Μπορεί σήμερα η προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 να γίνεται αποκλειστικά με εμβόλια που χορηγούνται με ένεση, σύντομα όμως, αναμένεται να δούμε και άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές, όπως είναι τα χάπια και τα σπρέι.
Στο εργαστήριο της Medicon Village, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Σουηδίας, η Ινγκεμο Αντερσον και η ομάδα της έχουν δημιουργήσει ένα πειραματικό εμβόλιο σε σκόνη, το οποίο θα χορηγείται σε μορφή σπρέι.
«Η παραγωγή του είναι απλή και οικονομική. Το ίδιο και η λήψη του. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει κάποιος, είναι να αφαιρέσει ένα πλαστικό αυτοκόλλητο, να βάλει στο στόμα του τη συσκευή εισπνοής και να πάρει μια δυνατή, βαθιά ανάσα. Είναι ακριβώς η ίδια λογική με τα εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα», εξηγεί η δρ Αντερσον στο BBC.
Μία άλλη εταιρεία, η Iconovo, συνεργάζεται με τη startup ISR, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανοσολογίας στη Στοκχόλμη, και έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο ξηρής σκόνης για τη λοίμωξη Covid-19.
Το εμβόλιο περιέχει τεχνητές πρωτεΐνες του κορονοϊού και μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου, κάτι που κάνει εύκολη τη μεταφορά και τη διανομή του.
«Αυτό που αλλάζει το παιχνίδι είναι ότι θα μπορούσαμε να διανείμουμε τα εμβόλια σε μορφή σκόνης πολύ πιο εύκολα από τα ενέσιμα, δίχως να απαιτείται αυτή η αλυσίδα με τα σούπερ ψυγεία που συντηρούν τα υπάρχοντα εμβόλια. Παράλληλα, θα μπορεί ο πολίτης να το λάβει μόνος του στο σπίτι, καθώς δεν θα απαιτείται η παροχή βοήθειας υγειονομικών υπαλλήλων» σχολιάζει ο Ολα Βίνκουϊστ, καθηγητής Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, το οποίο είναι και ένα από τα κορυφαία εργαστήρια έρευνας εμβολίων στη Σουηδία.
Η εταιρεία ISR δοκιμάζει αυτή τη στιγμή τα εμβόλιά της στις μεταλλάξεις Βήτα και Αλφα, και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Αφρική.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανύσουν οι ειδικοί μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα αποδείξουν ποιες είναι οι δυνατότητες του εμβολίου της ISR και αν μπορεί να παρέχει τα ίδια επίπεδα προστασίας με τα ενέσιμα εμβόλια.
Οι ειδικοί εκφράζουν την αισιοδοξία τους και όπως λένε, εάν τα εμβόλια σε σκόνη σαν αυτό αποδειχτούν αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στη μάχη κατά της πανδημίας.
Εκτός από τις έρευνες που γίνονται στη Σουηδία, πιλοτικό πρόγραμμα για τις δυνατότητες χορήγησης ενός νέου εμβολίου σε μορφή σκόνης ή χαπιού τρέχει και η φαρμακευτική εταιρεία Janssen στις ΗΠΑ, η οποία παράγει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ
Ετοιμη να ξεκινήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίου σε χάπι είναι κυβέρνηση του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η Oravax Medical, εταιρεία που δραστηριοποιείται στη δημιουργία χορήγησης από του στόματος φαρμάκων, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές δισκίου, το οποίο είναι η πρότασή της για εμβόλιο της λοίμωξης Covid-19.
Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μόλις δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, κάτι που χρονικά τοποθετείται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Στις πρώτες κλινικές δοκιμές θα συμμετέχουν 24 εθελοντές που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Καθένας από αυτούς θα λάβει ένα ή δύο χάπια και οι ειδικοί θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση στην ασφάλεια του εμβολίου και σε δεύτερη στους δείκτες ανοσίας.
Στη συνέχεια, αν τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι επαρκής.
«Το εμβόλιο σε χάπι θα είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις μεταλλάξεις Covid-19», τόνισε Ναντάβ Κιντρόν, διευθύνων σύμβουλος της Oravax.
Μάλιστα, η εταιρεία αναπτύσσει το εμβόλιο σε χάπι και ως ενισχυτική δόση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με ένα από τα εγκεκριμένα, ενέσιμα σκευάσματα για τη λοίμωξη Covid-19.