Οκτώ γυναίκες φόρεσαν το ίδιο νυφικό από το 1950 μέχρι σήμερα. Και έπεται συνέχεια... | CreativeProtagon
Θέματα

Ενα νυφικό, οκτώ γάμοι, 72 χρόνια: Το φορούν όλες οι νύφες της οικογένειας από το 1950

Δεν είναι μόνο διαχρονικά κλασικό και στιλάτο. Το λευκό σατέν φόρεμα φαίνεται να φέρνει και καλή τύχη στη ζωή των γυναικών, που το βάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη, την πιο ξεχωριστή μέρα της ζωής τους
Protagon Team

Στο μακρινό 1950, η 21χρονη Αντέλ Λάρσον Στόουνμπεργκ δοκίμασε ένα λευκό σατέν νυφικό στο πολυκατάστημα Marshall Field στο κέντρο του Σικάγου. Πάνω της φαινόταν υπέροχο. Ετσι, αποφάσισε ότι το νυφικό των 100 δολαρίων ήταν τέλειο για την μεγαλύτερη μέρα της ζωής της, τον γάμο της.

Οπως αποδείχτηκε με την πάροδο των χρόνων, το νυφικό αυτό δεν ήταν τέλειο μόνο για την Αντέλ, αλλά και για άλλες γυναίκες μέχρι τη σημερινή εποχή.

Αφού παντρεύτηκε και ευτύχησε, η νεαρή γυναίκα το δάνεισε στις δύο αδερφές της για τους γάμους τους. Στη συνέχεια και αφού πέρασαν πολλά χρόνια, η κόρη της και οι τρεις ανιψιές της ζήτησαν να το φορέσουν κι αυτές στον δικό τους γάμο, διαβάζουμε στο δημοσίευμα της Washington Post.

Και στις 5 Αυγούστου αυτής της χρονιάς – 72 χρόνια αφότου η Στόουνμπεργκ παντρεύτηκε στην εκκλησία Ebenezer Lutheran- η εγγονή της Σερένα Στόουνμπεργκ Λίπαρι φόρεσε στον γάμο της το ίδιο νυφικό, στην ίδια εκκλησία του Σικάγου.

Η Αντέλ Λάρσον Στόουνμπεργκ ήταν εκείνη που διάλεξε το νυφικό και η πρώτη που το φόρεσε τον Σεπτέμβριο του 1950 (Courtesy of the Stoneberg family)
Η αρχή της ιστορίας

Η παράδοση του νυφικού της οικογένειας ξεκίνησε όταν η Αντέλ Λάρσον -αφού αρραβωνιάστηκε τον Ρόι Στόουνμπρεγκ- έπρεπε να διαλέξει νυφικό για τον γάμο τους. Μαζί με τη μητέρα της Αννα επισκέφτηκαν το κατάστημα που είχε αποκλειστικά είδη γάμου, στον όγδοο όροφο του Marshall Field’s.

«Δοκίμασε πολλά νυφικά, αλλά μόνο ένα της έκανε εντύπωση», είπε η αδερφή της Αντέλ, Ελλι Λάρσον Μίλτον, 90 ετών σήμερα, η οποία ήταν η κουμπάρα στο γάμο. «Το νυφικό το οποίο της άρεσε ήταν καλοφτιαγμένο και διαχρονικό.

»Είναι ένα πολύ κλασικό φόρεμα, με όμορφο μπούστο, στρογγυλό γιακά και πολλά κουμπιά», είπε. «Οταν αγγίζεις αυτό το υψηλής ποιότητας σατέν, καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο».

Οταν ήρθε και η δική της ώρα να παντρευτεί το 1953, ήξερε ακριβώς τι ήθελε να φορέσει.

«Η μητέρα μου είχε φροντίσει άριστα το φόρεμα και το είχε αποθηκεύσει σε ένα αεροστεγές κουτί», είπε στην δημοσιογράφο της Washington Post. Κάθριν Φρι. «Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να ψάξω για κάτι άλλο. Ηταν τέλειο από κάθε άποψη».

Μετά τον γάμο, το φόρεμα αποθηκεύτηκε ξανά μέχρι που η κόρη τής Αντέλ, η Σου Στόουνμπεργκ Μακάρθι, παντρεύτηκε τον Ρόμπερτ το 1982.

Η Σου, 66 ετών σήμερα, είπε ότι πρόσθεσε τις δικές της μικρές πινελιές για να κάνει το φόρεμα ξεχωριστό.

Η Σου ήταν η τέταρτη γυναίκα της οικογένειας που φόρεσε το τυχερό νυφικό στον γάμο της, στις 7 Αυγούστου του 1982. (Courtesy of the McCarthy family)

«Ολες βάλαμε τα δικά μας πέπλα, κρατήσαμε τις δικές μας ανθοδέσμες και στολιστήκαμε με κοσμήματα που διαλέξαμε και έτσι κάναμε το νυφικό ”δικό μας”, η προσωπικότητα της κάθε μιας μας ήταν ξεχωριστή, δεν φαινόταν άσχημο που φορούσαμε το ίδιο φόρεμα. Λάμπαμε όταν περπατούσαμε στο διάδρομο την ημέρα του γάμου μας», είπε και πρόσθεσε κάτι πολύ συγκινητικό: «Φορώντας αυτό το όμορφο φόρεμα αυτή τη μέρα, με έκανε να νιώσω κοντά στη μητέρα και τις θείες μου».

Το 1990, το φόρεμα ξαναβγήκε από τον χώρο της φύλαξής του πολύ προσεκτικά για πέμπτη φορά, ώστε η κόρη τής Ελι Μίλτον, Κάρολ, να το φορέσει στο γάμο της με τον Λόρενς Μούμντα. Και εκείνη είπε ότι θαύμαζε το συγκεκριμένο νυφικό από τότε που ήταν μικρό κοριτσάκι και το είχε δει να το φοράει η θεία της Σάρον.

Η πέμπτη γυναίκα που φόρεσε το νυφικό με την μεγάλη ιστορία ήταν η Κάρολ όταν παντρεύτηκε τον Μίλτον Ζμούντα τον Οκτώβριο του 1990 (Courtesy of the Milton family)

«Εκανα μια μικρή αλλαγή, άνοιξα λίγο το ντεκολτέ, αλλά κατά τα άλλα παρέμενε ίδιο, όπως ήταν όταν πρωτοφορέθηκε το 1950», είπε η γυναίκα που σήμερα είναι 61 ετών. Η αδερφή της, Τζιν ήταν η επόμενη που το φόρεσε, στον γάμο της το 1991 με τον Τομ Ελις. «Ενιωσα τιμή και ήταν προνόμιο που φορούσα το όμορφο φόρεμα της θείας μου Αντέλ», είπε η ίδια, σημειώνοντας ότι η θεία της πέθανε περίπου τρία χρόνια πριν τον γάμο της.

«Μεγάλωσα βλέποντας φωτογραφίες των συγγενών μου με αυτό το νυφικό, οπότε ήμουν περήφανη που έκανα το ίδιο», είπε στην δημοσιογράφο Κάθριν Φρι. «Είναι τόσο κλασικό τώρα όσο ήταν το 1950».

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι φορές είχε φορεθεί αυτό το νυφικό φόρεμα μέχρι τον γάμο της Τζιν το 1991. Και υπήρχε και συνέχεια… (Courtesy of the Milton family)

Η ξαδέρφη της, Τζούλι ήταν η έβδομη νύφη που φόρεσε το σατέν εντυπωσιακό φόρεμα, το 2013, για τον γάμο της. «Είμαι πολύ ψηλότερη από τις άλλες νύφες, οπότε η μαμά μου πρόσθεσε μια φαρδιά κορδέλα στο στρίφωμα και έκανε το πέπλο μου μακρύτερο», είπε η 42χρονη.

«Ημασταν πολύ τυχερές που ταίριαξε σε όλες μας», πρόσθεσε. «Το φόρεμα συνδέει βαθιά όλες τις γυναίκες της οικογένειάς μας. Ηταν μια συγκινητική στιγμή να παρακολουθώ τη ξαδέλφη μου Σερένα να περπατά στον ίδιο διάδρομο και στην ίδια εκκλησία στην οποία είχαν παντρευτεί η μητέρα και οι θείες της», είπε.

«Ολες όσες έχουν παντρευτεί με αυτό το νυφικό είχαν έναν μακροχρόνιο και καλό γάμο, οπότε μας αρέσει να πιστεύουμε ότι φέρνει και καλή τύχη», δήλωσε η Τζούλι. «Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε το φόρεμα και να διατηρούμε την παράδοση για τους επόμενους γάμους».

Αν το νυφικό χρησιμοποιηθεί για άλλα 72 χρόνια, αυτό θα οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες της μητέρας της, η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό και τη φροντίδα του νυφικού, αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post.

«Το κρατάω σε ένα σφραγισμένο κουτί και χρησιμοποιώ μια μικρή φόρμα στην κορυφή, έτσι ώστε, το μπούστο να διατηρήσει το σχήμα του», είπε η Σάρον. «Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό να το φορέσουν», είπε γελώντας. «Δεν θέλουμε να νιώθουν πίεση».

Πάντως, όποια γυναίκα αποφασίσει στο μέλλον θα πρέπει να αγοράσει ένα φόρεμα για τη δεξίωση. Γιατί σε αυτή την παράδοση υπάρχει και ένας άγραφος κανόνας: καμιά δεν φοράει το νυφικό και στο πάρτι που γίνεται μετά την τελετή. Ο λόγος, υψίστης σημασίας: Να μην λεκιαστεί.