Μία νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων από τη μελέτη δορυφορικών εικόνων καθώς και υπέρυθρων εικόνων που έχουν ληφθεί σε κοντινή απόσταση από το έδαφος.
Η 27χρονη διδακτορική φοιτήτρια Αϊρις Κράμερ ανέπτυξε ένα λογισμικό που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύει ταχύτατα χιλιάδες δορυφορικές εικόνες μιας συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και υπέρυθρες εικόνες που έχουν ληφθεί σε κοντινή απόσταση από το έδαφος αυτής της περιοχής. Η τεχνολογία που έλαβε τον χαρακτηρισμό «διαστημική αρχαιολογία» δοκιμάστηκε ήδη με επιτυχία στο νησί Arran στη δυτική Σκωτία.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, το λογισμικό εντόπισε 139 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που παρέμεναν μέχρι σήμερα αθέατα και κανείς δεν υποπτευόταν την ύπαρξή τους. Οι εικόνες αποκαλύπτουν ανάμεσα στα άλλα την ύπαρξη πολλών θαμμένων μεσαιωνικών κατοικιών. «Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι τα σημεία που είχαν υποδειχθεί από το σύστημα ήταν φυσικές γεωλογικές δομές, αλλά όταν οι εικόνες εξετάστηκαν από ειδικούς, αποδείχτηκε ότι τα σημεία αυτά ήταν αρχαιολογικά ευρήματα» αναφέρει η Κράμερ, η οποία ίδρυσε την ArchAI, μια start-up εταιρεία για την περαιτέρω εξέλιξη και αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας.
Ηδη μάλιστα εκδήλωσε ενδιαφέρον η Διαστημική Υπηρεσία της Βρετανίας, η οποία προσέφερε οικονομική ενίσχυση περίπου 40.000 ευρώ στην εταιρεία για να συνεχίσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
3D χάρτες του… υπεδάφους
Το σύστημα είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο για την έρευνα σε περιοχές όπου οι δορυφόροι δεν μπορούν να προσφέρουν βοήθεια, όπως, για παράδειγμα, σε δάση. Η τεχνολογία μπορεί να αναλύει εικόνες από συστήματα σάρωσης με ακτίνες λέιζερ όπως το Lidar και να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες του υπεδάφους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποκαλύπτονται αρχαιολογικά ευρήματα που σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούνταν πολύς κόπος, πολύς χρόνος και σημαντικοί οικονομικοί πόροι για να εντοπιστούν. Οπως φαίνεται, αυτή η τεχνολογία μπορεί από εδώ και πέρα να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο των αρχαιολόγων.