Πολλοί ψυχίατροι έχουν επιχειρηματολογήσει ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο θα πρέπει να θεωρείται, επίσημα, ως διαταραχή | Shutterstock
Θέματα

Εθισμός στο Διαδίκτυο: υπάρχει τέτοιο πράγμα;

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας όλο και συχνότερα καλούνται να προσεγγίσουν -θεραπευτικά- άτομα που κάνουν χρήση του Διαδικτύου σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται ως προβληματική
Protagon Team

Αλήθεια, πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο; Ισως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση να είναι ένα γενικό «πολύ συχνά», αλλά πιθανώς να μην μπορεί να περιγράψει επακριβώς το ότι είσαστε διαρκώς συνδεδεμένοι στον παγκόσμιο ιστό ελέγχοντας τα email σας ή τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρώντας το ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα όπου θα πρέπει να μετρήσετε και να εξετάσετε πολύ σοβαρά τις ώρες που ξοδεύετε online. Σύμφωνα με το site Curiosity μπορεί να πάσχετε από αυτό που οι ψυχολόγοι έχουν ορίσει ως «διαταραχή εθισμού στο Διαδίκτυο».

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (Internet addiction) μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, προτάθηκε ως όρος για πρώτη φορά το μακρινό 1995 και αναφέρεται στην καταναγκαστική, υπερβολική χρήση του Διαδικτύου και τον εκνευρισμό ή δυσθυμική συμπεριφορά που εμφανίζεται κατά τη στέρησή της.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο, αν και δεν έχει επισήμως αναγνωρισθεί ως κλινική περίπτωση παρά μόνο στις Κίνα, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, είναι μια κατάσταση που προκαλεί σημαντική έκπτωση στην κοινωνική και επαγγελματική ύπαρξη ενός ατόμου. Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας όλο και συχνότερα καλούνται να προσεγγίσουν -θεραπευτικά- άτομα που κάνουν χρήση του Διαδικτύου η οποία χαρακτηρίζεται ως προβληματική. Ηδη, στην επόμενη έκδοση του διαγνωστικού εγχειριδίου της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, DSM-V, ο δρ. Τζέραλντ Μπλοκ ζητά να συμπεριληφθεί ως χρήζουσα περισσότερη έρευνα η «Internet Use Gaming Disorder» – ένας όρος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε έρευνες έως σήμερα. Συνηθέστερη ορολογία πέρα από τον εθισμό στο Διαδίκτυο (Internet Addiction Disorder – IAD) είναι επίσης οι «Pathological Internet Use» (Παθολογική χρήση του Διαδικτύου), «Problematic Internet Use» (Προβληματική χρήση του Διαδικτύου), «Excessive Internet Use» (Υπερβολική χρήση του Διαδικτύου) και «Compulsive Internet Use» (Καταναγκαστική χρήση του Διαδικτύου).

Μία όμορφη μέρα στο πάρκο και όλοι κοιτάζουν την οθόνη του κινητού τους…

Ο προβληματικός τζόγος είναι η μόνη συμπεριφορική (μη σχετιζόμενη με ουσίες) διαταραχή η οποία συμπεριλαμβάνεται στο DSM-V. Ωστόσο, η διαταραχή διαδικτυακών παιγνίων καταγράφεται σε ένα παράρτημα του εν λόγω εγχειριδίου, ως μια διαταραχή η οποία χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Υπάρχουν πολλοί ψυχίατροι οι οποίοι έχουν επιχειρηματολογήσει ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο θα πρέπει να θεωρείται, επίσημα, ως διαταραχή. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τόσοι οι οποίοι θεωρούν ότι η σχετική διάγνωση είναι περίπλοκη, επειδή το 86% των μελετούμενων υποκειμένων (τεράστιο ποσοστό) εμφανίζει συμπτώματα τα οποία παρουσιάζονται και σε άλλες διαγνώσιμες διαταραχές ψυχικής υγείας.

Ο Μπλοκ, που αναφέρθηκε πιο πάνω, υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι εθισμού στο Διαδίκτυο: η μανία για τα online τυχερά παιχνίδια, η σεξουαλική «ανησυχία» και ο διαρκής έλεγχος των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία. Συχνά όμως η ανάπτυξη καταθλιπτικού συναισθήματος ή άγχους έπεται της εμφάνισης του εθισμού, όπως συμβαίνει και με άλλες εθιστικές συμπεριφορές. Αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα εκτίμησης κάθε περίπτωσης από ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα είναι σε θέση να κρίνει την ύπαρξη ή μη τέτοιων καταστάσεων.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα τα οποία καταδεικνύουν ότι υπάρχει εθισμός κάποιου ατόμου στο Διαδίκτυο;

Σύνδρομο απόσυρσης από την κοινωνία, αντικοινωνικότητα, απομόνωση. Ακόμη, ο εθισμένος γίνεται επιθετικός, μπορεί και να κλέβει χρήματα για να παίζει τυχερά παιχνίδια. Επίσης, φτάνει σε σημείο να μην τρώει ή και το αντίθετο (να παχαίνει πολύ)

Εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού

Αγχος, διαρκής, εμμονική σκέψη για το Διαδίκτυο

Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το Διαδίκτυο (λογισμικά, σκληροί δίσκοι κ.λπ.)

Μειωμένη επίδοση στη δουλειά, στη σχολή ή στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που δαπανώνται στο Διαδίκτυο

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ο εθισμένος στον παγκόσμιο ιστό δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και τη δουλειά ή κάποια υποχρέωσή του.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω – τα οποία προσομοιάζουν με τα συμπτώματα των ατόμων που είναι εξαρτημένα από τοξικές ουσίες;

Σε κάθε περίπτωση, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, ως ψυχική διαταραχή, χρήζει αντιμετώπισης από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, εξειδικευμένους στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ποιο είναι το χειρότερο; Να παρουσιάζετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά να μην μπορείτε να τα αναγνωρίσετε στον εαυτό σας.

Οπως συμβαίνει, δηλαδή, με την απώλεια αυτοελέγχου απέναντι  σε οποιονδήποτε εθισμό…