Στην τελευταία σεζόν της σειράς «Succession» του HBO (Novacinema4) το διαζύγιο της Σιβ Ρόι και του πλούσιου συζύγου της Τομ Βάμπσγκανς υπόσχεται τα πάντα: ακριβούς δικηγόρους, ένα προγαμιαίο συμβόλαιο που περιγράφεται από τη μητέρα του Βάμπσγκανς ως «απαράδεκτο», έναν σύζυγο που είναι περισσότερο πιστός στον πεθερό του Λόγκαν Ρόι παρά στη γυναίκα του Σιβ, και τον Μοντέιλ, έναν σκύλο που τον έχουν από κοινού. Μάλλον κανείς δεν θα μπορούσε να δείξει καλύτερα τις αδίστακτες διαδικασίες του διαζυγίου από τους χαρακτήρες της πολυβραβευμένης σειράς.
Στον φανταστικό κόσμο των Ρόι, τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται όπως τα ραδιοταξί, οι συμφωνίες είναι της τάξεως δισεκατομμυρίων δολαρίων, το πολυτελές μπεζ κασμίρι είναι στολή και οι σχέσεις θυμίζουν μπίζνες. Αλλά όταν πρόκειται για διαζύγιο, το στόρι αγγίζει τις καρδιές των κοινών θνητών, επίσης.
Οι αιτήσεις διαζυγίου μεταξύ πλουσίων διασημοτήτων βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των 10 τελευταίων ετών, και σε κάποιες περιπτώσεις εμπλέκονται πάρα πολλά χρήματα, όπως για παράδειγμα στο διαζύγιο του Τζεφ Μπέζος, ο οποίος πλήρωσε 36 δισ. δολάρια στην πρώην σύζυγό του Μακένζι Σκοτ, ή του Μπιλ Γκέιτς, που έχει να μοιράσει με τη Μελίντα προσωπική περιουσία περίπου 150 δισ. δολαρίων.
Βέβαια, οι δικηγόροι Οικογενειακού Δικαίου δεν ασχολούνται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες με τρομακτικά ποσά. Η Κριστίνα Χόπκινσον γράφει στην βρετανική Telegraph ότι το γνωρίζει από πρώτο χέρι, αφού ο σύζυγός της, Αλεξ Καράδερς, της δικηγορικής εταιρείας Hughes Fowler Carruthers του Λονδίνου, είναι ένας από αυτούς. Και ενώ είναι «τρελά διακριτικός», περιστασιακά φέρνει στο σπίτι ένα Chateau Lafite, δώρο πελάτη του, που αξίζει περισσότερο από ό,τι κερδίζει η δημοσιογράφος σύζυγός του σε μία εβδομάδα, ή αναφέρεται σε εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν μόνο σε χρεώσεις, γράφει η Χόπκινσον.
Αν, όπως είπε ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, «οι πολύ πλούσιοι είναι διαφορετικοί από εσένα και από εμένα», τι συμβαίνει όταν χωρίζουν; Η Χόπκινσον καταγράφει στην Telegraph επτά πράγματα που ίσως σας διαφεύγουν:
1. Οι «λογικές ανάγκες» των υπερπλουσίων που είναι μάλλον παράλογες
Oταν οι δικηγόροι υπολογίζουν τα ποσά που μπορεί να χρειάζεται μια σύζυγος για να ζήσει μετά το διαζύγιο, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Δεν μιλάμε μόνο για τα 1.200 ευρώ την εβδομάδα που μπορεί να κοστίζουν τα λουλούδια για τον στολισμό του σπιτιού… «Στα έξοδα μπορεί να περιλαμβάνονται πλαστικές επεμβάσεις και μπότοξ» λέει η Βανέσα Λόιντ Πλατ, ιδιοκτήτρια της Lloyd Platt & Co, με 44 χρόνια εμπειρίας στα διαζύγια.
«Αυτά τα νεαρά πλούσια κορίτσια καταλήγουν να μοιάζουν με τη Νύφη του Βίλντενσταϊν», όπως ονομάστηκε η διαβόητη κοσμική κυρία από την Ελβετία, της οποίας η παθολογική ζήλεια για τον πρώην σύζυγό της Αλεκ Βίλντενσταϊν και η προσπάθειά της να κρατήσει τον γάμο της, την οδήγησε σε αμέτρητες αισθητικές επεμβάσεις προκειμένου να μοιάσει με μια γάτα που άρεσε στον αγαπημένο της. Το διαζύγιό τους ήταν το ακριβότερο όλων των εποχών, αλλά η ίδια παραμορφώθηκε και… κατάφερε να χρεοκοπήσει.
Η Αΐσα Βάρνταγκ, της εταιρείας Vardags, που ειδικεύεται σε πανάκριβες υποθέσεις, λέει ότι δαπανώνται εκατομμύρια μόνο για πάρτι: «Μεταφέρουν τους καλεσμένους με ιδιωτικά τζετ και η ψυχαγωγία κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες» λέει στην Telegraph. (Ψιλοπράγματα δηλαδή, που δεν μπορούν να στερηθούν οι διαζευγμένες κυρίες.)
Ακόμη και σε περιπτώσεις που το ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο, το φτωχότερο μέλος μπορεί να απαιτήσει πολυτέλειες. Επισήμως, τα χρήματα δίνονται για έξοδα που σχετίζονται με τυχόν παιδιά, αλλά σύμφωνα με τον Αλεξ Καράδερς, ένας δικαστής αποφάσισε πρόσφατα ότι το κόστος των ενδυμάτων οίκων υψηλής ραπτικής για μια μιας μητέρα είναι σκόπιμο να αποτελεί μέρος της υποστήριξης των παιδιών. «Η φιλοσοφία είναι, υποψιάζομαι», λέει ο Καράδερς, «ότι τα παιδιά θα βρεθούν σε έναν κόσμο όπου όλοι οι γονείς φορούν ρούχα επωνύμων σχεδιαστών, επομένως δεν είναι προς όφελος της μητέρας, αλλά προς όφελος του παιδιού»…
2. Μην υποτιμάτε ποτέ τι σημαίνει το σεξ για έναν πολύ πλούσιο άνδρα
Ο Λόγκαν Ρόι, πατριάρχης της σειράς «Succession», διατηρεί σχέση με την πολύ νεότερή του «φίλη, βοηθό και σύμβουλο» Κέρι. Ο πραγματικός ομόλογός του, Ρούπερτ Μέρντοκ, ετοιμαζόταν στα 92 για τον πέμπτο γάμο του με την Αμερικανίδα Αν Λέσλι Σμιθ, αλλά ο αρραβώνας τους ακυρώθηκε δύο εβδομάδες μετά την αναγγελία του.
Η σχέση του ηλικιωμένου δισεκατομμυριούχου και της 66χρονης φίλης του ενείχε τους κινδύνους της. Πριν από μερικά χρόνια, ένας υπερπλούσιος μεγιστάνας παραλίγο να «καεί» από κορυφαίους δικηγόρους του Λονδίνου, σε ένα άκρως σκληρό διαζύγιο, που θεωρήθηκε μάλιστα ότι θα δημιουργούσε νέο νομικό προηγούμενο. Η διαδικασία, ωστόσο, διακόπηκε ξαφνικά και βάναυσα όταν αυτός πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια επέμβασης μεγέθυνσης πέους σε μια κλινική στο Παρίσι. Οι δικηγόροι υπέθεσαν τότε ότι το κίνητρό του για αυτή την εγχείρηση ήταν μια νέα, νεαρή φίλη.
3. Τα κατοικίδιά τους κοστίζουν περισσότερο από τις δικές σας ανάγκες
Η αγάπη των πλουσίων για τα κατοικίδιά τους είναι όπως και η δική μας. Διαφέρουν, ωστόσο, τα χρήματα που ξοδεύουν για τις ανάγκες τους, τόσο πριν όσο και μετά το διαζύγιο. Η Λόιντ Πλατ έχει δει να συμπεριλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς το κόστος για «νερό Perrier για τον σκύλο και καπνιστού σολομού για τη γάτα». Μπορεί να αγαπιούνται· σύμφωνα με τον νόμο, όμως, τα κατοικίδια ανήκουν απλώς στην κινητή περιουσία, με το ίδιο καθεστώς που ισχύει για έναν ψυγειοκαταψύκτη, κάτι που δεν εμποδίζει τα ζευγάρια να ξοδεύουν χιλιάδες σε διαμάχες για αυτά.
Τα σκυλιά είναι τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα» μιας αντιδικίας και ακολουθούμενα από τα ψάρια Koi Carp, σύμφωνα με την Λόιντ Πλατ. Ωστόσο, τα ακριβά πόνι μπορεί να αποδειχτούν βασικό πλεονέκτημα για την επιτυχημένη έκβαση ενός διαζυγίου. Σε μια περίπτωση, σύμφωνα με την Βάρνταγκ, «η διαμάχη για το πολύτιμο κουνέλι της οικογένειας κράτησε τόσο πολύ, που το κατοικίδιο πέθανε πριν λυθεί το ζήτημα».
4. Οι αμοιβές των δικηγόρων τους είναι τεράστιες
Οι κορυφαίοι δικηγόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρεώνουν έως και 1.200 λίρες (1.368 ευρώ) την ώρα, επομένως δεν είναι δύσκολο για αυτούς να αυξήσουν την αμοιβή τους. Ορισμένες φορές η αύξηση συνδυάζεται με την επιθυμία του πελάτη να κερδίσει με κάθε κόστος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ξοδέψει παράλογα μεγάλα ποσά. «Αυτό που δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει με τους πολύ πλούσιους είναι ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με τη νίκη» λέει στην Telegraph η Λόιντ Πλατ.
Μια τρέχουσα υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, για παράδειγμα, το διαζύγιο των Αλα Αλεξάντροβνα Ρακσίνα και του Λάζαρου Παναγιώτη Ξανθόπουλου (ελληνικής καταγωγής, μεγαλωμένου στη Ρωσία), μέσα σε μόλις 17 μήνες έχει συγκεντρώσει αμοιβές 5,5 εκατ. λιρών (6,27 εκατ. ευρώ), ποσό «εξωφρενικό» σύμφωνα με τον δικαστή Τζάστις Μόστιν.
5. Το σπίτι είναι εκεί που βρίσκεται το ελικοδρόμιο…
Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε ένα σπίτι και πληρώνουμε τους φόρους μας στην κυβέρνηση της χώρας, γράφει στην Telegraph η Κριστίνα Χόπκινσον. Οι υπερπλούσιοι, ωστόσο, έχουν πολλά σπίτια και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους οπουδήποτε. Πώς λοιπόν αποφασίζουν οι δικηγόροι πού πρέπει να χωρίσουν; Σε μια περίπτωση που συνάντησε πρόσφατα η Βανέσα Λόιντ Πλατ, «μια εξαιρετικά πλούσια κυρία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για διαζύγιο στο Λονδίνο, επειδή είχε παντού τόσα πολλά σπίτια ώστε απλώς δεν βρισκόταν εδώ για αρκετό καιρό», λέει η αγγλίδα δικηγόρος.
Οι δικηγόροι, όμως, έχουν μια λίστα ερωτημάτων για να τους βοηθήσουν να απαντήσουν στο φαινομενικά προφανές ερώτημα: «Πού ζείτε;». Οπως «πού είναι ο αγαπημένος σας κομμωτής, ο σκύλος σας, ο άνθρωπος που βγάζει τον σκύλο σας βόλτα, ο γιατρός σας, ποιος είναι ο οδοντίατρός σας… οτιδήποτε καθορίζει το μέρος όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο τους» λέει ο Αλεξ Καράδερς.
Αυτοί οι «πολίτες του πουθενά» επιπλέουν σε έναν παράξενο κόσμο, χωρίς ιθαγένεια, όπου τα εθνικά σύνορα και οι κουλτούρες έχουν τη θολούρα ενός άμορφου τίποτα υψηλού επιπέδου, γράφει η Χόπκινσον στην Telegraph. Και όσο τα σπίτια τους φαίνονται ίδια, τόσο το καλύτερο. Ενας κορυφαίος επιχειρηματίας τεχνολογίας έβαζε τον προσωπικό βοηθό του (PA) να φωτογραφίζει το γραφείο του κάθε φορά που ταξίδευε, έτσι ώστε να τακτοποιηθεί το γραφείο του στην άλλη άκρη του κόσμου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, προετοιμάζοντας την άφιξή του.
6. Τα διαζύγιά τους αφορούν λογιστές και δικηγόρους
Για τους πολύ πλούσιους, οι γάμοι είναι επαγγελματική συνεργασία και εξίσου βαρετός, παλιός έρωτας. Το πιο κρυφό πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί είναι να έχουμε έναν ύπουλο ατομικό λογαριασμό, ο δικός τους πλούτος όμως συνδέεται με μυστηριώδεις και δαιδαλώδεις ρυθμίσεις που μπορούν να αποκαλυφθούν μόνο με τη βοήθεια ομάδων ορκωτών λογιστών.
Η Αΐσα Βάρνταγκ παρατηρεί ότι «μοιάζει περισσότερο με παγκόσμια εταιρική αναδιάρθρωση παρά με εγχώριο διαζύγιο. Προσδιορίζεις περιουσιακά στοιχεία σε όλον τον κόσμο, αλλά επίσης επεξεργάζεσαι το πώς θα επιτύχεις ρευστότητα εντός αυτών των περιουσιακών στοιχείων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο». Η Βανέσα Λόιντ Πλατ συμφωνεί: «Οταν πρόκειται για απίστευτα πλούσιους, όλα έχουν να κάνουν με τους λογιστές που αποτιμούν τις εταιρείες, τις μετοχές και τα διαφορετικά είδη bitcoins».
7. Τα περισσότερα από αυτά σας είναι άγνωστα
Ενώ συνδέουμε πολλά χρήματα με διασημότητες, η συντριπτική πλειονότητα του μεγάλου πλούτου αφορά επιχειρηματίες, μεγιστάνες και διαχειριστές κεφαλαίων, που ζουν διακριτικά, χωρίς να τραβούν την προσοχή. «Από την εμπειρία μου, οι διασημότητες έχουν σημαντικά λιγότερα χρήματα από ό,τι θα πίστευε κανείς» παρατηρεί η Βάρνταγκ.
Ομοίως, το διαζύγιο που αφορά βρετανικό παλιό χρήμα, αριστοκράτες και γαιοκτήμονες, σπάνια οδηγεί σε μεγάλες υποθέσεις, αφού τα πάντα συνεπάγονται κτήματα και καταπιστεύματα. Η διαζευγμένη σύζυγος ενός λόρδου μπορεί να αισθάνεται τυχερή αν καταλήξει στο εξοχικό της οικογένειας, με μια μισοχαλασμένη μαντεμένια στόφα για θέρμανση και μαγείρεμα…