H έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες πραγματοποιείται με πολύ γρήγορο ρυθμό στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ | Shuttestock
Θέματα

Ενα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, μετά τα επιτυχημένα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Στόχος τους μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη και ο τρόπος με τον οποίο διπλώνεται
Protagon Team

Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο της νόσου Αλτσχάιμερ βρίσκονται επιστήμονες, καθώς είχαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα από τα πρώτα πειράματα που έκαναν σε πειραματόζωα.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία κατάφεραν να αντιστρέψουν την απώλεια μνήμης σε ποντίκια και τώρα ο στόχος τους είναι να προχωρήσουν γρήγορα στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Το υποψήφιο εμβόλιο που παρασκεύασαν δρα εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταπολεμά τον σχηματισμό της πλάκας β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, η οποία συσσωρεύεται σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.

Τον ίδιο μηχανισμό, δηλαδή την κάθαρση του β-αμυλοειδούς, είχαν διάφορα φάρμακα που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ωστόσο το πρώτο πρόβλημα ήταν ότι δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικά και το δεύτερο ότι είχαν αρκετές παρενέργειες.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και γενικότερα με άνοια, η πρωτεΐνη β-αμυλοειδές διπλώνεται και παίρνει ένα σχήμα που μοιάζει με φουρκέτα. Το σχήμα αυτό την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, καθώς της δίνει διαφορετικές ιδιότητες.

«Η συγκεκριμένη δομή της πρωτεΐνης δεν έχει περιγραφεί ποτέ μέχρι σήμερα, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια παρατήρηση», εξηγεί στη βρετανική Telegraph ο καθηγητής Μαρκ Καρ, από το Ινστιτούτο Δομικής και Χημικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Η ομάδα του καθηγητή Καρ υπέθεσε ότι εάν τροποποιούσε τη δομή του β-αμυλοειδούς που περιέχεται στο υποψήφιο εμβόλιο και τη μορφοποιήσει ώστε να πάρει το σχήμα φουρκέτας, θα διέγειρε τον οργανισμό να παράγει αντισώματα που θα στοχεύουν αυτή τη δομή. Ετσι, θα είναι πραγματικά αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Οταν το φάρμακο εγχύθηκε σε ποντίκια, το εμβόλιο πυροδότησε τη δημιουργία αντισωμάτων και βοήθησε στην αποκατάσταση της λειτουργίας των νευρώνων, στην αύξηση του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο, στην αναστροφή της απώλειας μνήμης και στη μείωση του σχηματισμού της πλάκας β-αμυλοειδούς.

«Το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών ώστε να αντιδράσει σε μία από τις παθολογικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι πολύ ενδιαφέρουσα για την επιστημονική κοινότητα, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα ευρήματα προέρχονται από σχετικά μικρό αριθμό πειραματόζωων και έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να μάθουμε εάν αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε ανθρώπους», σχολίασε η Τάρα Σπάιρς-Τζόουνς, καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Ανοιας, του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου.