Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D γίνεται γνωστή με μία απλή εξέταση αίματος | Shutterstock
Θέματα

Ερευνα: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας από Covid-19

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα περισσότερα άτομα που νοσηλεύονται λόγω Covid-19, έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποδειχθεί εάν τελικά έχει προστατευτική δράση ή όχι
Protagon Team

Ελλείψει φαρμάκου και εμβολίου, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν ερευνητικό αγώνα για να βρουν τι θα μπορούσε να μας προφυλάξει από τα την εκδήλωση σοβαρών και επικίνδυνων συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός.

Προηγούμενα εμβόλια, όπως αυτό της φυματίωσης, φάρμακα για άλλες παθήσεις, αλλά και βιταμίνες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών, προκειμένου να ανακαλύψουν οτιδήποτε θα μπορούσε να σώσει ζωές, όπως γράφει το LiveScience.

Η βιταμίνη D, αυτή δηλαδή που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα των ειδικών, καθώς η μία μελέτη μετά την άλλη, αποδεικνύουν ότι όσοι έχουν ανεπάρκεια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν αν κολλήσουν κορονοϊό.

Μάλιστα, σε μελέτη που έγινε Πανεπιστημίου της Κανταβρίας στο Σανταντέρ της Ισπανίας, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων της Αμερικής (JAMA), φάνηκε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό σε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι διπλάσιος, από ότι σε άτομα που έχουν φυσιολογικά επίπεδα.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, καταγράφεται ότι ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, δηλαδή υγιής εθελοντές. Τα επίπεδά της στους εθελοντές, διευκρινίζει η μελέτη, είχαν μετρηθεί πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Η βιταμίνη D αποτελεί ορμόνη που παράγουν οι νεφροί. Ελέγχει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί με σειρά προβλημάτων υγείας, αν και δεν έχει ακόμη απαντηθεί επιστημονικά γιατί η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει άλλα συστήματα του οργανισμού.

Πολλές μελέτες έχουν ήδη καταδείξει την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την προστασία από λοιμώξεις.

Οι υπογράφοντες τη μελέτη υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας, ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με συννοσηρότητες και όσοι διαβιούν σε οίκους ευγηρίας.

«Η αγωγή με βιταμίνη D πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς με Covid-19 με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης D, καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο στο μυοσκελετικό, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα» σημειώνει ένας από τους συγγραφής της μελέτης, ο Χοσέ Χερνάντεζ από το Πανεπιστήμιο της Κανταβρίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% σε σύνολο 216 ασθενών με Covid-19 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Marqués de Valdecilla παρουσίαζαν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ οι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τις γυναίκες.

Οι ασθενείς με Covid-19 με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D παρουσίαζαν, επίσης, αυξημένα επίπεδα στους δείκτες φλεγμονής στον ορό.

Μείωση βαρύτητας αναπνευστικής λοίμωξης

Είναι γνωστό ότι η φυσική βιταμίνη D δημιουργείται αποκλειστικά με την έκθεσή μας στον ήλιο και ότι είναι ο βασικότερος σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς όχι απλώς το ενδυναμώνει και το βελτιώνει ποιοτικά.

Μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με τη βαρύτητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια. Στις ίδιες μελέτες έχει φανεί ότι η βιταμίνη D «παίζει κάποιο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερη έλλειψη βιταμίνης D. Δεν έχουν επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό», εξηγεί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού Σωτήρης Τσιόδρας.