Ο Νταν Ντοκτόροφ, πρώην στέλεχος του ομίλου Bloomberg και στενός συνεργάτης του Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου της Νέας Υόρκης όταν ο αμερικανός μεγιστάνας ανέλαβε το 2001 τη δημαρχία της ανατολικής μητρόπολης των ΗΠΑ. Αργότερα δημιούργησε την εταιρεία Sidewalk Labs η οποία σχεδιάζει φουτουριστικά πρότζεκτ που εμπεριέχουν χρήση προηγμένων συστημάτων. Την εταιρεία εξαγόρασε η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, με τον Ντοκτόροφ να παραμένει στη θέση του επικεφαλής.
Ο Ντοκτόροφ μίλησε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC για το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα πρότζεκτ της εταιρείας του, που δεν είναι άλλο από την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής μπροστά και πέριξ του λιμανιού του Τορόντο. Πρόκειται για μια περιοχή περίπου 3,2 χιλιάδων στρεμμάτων στην οποία υπάρχουν κυρίως βιομηχανικά κτίρια και χώροι πάρκινγκ. Σε πρώτη φάση η Alphabet ζήτησε και έλαβε άδεια για να ξεκινήσει την ανάπλαση, αρχικά, σε μια έκταση 48 στρεμμάτων στη νοτιοανατολική περιοχή του λιμανιού. Σε περίπτωση που το σχέδιο υλοποιηθεί, η Google έχει διαμηνύσει ότι θα μεταφέρει στο λιμάνι του Τορόντο τα κεντρικά της γραφεία.
Δύο βίντεο για την πόλη που σχεδιάζει η Google:
Στόχος του Ντοκτόροφ και της Google είναι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, να «επανεφεύρουν τις πόλεις» ξεκινώντας από το Τορόντο. Αν τελικά το σχέδιο υλοποιηθεί, σε ολόκληρη την περιοχή του λιμανιού θα είναι τοποθετημένοι χιλιάδες αισθητήρες, κάθε είδους, οι οποίοι θα συλλέγουν δεδομένα για την κίνηση των οχημάτων (τη ροή, το μποτιλιάρισμα, κ.λπ.), για τα δρομολόγια των πλοίων, για την κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή, για την παραγωγή αποβλήτων και σκουπιδιών, αλλά και για τα επίπεδα του θορύβου, την ποιότητα του αέρα, κ.ά.
Παράλληλα, ένα δίκτυο από κάμερες θα επιτρέπει στους διαχειριστές του συστήματος να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για το πώς κινούνται και πώς χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν στην περιοχή οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Μέσα από τις καταγραφές θα διαπιστώνεται αν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι ευχαριστημένοι από τη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου στην περιοχή και αν χρησιμοποιούν τα σημεία ξεκούρασης και ψυχαγωγίας που υπάρχουν εκεί. Θα διαπιστώνεται αν χρησιμοποιούνται οι ιατρικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους κατοίκους.
Επίσης θα διαπιστώνεται αν τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί διάφορα καταστήματα (εμπορικά, τροφίμων, κ.λπ.) ορθώς έχουν τοποθετηθεί εκεί ή πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποιο άλλο σημείο, όπως επίσης αν η πελατεία αυτών των καταστημάτων είναι από την τοπική κοινωνία ή πηγαίνουν να ψωνίσουν εκεί από άλλες περιοχές της πόλης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε κάτοικος της περιοχής στην οποία θα γίνει η ανάπλαση θα έχει μια προσωπική ιστοσελίδα μέσα από την οποία θα μπορεί να επικοινωνεί με τις δημόσιες υπηρεσίες που θα έχουν γραφεία στην περιοχή, ενώ θα μπορεί να επικοινωνεί online με τεχνίτες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κ.ά.) σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στο σπίτι. Θα μπορεί μέσα από την ιστοσελίδα αυτή να επικοινωνεί με το γυμναστήριό του ή με κάποιο κατάστημα στο οποίο είναι πελάτης, ενώ επίσης θα μπορεί να στέλνει ειδοποιήσεις ή ενημερώσεις στους κατοίκους του κτιρίου όπου διαμένει για όποιο θέμα τον απασχολεί.
Οσον αφορά την αισθητική αυτής της «έξυπνης πόλης», οι δημιουργοί της θέλουν να αποφύγουν τη χρήση μπετόν και να χρησιμοποιήσουν κτιριακές μονάδες από ξύλο και πλαστικό.
«Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από σας νομίζετε ότι αυτή είναι μια τρελή ιδέα. Εμείς όμως δεν τη θεωρούμε καθόλου τρελή. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν τρελή η απόφαση της Google να συνδέσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου. Και εξίσου τρελή θεώρησαν την ιδέα ενός αυτοκινήτου δίχως οδηγό. Η όλη ιδέα πίσω από την ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής είναι να δημιουργήσουμε πιο ασφαλή, πιο υγιή, πιο βολική και πιο ευχάριστη διαβίωση των ανθρώπων μέσα σε μια πόλη. Θέλουμε αυτή η ανάπλαση να αποτελέσει μοντέλο για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η ζωή μέσα στις αστικές περιοχές τον 21ο αιώνα» αναφέρει ο Ντοκτόροφ. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Καναδά και οι Αρχές του Τορόντο στηρίζουν τη δημιουργία της έξυπνης πόλης της Google.