Θέματα

Ενας στους τέσσερις Γάλλους φοράει βρώμικο σώβρακο…

Το 25% των Γάλλων δεν κάνει μπάνιο ούτε ντους καθημερινά, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP
Protagon Team

Το 1951, το γαλλικό περιοδικό Elle δημοσίευσε μια έρευνα, που προκάλεσε σκάνδαλο, επισημαίνοντας τις θλιβερές συνθήκες προσωπικής υγιεινής των Γαλλίδων, οι οποίες βέβαια εξακολουθούσαν να υποφέρουν από μεγάλη έλλειψη ανέσεων και βασικών ειδών υγιεινής (π.χ. ζεστό νερό, μπάνιο ή ντους).

Και τώρα, 69 χρόνια έπειτα από εκείνη την έρευνα, που επιβεβαίωνε τα στερεότυπα για την ελλιπή καθαριότητα των Γάλλων, το γαλλικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων IFOP δημοσιεύει μια νέα μελέτη, που κάνει έναν απολογισμό σχετικά με την καθαριότητα των Γάλλων.

Να σημειωθεί ότι υπό την απειλή του κορονοϊού, η συμμόρφωση με τις ορθές πρακτικές στον τομέα της υγιεινής είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού η εφαρμογή βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας ή των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και το πλύσιμο ολόκληρου του σώματος και το λούσιμο των μαλλιών, αποτελεί πλέον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων, η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας καθαρισμού Diogène France, δείχνει ότι ενώ η υγιεινή των Γάλλων συνολικά έχει αλλάξει ριζικά από τη δεκαετία του 1950, μέρος του πληθυσμού παραμένει μακριά από τα πρότυπα καθαριότητας και τις καλές πρακτικές σε σχέση με τις εποχιακές ιογενείς λοιμώξεις.

Μόνο τρεις στους τέσσερις Γάλλους (73%) αλλάζουν καθημερινά τα εσώρουχά τους

Το 2020, λοιπόν, μόνο τρεις στους τέσσερις Γάλλους (76%) κάνουν καθημερινά την τουαλέτα τους: μάλιστα οι γυναίκες πλένουν καθημερινά ολόκληρο το σώμα τους σε ποσοστό 81%, σε αντίθεση με τους άνδρες, που κάνουν καθημερινά μπάνιο σε ποσοστό 71%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, το 1951, μόνο το 52% των Γαλλίδων είχαν δηλώσει στην IFOP ότι έπλεναν καθημερινά πρόσωπο και σώμα, ποσοστό που το 1986 αυξήθηκε σε 74%.

Η απουσία καθημερινής υγιεινής εξακολουθεί να είναι φαινόμενο ανδρικό, με τους ηλικιωμένους να ακολουθούν τα πρότυπα των παιδικών τους χρόνων, αφού μόνο το 57% των ανδρών άνω των 65 ετών πλένει καθημερινά ολόκληρο το σώμα του. Το ποσοστό της «απλυσιάς», ανεξαρτήτως ηλικίας, εξαρτάται, επίσης, από τον τόπο (στις αγροτικές περιοχές ανέρχεται σε ποσοστό 59%), από το επάγγελμα (60% μεταξύ των ανέργων) ή την κοινωνική ζωή (60% των γυναικών που ζουν μόνες), ενώ γενικά τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσωπική υγιεινή των Γάλλων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνικότητα του κάθε ατόμου και το πώς τους βλέπουν οι άλλοι.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μόνο μία στις δύο Γαλλίδες πλενόταν καθημερινά

Το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μόνο μία στις δύο γυναίκες πλενόταν καθημερινά οφειλόταν προφανώς σε στερήσεις: μόνο το 51% των Γάλλων είχε πρόσβαση σε ζεστό νερό (έναντι 98% το 2020) και μόλις το 3% είχε πρόσβαση σε ντους ή μπανιέρα (έναντι 99,5% το 2020).

Αλλά αν και σήμερα, σχεδόν εννέα στους δέκα Γάλλους (88%) έχουν πρόσβαση σε ντους στην κύρια κατοικία τους, λιγότεροι από δύο στους τρεις (63%) κάνουν ντους καθημερινά. Και πάλι, το «καθημερινό ντους» έχει λιγότερους οπαδούς μεταξύ των ανδρών και ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών 65 και άνω, αφού μόνο σε ποσοστό 36% κάνουν ντους καθημερινά (σε σύγκριση με το 46% των γυναικών της ίδιας ηλικίας).

Ακόμη, οι Γαλλίδες συνηθίζουν να λούζουν τα μαλλιά τους κάθε δύο ημέρες ή δύο φορές την εβδομάδα, σε ποσοστό 62%, και οι άνδρες 51%, ενώ μόνο το 4% λούζεται λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα σε σύγκριση με το 77% της δεκαετίας του 1950.

Τέλος, το φύλο και η ηλικία επηρεάζουν και τα εσώρουχα! Πράγματι, σχεδόν όλες οι γυναίκες στη Γαλλία (94%) αλλάζουν σλιπάκι καθημερινά, σε αντίθεση με τους άντρες: μόνο τρεις στους τέσσερις άνδρες (73%) αλλάζουν καθημερινά τα εσώρουχά τους. Και πάλι οι «κακοί» είναι οι ηλικιωμένοι, αφού μόνο το 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών αλλάζει καθημερινά το σώβρακό του.

Ετσι, παρά τη σημαντική πρόοδο σε θέματα υγείας, ένα όχι αμελητέο ποσοστό ηλικιωμένων εξακολουθεί να εφαρμόζει πρακτικές υγιεινής παρόμοιες με εκείνες του παρελθόντος.