journal, πραγματοποίησαν αρκετά πειράματα στο σκοτάδι, για να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματά τους.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κορονοϊός επιζεί λιγότερο στα πορώδη υλικά, όπως το βαμβακερό ύφασμα. Λιγότερο σημαίνει ότι εξαφανίζεται ύστερα από 14 ημέρες, στους 20 βαθμούς Κελσίου. Ο ιός της γρίπης επιβιώνει στο σκοτάδι και στους 20 βαθμούς Κελσίου έως 17 ημέρες.

Ο κορονοϊός φάνηκε να μπορεί να ζήσει ολοένα και λιγότερο όσο αυξανόταν η θερμοκρασία. Ετσι, στους 30 βαθμούς Κελσίου ζούσε:

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κορονοϊός παραμένει μεταδοτικός για πολύ περισσότερο καιρό απ’ ό,τι εθεωρείτο πιθανό», γράφουν οι ερευνητές. «Η ανθεκτικότητά του στα χαρτονομίσματα έχει ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό διότι, μέσω αυτών, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης βιώσιμου ιού μεταξύ ανθρώπων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές».