| CreativeProtagon
Θέματα

Επιστρέφουν τα «Μολυβένια Χρόνια» στη Γερμανία;

Διχάζει η επικείμενη καταδίκη σε πολυετή κάθειρξη της Λίνα Ε., μιας 28χρονης φοιτήτριας που κατηγορείται ως επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης που σχεδίασε και διηύθυνε επιθέσεις εναντίον μελών του ακροδεξιού/νεοναζιστικού χώρου στη Λειψία, στο Βούρτσεν και στο Αϊζεναχ, μεταξύ 2018 και 2020
Protagon Team

Οι δίκες στη Γερμανία σπάνια προκαλούν σάλο, εν μέρει επειδή η γερμανική νομοθεσία προστατεύει τα δικαιώματα όσων κατηγορούνται (και καταδικάζονται) για εγκλήματα και απαγορεύει την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους. Αλλά αυτή που διεξάγεται στη Δρέσδη εναντίον ενός πυρήνα πολιτικών εξτρεμιστών αποτελεί εξαίρεση, γιατί θυμίζει τα χρόνια και τις δίκες των Μολυβένιων Χρόνων, που κανείς δεν πίστευε ότι θα επέστρεφαν ποτέ, και αποκαλύπτει τα βαθιά ρήγματα που χάσκουν κάτω από την τεχνοκρατική, έως και ανιαρή, πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Πρωταγωνίστρια της πολύκροτης, όπως εξελίσσεται, υπόθεσης είναι η Λίνα Ε., μια 28χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Λειψίας, με καταγωγή από την Εσση, η οποία κατηγορείται ότι σχεδίασε και διηύθυνε επιθέσεις εναντίον μελών του ακροδεξιού χώρου στη Λειψία, στο Βούρτσεν και στο Αϊζεναχ, μεταξύ 2018 και 2020. Την προηγούμενη εβδομάδα η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ζήτησε να καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών.

Η Λίνα Ε., η οποία χαρακτηρίστηκε αμέσως «αρχιταραχοποιός» από την Bild, θεωρείται η επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται ότι επιτέθηκε σε νεοναζί και ακροδεξιούς εξτρεμιστές ξυλοκοπώντας τους, αλλά και κατά ενός εργάτη ο οποίος φορούσε απλώς ένα καπέλο μιας εμπορικής φίρμας που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ακροδεξιών/νεοναζιστών της Γερμανίας.

Ο άνδρας δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να φέρει σήμερα μια μεταλλική πλάκα στη δεξιά πλευρά του προσώπου του, να ζει με παυσίπονα ενώ έχασε και τη δουλειά του. Τα θύματα των επιθέσεων είναι συνολικά δεκαπέντε ενώ, πέρα από την Λίνα Ε., στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Δρέσδης να δικάζονται κατέληξαν επίσης τρεις εικοσάχρονοι, οι Γιάνις Ρ. και Λέναρτ Α. από τη Λειψία και ο Φίλιπ Μ. από το Βερολίνο. Τη σύλληψη εξακολουθεί να διαφεύγει ο Γιόχαν Γκ., σύντροφος της Λίνα. Ε και εγκέφαλος, μαζί της, της ακροαριστερής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Αλεξάνδρα Γκάιλχορν, όπως αναφέρει η κεντροδεξιά Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η Λίνα Ε. διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Για περισσότερα από δύο χρόνια ασκούσε αποφασιστική επιρροή στην ομάδα, συντόνιζε την εκπαίδευση, επέλεγε άμεσα τα θύματα, παρείχε μέσα και στρατολογούσε συνεργούς για τις επιθέσεις. “Ηταν η κινητήρια και ελεγκτική δύναμη της ομάδας” και επιδείκνυε “αυξανόμενη εγκληματική διάθεση”». Γι’ αυτό και ζήτησε να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, ενώ η μέγιστη ποινή που ζητείται για τους υπόλοιπους είναι τρία χρόνια και εννέα μήνες».

«Στον χώρο της εξτρεμιστικής ακροαριστεράς έγινε έκκληση για πρόκληση υλικών ζημιών ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε χρόνο καταδίκης των κατηγορούμενων σε φυλάκιση. Στα μέσα Απριλίου η υπεράσπιση που κάνει λόγο για “κατασκευασμένη κατηγορία”  και “πολιτικοποιημένη δίκη” θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Η ετυμηγορία αναμένεται στα μέσα Μαΐου» προσθέτει η FAZ.

Την ίδια ώρα, όμως, ο κεντροαριστερός Τύπος παρουσιάζει πολύ διαφορετικά την υπόθεση. «Για τα περισσότερα από τα εγκλήματα δεν ήταν δυνατό να αποδειχθεί ότι διαπράχθηκαν από τους κατηγορούμενους. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία, ωστόσο, θέλει μια καταδίκη πάση θυσία» γράφει η συνεταιριστική Die Tageszeitung. «Με εξαίρεση την επίθεση στο Αϊζεναχ, μετά την οποία η Λίνα Ε. και ο Λέναρτ Α. συνελήφθησαν σε ένα αυτοκίνητο διαφυγής, δεν υπάρχουν ακόμη άμεσα αποδεικτικά στοιχεία για άμεση συμμετοχή τους. Επί μήνες στο πλαίσιο της δίκης καταβάλλονταν προσπάθειες να βρεθούν έμμεσες αποδείξεις. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει καμία αμφιβολία: “Είναι αλήθεια ότι τα μεμονωμένα αποδεικτικά στοιχεία είναι αμφισβητήσιμα. Αλλά συνολικά δείχνουν ότι στο εδώλιο βρίσκονται οι σωστοί άνθρωποι”» εξηγεί η taz στο ρεπορτάζ της.

Ακόμη πιο ξεκάθαρο και καταγγελτικό είναι το περιοδικό Jakobin: «Η υπόθεση της Λίνας Ε. είναι εκρηκτική, γιατί καταδεικνύει την έκταση της καταστολής και της επιθυμίας για διώξεις του γερμανικού κράτους κατά των αντιφασιστικών οργανώσεων. Η ετυμηγορία εις βάρος της ίδιας και των συγκατηγορουμένων της θα ανακοινωθεί την άνοιξη. Θα μπορούσε να καταστεί προηγούμενο για την περαιτέρω ποινικοποίηση του αριστερού ακτιβισμού. Η υπόθεση της Λίνας Ε. γεννά πολλά ερωτήματα για τη συμπεριφορά των κρατικών αρχών, αλλά και για τις στρατηγικές πάλης εναντίον της Δεξιάς – για τις δυνατότητες και τα όριά τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό δημοσίευμα.

Το ότι η Λειψία αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς του αριστερού εξτρεμισμού στη Γερμανία είναι γνωστό. Λιγότερο γνωστό, όμως, εξακολουθεί να είναι πως στις τάξεις της γερμανικής αστυνομίας, ειδικά στη Σαξονία και τη Θουριγγία (τα ομόσπονδα κρατίδια όπου έγιναν οι επιθέσεις) καταγράφεται, όπως αποκάλυψαν πρόσφατες έρευνες, μαζική παρουσία ακροδεξιών εξτρεμιστών και νοσταλγών του Χίτλερ, κατάσταση που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία αλλά το γερμανικό κράτος δεν ξέρει ακόμα πώς να τη διαχειριστεί.

Και τα προηγούμενα χρόνια, η ομοσπονδιακή αρχή για την Προστασία του Συντάγματος (κάτι σαν αντιτρομοκρατική εσωτερικού) κατηγορήθηκε ότι είχε αγνοήσει εντελώς τις απειλές του δεξιού εξτρεμισμού. Μεταξύ 2000 και 2006, ένας πυρήνας νεοναζί δολοφόνησε εννέα μετανάστες και Γερμανούς ξένης καταγωγής («δολοφονίες κεμπάπ») χωρίς καν η αστυνομία να καταλάβει ότι οι φόνοι συνδέονταν μεταξύ τους.