Η αρχιτεκτονική εταιρεία Kennon ξεκινά σε λίγους μήνες στην Μελβούρνη την κατασκευή ενός κτιρίου που θα διαθέτει… ηλιακό δέρμα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian πρόκειται για ένα κτίριο οκτώ ορόφων που προορίζεται για επαγγελματικές χρήσεις (γραφεία κ.α.) και θα είναι καλυμμένο περιμετρικά με 1,182 ηλιακά πάνελ. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα του κτιρίου θα του παρέχουν τις απαραίτητες ποσότητες ενέργειας που θα χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αν για κάποιο λόγο το σύστημα αυτό δεν αρκεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου θα μπορούν να τοποθετηθούν μερικά ακόμη έξτρα φωτοβολταϊκά συστήματα στην ταράτσα.
Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται Skala και την ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία Avancis. Βασίζεται στις εξαιρετικά λεπτές μεμβράνες PV με το όλο σύστημα να συνδέεται με ένα δίκτυο που διοχετεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον Ήλιο στο κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο του κτιρίου.
Το σύστημα αυτό είναι ικανό να παράγει 50 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που παράγουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα που τοποθετούνται στις οροφές των κτιρίων. Η χρήση ενός τέτοιου συστήματος θα αποτρέπει σε ετήσια βάση την εκπομπή στην ατμόσφαιρα περίπου 70 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Το κόστος του κτιρίου υπολογίζεται στα 40 εκατ. δολάρια και δεν είναι το μόνο που θα κατασκευαστεί με αυτή την τεχνολογία στην Αυστραλία.
Η εταιρεία Cbus έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει και αυτή στη Μελβούρνη ένα ουρανοξύστη 49 ορόφων που θα είναι «ντυμένος» περιμετρικά με φωτοβολταϊκά συστήματα. Το κόστος της κατασκευής ανέρχεται στο ένα δισ. δολάρια αλλά σε αντίθεση με το άλλο κτίριο σε αυτό τα ηλιακά πάνελ θα προσφέρουν μόλις το 20% της απαιτούμενης ενέργειας για να λειτουργεί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας ο ουρανοξύστης θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους ενοίκους του το 2026.