Οι Homo Erectus εξελίχθηκαν στο πέρασμα 1,8 εκατομμυρίων ετών και «δημιούργησαν» τον Homo Sapiens | Shutterstock
Θέματα

Επιστημονικό συμπέρασμα: Είμαστε όλοι από την… Μποτσουάνα

Πριν από περίπου 200.000 χρόνια κάναμε την εμφάνισή μας με τα σημερινά ανατομικά χαρακτηριστικά, εκεί όπου είναι σήμερα η αραιοκατοικημένη νοτιοαφρικανική χώρα, καταλήγει μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο Nature
Protagon Team

Σε κάθε περίπτωση η καταγωγή μας θα ήταν από την Αφρική, ακριβώς επειδή οι μόνες δύο υποψήφιες περιοχές για την εμφάνιση του ανθρώπου με τα σημερινά ανατομικά χαρακτηριστικά ήταν η ανατολική και η νότια Αφρική. Οι προσεγγίσεις των ειδικών έγιναν με βάση κυρίως τα απολιθώματα που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις σύγχρονες γενετικές αναλύσεις.

Σε νέα μελέτη ενισχύεται η δεύτερη άποψη και οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος κατάγεται από μία περιοχή νότια του ποταμού Ζαμβέζη, εκεί που βρίσκεται σήμερα η βόρεια Μποτσουάνα, όπως αναφέρει το Nature.

Σήμερα η περιοχή αυτή «κυριαρχείται» από ερήμους και αλυκές, αλλά κάποτε φιλοξενούσε μια τεράστια λίμνη, διπλάσια σε μέγεθος από τη σημερινή αφρικανική λίμνη Βικτόρια. Πριν από περίπου 200.000 χρόνια η αρχαία λίμνη άρχισε να στραγγίζει, δημιουργώντας έναν απέραντο υγροβιότοπο.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι πρόγονοι του ανθρώπου εγκαταστάθηκαν στην καταπράσινη περιοχή, όπου παρέμειναν για τουλάχιστον 70.000 χρόνια και μέχρι το κλίμα της Αφρικής να αλλάξει και να χρειαστεί να μεταναστεύσουν.

Καθώς είχαν διαμορφωθεί πράσινοι «διάδρομοι» στις περιοχές γύρω από τη λίμνη, οι πρώτοι ανθρώπινοι πληθυσμοί, πριν από 110.000 έως 130.000 χρόνια, μετακινήθηκαν αρχικά προς τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια προς τα βορειοδυτικά, ενώ μια άλλη ομάδα παρέμεινε στην «πατρίδα» της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαχάρι.

Οι πρώτες μετακινήσεις προς τα βόρεια και στα ενδότερα της Αφρικής άνοιξαν το δρόμο για τις κατοπινές μεταναστεύσεις ακόμη πιο βόρεια και τελικά για την «έξοδο» του Homo sapiens από την Αφρική προς την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.