Την πιθανότητα ο κορονοϊός να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις και να γίνει ανθεκτικός στα υπάρχοντα εμβόλια προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος εφηύρε το πρώτο mRNA εμβόλιο για τον κορονοϊό. Μία εκτίμηση, όμως, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα είχαν δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, η δημιουργός του εμβολίου της AstraZeneca, Σάρα Γκίλμπερτ (εδώ) και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά (εδώ).
«Οσο περνά ο καιρός, θα εμφανίζονται και νέες μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούν να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Προβλέπω ότι σε ένα χρόνο θα χρειαστούμε ενημερωμένη δόση του εμβολίου που θα τις καλύπτει. Προς το παρόν, τα εμβόλια που έχουμε αντιμετωπίζουν όλες τις μεταλλάξεις», είπε ο Σαχίν μιλώντας στους Financial Times.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι σημερινές μεταλλάξεις του κορονοϊού, και ιδιαίτερα η Δέλτα, μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικές, όχι όμως αρκετά διαφορετικές, ώστε να καθιστούν μη αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια.
Οπως είπε, οι ενισχυτικές (τρίτες) δόσεις φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν αυτά τα στελέχη του κορονοϊού. Τελικά, όμως, πρόσθεσε, ο ιός θα αναπτύξει μεταλλάξεις που θα μπορούν να διαφύγουν της ανοσιακής ανταπόκρισης του οργανισμού στα υπάρχοντα εμβόλια, οπότε θα καταστεί αναγκαία μια τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου, που θα στοχεύει ειδικά στο νέο στέλεχος που θα προκύψει.
«Αυτός ο ιός θα μείνει και θα προσαρμοστεί περαιτέρω. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να υποθέσουμε ότι η επόμενη γενιά του κορονοϊού θα είναι πιο εύκολη στην αντιμετώπισή της από το ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά. Πρόκειται για μια συνεχή εξέλιξή του, η οποία μόλις έχει αρχίσει», ανέφερε ο Σαχίν.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι το 2022 θα υπάρχουν δύο βασικές τάσεις στα προγράμματα εμβολιασμού, οι ενισχυτικές δόσεις για τους εμβολιασμένους και συνεχιζόμενη πίεση να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι.
Διευκρινίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, η δημιουργός του εμβολίου της AstraZeneca, Σάρα Γκίλμπερτ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, εκτίμησαν ότι δεν θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις και ότι η πανδημία θα τελειώσει σε περίπου ένα χρόνο.
«Ο κορονοϊός είναι απίθανο να μεταλλαχθεί σε ένα νέο στέλεχος που μπορεί να αποφεύγει τα εμβόλια», εκτιμά η δημιουργός του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca. Στο πλαίσιο της διάλεξής της σε διαδικτυακό σεμινάριο της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας της Βρετανίας, η επιστήμονας απέρριψε κάθε σενάριο για εμφάνιση μίας πιο θανατηφόρας μετάλλαξης του κορονοϊού.
Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, εκτίμησε ότι η πανδημία θα μπορούσε να τελειώσει σε περίπου ένα χρόνο. Κι αυτό διότι η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει ότι θα υπάρχει επαρκής προμήθεια σε όλο τον κόσμο.
Το ίδιο είχε εκτιμήσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος πιστεύει ότι η πανδημία του κορονοϊού θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες, ενώ υπογράμμισε ότι η βασικότερη προϋπόθεση ώστε ο πλανήτης να επιστρέψει στην κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός.