Σας αρέσει να κουτσομπολεύετε σε καθημερινή βάση αλλά δεν το παραδέχεστε; Απολαμβάνετε να μοιράζεστε πιπεράτες ιστορίες που έχουν να κάνουν με τρίτους; Νιώθετε ότι όλο αυτό σας χαλαρώνει και το αντιμετωπίζετε σαν μία ένοχη απόλαυση; Τώρα πια, έχετε και τις ευλογίες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά του, αφιερώνουμε κατά μέσο όρο 52 λεπτά την ημέρα, προκειμένου να κουτσομπολέψουμε άλλους ανθρώπους. Και αυτό τελικά, δεν είναι καθόλου κακό.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα του USA Today, 467 άτομα κυκλοφορούσαν επί πέντε ημέρες με φορητές συσκευές καταγραφής μέρους των συνομιλιών τους. Αυτά τα αποσπάσματα στη συνέχεια εξετάστηκαν, ανιχνεύοντας τις στιγμές… αμιγούς κουτσομπολιού.
Και ιδού το αποτέλεσμα: ο μέσος άνθρωπος κουτσομπολεύει 52 λεπτά την ημέρα, αλλά μόλις το 15% του εντοπισμένου κουτσομπολιού αποδείχτηκε αρνητικό και τοξικό.
«Ανακαλύψαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κουτσομπολιού ήταν ουδέτερης φύσης» παρατηρεί η Μέγκαν Ρόμπινς, ψυχολόγος και μέλος της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα. Και συνεχίζοντας: «Τα τρία τέταρτα περίπου της καταγεγραμμένης συζήτησης δεν είχε ούτε αρνητική, ούτε θετική χροιά».
Οποιαδήποτε ηχογραφημένη συζήτηση που είχε να κάνει με κάποιο άτομο που δεν ήταν παρόν, μετρούσε ως «κουτσομπολιό» για τους ειδικούς. Στη συνέχεια, οι ειδικοί το αξιολογούσαν ως θετικό, αρνητικό, ή ουδέτερο.
Οι γυναίκες κουτσομπολεύουν περισσότερο από τους άνδρες -απεφάνθη η έρευνα-, αλλά κυρίως πάνω σε ζητήματα και πληροφορίες ουδέτερης φύσης, όπως η νέα δουλειά που βρήκε η ανιψιά κάποιου, ή η πορεία θεραπείας καρκίνου κάποιου φίλου, κτλ. Σύμφωνα πάντα με τα στοχεία που συγκεντρώθηκαν, τα άτομα μικρότερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπή σε αρνητικά και πικρόχολα σχόλια, αντλώντας μπόλικο υλικό μέσα από τα social media.
Επίσης, χωρίς να έχει ανακαλύψει την πυρίτιδα, η έρευνα καταλήγει στο ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι και οι πιο επιρρεπείς είτε σε θετικά, είτε σε αρνητικά, είτε σε ουδέτερα κουτσομπολίστικα σχόλια.
Καταρρίπτοντας το στερεότυπο ότι τα άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος κουτσομπολεύουν περισσότερο, η έρευνα δείχνει ότι η «κοινωνική κριτική» αποτελεί το αγαπημένο σπορ και των ευκατάστατων και μορφωμένων.
Με άλλα λόγια, ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε το κουτσομπολιό και να το αγκαλιάσουμε ακόμη πιο ακομπλεξάριστα, σαν κάτι που είναι σε θέση ακόμη και να μας χαλαρώσει, ή να μας απομακρύνει έστω για 52 λεπτά την ημέρα από τα δικά μας προβλήματα.