Τα εμβολιαστικά κέντρα στη Νίκαια της Γαλλίας έχουν ανοίξει ειδικές γραμμές για τη χορήγηση της τρίτης δόσης | REUTERS/Eric Gaillard
Θέματα

Ερευνα δείχνει ότι η ενισχυτική δόση ενδέχεται να «νικάει» τη μετάλλαξη Ομικρον

Πρόκειται για μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet. Την ελπίδα ότι δεν θα επιστρέψουμε στις πρώτες μέρες της πανδημίας εκφράζουν επιστήμονες
Protagon Team

Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, ενισχύουν μαζικά την άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης, η οποία δημιουργεί ελπίδες για υψηλή προστασία από το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, η ενισχυτική δόση όχι απλώς αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά 30 φορές, αλλά τριπλασίασε και τα επίπεδα των Τ-κυττάρων, δηλαδή το σύστημα της κυτταρική μνήμης που θυμάται τον ιό και παράγει αντισώματα μόλις εισβάλει στον οργανισμό.

Οι ειδικοί μιλούν στους Times και εκτιμούν ότι τα Τ-κύτταρα θα διαδραματίσουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ανοσία του οργανισμού για τη νέα μετάλλαξη Ομικρον (η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη), καθώς είναι άγνωστο ακόμη εάν και κατά πόσο μόνο τα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια ή η νόσηση, μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη μιας ενδεχόμενης επίθεσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, φάνηκε να έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα ως ενισχυτικά από τα έξι εμβόλια που δοκιμάστηκαν.

Τα αποτελέσματα από την ανάλυσή αποκαλύπτουν πόσο μπορούν οι ενισχυτικές δόσεις να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας του επιστήμονες να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς όλος ο πλανήτης προετοιμάζεται για την τυχόν επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον.

Μάλιστα, και στην Ελλάδα, επιτρέπεται η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης όχι στους έξι, αλλά στους τρεις μήνες, καθώς πλέον η επιστήμονες θεωρούν πλήρως ασφαλή και εμβολιασμένο όποιον έχει κάνει ένα σχήμα με τρεις και όχι με δύο δόσεις. Διευκρινίζεται ότι όσοι έχουν κάνει στη χώρα μας ως πρώτη δόση το εμβόλιο της Johnson & Johnson κάνουν τη δεύτερη, ενισχυτική δόση στους δύο και όχι στους έξι μήνες.

«Η ανταπόκριση των Τ-κυττάρων μας δίνει ελπίδα, καθώς είδαμε ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα, ενώ τα εμβόλια είχαν δημιουργηθεί για το πανδημικό στέλεχος της Γουχάν. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να είναι αποτελεσματικά και για το νέο στέλεχος», δήλωσε ο Σολ Φάουστ, επικεφαλής της ερευνητικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Πάντως, σε περίπου 10 ημέρες θα έχουμε ακόμη περισσότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη Ομικρον και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα από αρκετές μελέτες που πραγματοποιούν εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.