Στις αρχές του 2020, δεκάδες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο επιχείρησαν να δημιουργήσουν εμβόλια για τον κορονοϊό. Κάποιοι ειδικοί χρησιμοποίησαν δοκιμασμένες και επιτυχημένες μεθόδους. Κάποιοι άλλοι πήραν το ρίσκο να δοκιμάσουν μία νέα τεχνολογία, η οποία βασίζεται στο αγγελιοφόρο RNA (mRNA).
Η προσπάθειά τους ευδοκίμησε και πλέον Pfizer-BioNTech και Moderna έχουν διαθέσει στην αγορά τον νέο τύπο εμβολίου, ο οποίος έχει τα μέγιστα αποτελέσματα στην προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο από τη λοίμωξη Covid-19.
Τα εμβόλιά τους κυκλοφόρησαν σε περίπου 90 χώρες του κόσμου και παρείχαν προστασία σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, κάποιες χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά θανάτου, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εμβόλια, κυρίως λόγω του ότι απαιτούν συγκεκριμένες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης, όπως εκτιμούν οι New York Times (ΝΥΤ).
Τώρα, ένα ακόμη υποψήφιο mRNA εμβόλιο, ενδέχεται να καλύψει αυτό το κενό. Μία μικρή, γερμανική εταιρεία, η CureVac, πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τις τελευταίες κλινικές δοκιμές του. Και από την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν και αυτό το υποψήφιο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Η γερμανική εταιρεία ελπίζει ότι το εμβόλιό της θα είναι ανταγωνιστικό με αυτά των Pfizer-BioNTech και Moderna, καθώς παρασκευάζεται με την ίδια τεχνολογία, αλλά έχει κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Το CureVac ανήκει σε αυτό που αποκαλούν οι επιστήμονες δεύτερο κύμα εμβολίων για τον κορονοϊό και λόγω των χαρακτηριστικών του, θα μπορούσε η διανομή του να γίνει σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να είναι mRNA, αλλά είναι τόσο σταθερό, που συντηρείται σε απλό ψυγείο και όχι στους -70 βαθμούς Κελσίου.
Μία ακόμη εταιρεία της οποίας το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί πρωτεΐνες του κορονοϊού, η αμερικανική Novavax, αναμένεται να υποβάλει αίτηση έγκρισης στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
Στην Ινδία, η φαρμακευτική εταιρεία Biological E, δοκιμάζει ένα ακόμη υποψήφιο εμβόλιο με βάση της πρωτεΐνες, που αναπτύχθηκε από ειδικούς στο Τέξας.
Σε Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ, ομάδες ερευνητών ξεκινούν δοκιμές για ένα υποψήφιο εμβόλιο που μπορεί να παραχθεί μαζικά μέσα σε αβγά κότας.
Πάντως, μπορεί να είναι αρκετά υποψήφια εμβόλια κοντά στο στάδιο της έγκρισης, όμως τα βλέμματα όλων των ειδικών, όπως γράφουν οι NYT, είναι στραμμένα σε αυτό της CureVac.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η φαρμακευτική εταιρεία Bayer (εδώ), συμφώνησε να αναλάβει την παραγωγή του. Μία περίπτωση που θυμίζει τη συνεργασία της αμερικανικής Pfizer με τη γερμανική BioNTech, καθώς η δεύτερη ήταν μία σχεδόν άγνωστη, μικρή εταιρεία, η οποία όμως είχε την τεχνογνωσία για τη δημιουργία ενός mRNA εμβολίου, όχι όμως τη δυνατότητα παραγωγής του.
To υποψήφιο εμβόλιο CureVac είχε υποβάλει αίτηση κυλιόμενης έγκρισης στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων τον Φεβρουάριο, ενώ με τα αποτελέσματα των τελευταίων κλινικών δοκιμών που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, θα ολοκληρωθεί ο φάκελος αξιολόγησης.
Προβλήματα στην παραγωγή
Ωστόσο, την αισιοδοξία για τα καλά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές που αναμένει η CureVac την επόμενη εβδομάδα, επισκίασε ένα σημαντικό πρόβλημα στη διαδικασία παραγωγής.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την εξαγωγή πρώτων υλών προς το εργοστάσιό της στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις στην παρασκευή εμβολίων.
«Δεν παραλαμβάνουμε πλέον στους αναμενόμενους χρόνους παράδοσης όλες τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε», είπε ο επικεφαλής της CureVac Φραντς Βέρνερ Χάας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel την Τετάρτη, διευκρινίζοντας ότι η τροφοδοσία μπλοκάρεται από τις ΗΠΑ.
Σε ερώτηση σχετικά με τον ρυθμό παραγωγής του εμβολίου της CureVac, ώστε να είναι διαθέσιμο το καλοκαίρι, απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε ότι η εταιρεία προγραμματίζει «μέρα με τη μέρα την παραγωγή της και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξασφάλιση μεγάλης ποσότητας εμβολίων».
Η κατάσταση είναι προβληματική για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), που έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ευρωπαίων ενηλίκων μέχρι τον Ιούλιο. Αν και δεν είναι κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου αυτού το εμβόλιο της CureVac στην παρούσα φάση, θα μπορούσε να έχει θετική συμβολή.