Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να δημιουργηθεί τεχνητό κρέας. Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να αναπτύξουν στα εργαστήρια κρέας (κυρίως βοδινό) και πρόσφατα για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη και η δημιουργία στο εργαστήριο επεξεργασμένης μορφής κρέατος και πιο συγκεκριμένα τεχνητού μπέικον.
Η τεχνολογία ανάπτυξης τεχνητού κρέατος βρίσκεται ακόμη στο νηπιακό της στάδιο για αυτό οι ποσότητες που μπορούν να παραχθούν είναι πολύ περιορισμένες με αποτέλεσμα το κόστος του τεχνητού κρέατος να είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το… συμβατικό κρέας. Επιπλέον, αν και διατροφικά το τεχνητό κρέας δεν φαίνεται να έχει μεγάλες διαφορές με το πραγματικό, μέχρι στιγμής τουλάχιστον γευστικά απέχει πολύ. Όμως η επιστημονική κοινότητα τονίζει συνεχώς ότι η κτηνοτροφία με την μορφή που έχει πάρει τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί διαφόρων ειδών σοβαρά προβλήματα και κινδύνους, τόσο για την υγεία των ανθρώπων όσο και για το περιβάλλον. Ετσι πολλοί υποστηρίζουν ότι αν επιτευχθεί η μαζική παραγωγή τεχνητού κρέατος το οποίο θα έχει παρόμοια τιμή με το πραγματικό η ολίγον χειρότερη γεύση του είναι ένα ανεκτό μειονέκτημα μπροστά στα κέρδη για την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον.
Η ισραηλινή start-up Aleph Farms αποφάσισε να πάει όχι ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά την προσπάθεια ανάπτυξης τεχνητού κρέατος και να προσπαθήσει να το δημιουργήσει σε διαστημικές συνθήκες. Η εταιρεία δεν θέλησε να προσπαθήσει να δημιουργήσει τεχνητό κρέας σε προσομοιωμένες διαστημικές συνθήκες αλλά στην κυριολεξία έξω από την Γη! Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα επιστημονικών ειδήσεων Phys, η Aleph Farms ανέπτυξε βοδινό κρέας, κρέας κουνελιού αλλά και ψάρι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Στάλθηκαν από την Γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κύτταρα βοδινού κρέατος, κουνελιού αλλά και ψαριού που είχαν αναπτυχθεί εργαστηριακά και τα οποία τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα 3-D βιοεκτυπωτή ρωσικής κατασκευής που είναι εγκατεστημένος στον ρωσικό τομέα του Σταθμού. Τα πειράματα ανέλαβε ο ρώσος κοσμοναύτης Ολεγκ Σκριπότσκα και με την χρήση μιας μεθόδου η οποία μιμείται την αναγέννηση των μυϊκών ιστών που συμβαίνει στον οργανισμό μιας αγελάδας τα κύτταρα μετατράπηκαν σε μυϊκό ιστό σε συνθήκες μικροβαρύτητας, δηλαδή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο εκτός των άλλων και στην δημιουργία κρέατος στο Διάστημα, εξέλιξη πολύ σημαντική αφού η διατροφή όχι μόνο του πληρώματος του Σταθμού αλλά και των αστροναυτών και επιβατών σε μακρινές επανδρωμένες αποστολές (όπως αυτές που σχεδιάζονται να γίνουν στον Αρη) αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην προσπάθεια του ανθρώπου να εξερευνήσει αρχικά το ηλιακό μας σύστημα και αργότερα και άλλες περιοχές του γαλαξία μας.
«Αυτό το πείραμα είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην επίτευξη του οράματος μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις δημιουργίας ασφαλούς τροφής για τις επόμενες γενιές χωρίς να καταστρέφουμε τις φυσικές πηγές του πλανήτη μας» δηλώνει ο Ντιντιέρ Τουμπιά, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aleph Farms.