Ενα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για το άσθμα φαίνεται να επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης ασθενών με λοίμωξη Covid που βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση, όχι όμως σε άτομα που έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.
Πρόκειται για τη βουδεσονίδη, μια εισπνεόμενη ουσία που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως από ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
«Πρόκειται για μία κορτιζόνη, η οποία δρα ως αντιφλεγμονώδες για τους αεραγωγούς του πνεύμονα. Ενδεχομένως να είναι καλό ως τοπικό φάρμακο για το συγκεκριμένο όργανο, ωστόσο η λοίμωξη Covid κάνει γενικευμένη φλεγμονή, δηλαδή σε όλο τον οργανισμό, και για να αντιμετωπιστεί καλύτερα, πρέπει ο ασθενής να λάβει ενέσιμη κορτιζόνη», σχολιάζει ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το φάρμακο βοηθά ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως άτομα άνω των 65 ετών και με χρόνια νοσήματα, να αισθανθούν ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, τα συμπτώματα διαρκούν κατά τρεις ημέρες λιγότερο και επίσης μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής της νόσου.
Η έρευνα για το συγκριμένο φάρμακο ξεκίνησε όταν βρετανοί ερευνητές παρατήρησαν πως παρόλο που οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστική νόσο θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό, τελικά μικρότερο ποσοστό από αυτούς είχε ανάγκη από νοσηλεία.
Ετσι, υπέθεσαν ότι το φάρμακο βουδεσονίδη, που έπαιρναν για την πάθησή τους, είχε προστατευτική δράση και στη βαριά νόσηση από κορονοϊό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Respiratory Medicine, προκύπτουν από την ανάλυση 146 συμμετεχόντων. Οι 73 από αυτούς έλαβαν συνήθη φροντίδα και οι 73 έλαβαν βουδεσονίδη. Οσοι έπαιρναν βουδεσονίδη είχαν κλινική ανάρρωση πιο νωρίς (κατά μέσο όρο επτά ημέρες στην ομάδα βουδεσονίδης έναντι οκτώ ημερών στην ομάδα συνήθους φροντίδας).
Επίσης, λιγότεροι από αυτούς που λάμβαναν βουδεσονίδη είχαν ακόμα συμπτώματα ύστερα από 14 ή 28 ημέρες, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.
Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, η κλινική δοκιμή σταμάτησε έπειτα από ανεξάρτητη στατιστική ανασκόπηση, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα της μελέτης δεν θα άλλαζε με περαιτέρω συμμετοχή.
«Χρειάζεται η μελέτη να συνεχιστεί και σε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα και κυρίως σε ενήλικες άνω των 40 ετών, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για την πρόληψη σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες δυσμενούς εξέλιξης της νόσου. Αλλά τα πρώτα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι σημαντικά και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE).