Η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών για την εξυπηρέτηση των φυσικών τους αναγκών αποτελεί διαχρονικά τη μεγαλύτερη αδικία εις βάρος των γυναικών στα φεστιβάλ μουσικής, και όχι μόνο. Ειδικά εκεί όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο – οι λάτρεις των φεστιβάλ και της μπίρας το γνωρίζουν πολύ καλά.
Μη μου πείτε πως δεν έχει τύχει να αντικρίσετε με τρόμο τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται έξω από γυναικείες τουαλέτες (ακόμα και στο Ηρώδειο, θυμίζω), ίσως μάλιστα, κάποτε, ύστερα από ένα γερό μεθύσι για παράδειγμα, αναγκαστήκατε να ανακουφιστείτε με τρόπο μάλλον ανορθόδοξο… Σύμφωνα με τον Guardian, όμως, φαίνεται ότι επιτέλους βρέθηκε λύση.
Η Τζίνα Περιέ, μια γαλλίδα αρχιτέκτονας που ζει στην Κοπεγχάγη, πιστεύει ότι έχει την απάντηση και δεν είναι άλλη από το «Lapee», το πρώτο βιομηχανικώς παραχθέν ουρητήριο στον κόσμο, το οποίο δημιούργησε η εταιρεία της σε μια προσπάθεια για «ποιοτικό πιπί». Το «Lapee» εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο φεστιβάλ Roskilde της Δανίας.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Περιέ πήγε στο Roskilde για να ελέγξει τα 48 ροζ πλαστικά σπειροειδή κατασκευάσματα που είχαν τοποθετηθεί στους χώρους του φεστιβάλ. «Χρησιμοποιήθηκαν μόνο από γυναίκες, και ήταν πολύ χαρούμενες» είπε στον ανταποκριτή του Guardian. Φυσικά ενθουσιάστηκε και η ίδια με την επιτυχία της που αποτυπώθηκε αμέσως στο Instagram: «Ολα τα μηνύματα έλεγαν ‘επιτέλους κάτι και για μας’, επειδή η κατάσταση της ούρησης είναι πολύ εξευτελιστική για τις γυναίκες».
Η ιδέα του «Lapee» είναι απλή. Τρεις λεκάνες τουαλέτας με ενσωματωμένα καζανάκια συνδέονται μεταξύ τους έτσι ώστε να δημιουργούν μια μονάδα ούρησης, η οποία βγαίνει από καλούπι, και μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα τρεις γυναίκες. Ανοικτές από πάνω και στο πλάι, χωρίζονται μεταξύ τους με καμπύλα τοιχία, που εξασφαλίζουν τη διακριτικότητα για όσες τις χρησιμοποιούν, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στις κυρίες να βλέπουν γύρω τους (αν κάποιος πλησιάζει, λόγου χάρη).
Η 25χρονη Περιέ, ίδρυσε την εταιρεία Lapee πέρσι μαζί με τον δανό φίλο της Αλεξάντερ Εγκεμπγκιέργκ. Και οι δύο, όταν ακόμη ήταν φοιτητές Αρχιτεκτονικής, είχαν εργαστεί εθελοντικά για το φεστιβάλ. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε τη γυναικεία έκδοση ενός προϊόντος που υπάρχει σε όλον τον κόσμο» εξήγησε. «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο περίπλοκο να κάνεις ένα ουρητήριο για γυναίκες. Νομίζω ότι ήταν κάτι που σχεδιάστηκε από άντρες οι οποίοι σκέφτηκαν μόνο τον εαυτό τους».
Με τρεις γυναίκες που μπορούν να επισκεφθούν την πρωτοποριακή μονάδα ούρησης ταυτόχρονα και χωρίς πόρτες, η Περιέ ισχυρίζεται ότι χρειάζονται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να κάνουν πιπί τους, σε σύγκριση με τα τρία λεπτά σε μια κανονική τουαλέτα σε καμπίνα, πράγμα που κάνει το «Lapee» έξι φορές πιο αποτελεσματικό. Οι περαστικοί δεν μπορούν να δουν μέσα, όπου οι γυναίκες στέκονται ή κάθονται, ενώ εκείνες που χρησιμοποιούν την τουαλέτα μπορούν να κοιτάζουν γύρω τους.
Οι αντιδράσεις των επισκεπτών του φεστιβάλ, πάντως, ήταν ανάμεικτες, με κάποιες κοπέλες να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το «Lapee» εξαιτίας της έλλειψης πόρτας, ενώ κάποιες μονάδες ήταν συνεχώς γεμάτες.
«Στην πραγματικότητα, δεν είναι πιο ασφαλές να υπάρχει πόρτα, το αντίθετο» υποστηρίζει η Περιέ. «Στο «Lapee» μπορείτε να υπερασπιστείτε καλύτερα τον εαυτό σας, παρά αν είστε κλειδωμένες σε μια καμπίνα με κάποιον».
«Αν με ρωτάτε, πρέπει να είστε λίγο μεθυσμένη για να το κάνετε» είπε η 18χρονη Ιντα Μπλόμπεργκ, αλλά ο κατά έναν χρόνο μεγαλύτερος φίλος της, Σολ Γκρουμ, το εγκρίνει: «Ξέρετε, όταν πίνεις, πρέπει να κατουράς όλη την ώρα, και πέρσι όλα τα κορίτσια έπρεπε να το κάνουν μπροστά σε όλον τον κόσμο ή να περιμένουν μισή ώρα στην ουρά, για αυτό είναι πολύ ωραίο» είπε.
Βέβαια το «Lapee» δεν είναι η πρώτη καινοτομία όσον αφορά τα γυναικεία ουρητήρια ή ουροδοχεία. Φορητές συσκευές ιδανικές για ταξίδια, όπως το «Shewee», κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και δύο δεκαετίες.
Η Περιέ πιστεύει ακόμη ότι το «Lapee» έχει ήδη μειώσει τις απαίσιες μυρωδιές για τις οποίες είναι διαβόητο… το φεστιβάλ Roskilde. «Οταν είσαι κορίτσι και πηγαίνεις στις τουαλέτες των φεστιβάλ, που συνήθως είναι πολύ βρώμικες, το να ξέρεις ότι υπάρχει ένα μέρος μόνο για ούρηση ακούγεται σαν το πιο πολυτελές πράγμα στον κόσμο» υποστηρίζει, και άδικο δεν έχει.