H ΕΕ, επιδιώκοντας την τόνωση των πληττόμενων οικονομιών των κρατών -μελών της, προετοιμάζεται για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της – την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιουλίου – και την υποδοχή τουριστών και ταξιδιωτών από δεκάδες χώρες του κόσμου.
Φαίνεται, όμως, πως οι Βρυξέλλες πέρα από την οικονομία, εξακολουθούν να σκέφτονται και τη δημόσια υγεία και να ανησυχούν εξίσου, γεγονός που εξηγεί γιατί οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν την είσοδο στην επικράτεια της ΕΕ αμερικανών επισκεπτών, έχοντας κατά νου τη δραματική αποτυχία των ΗΠΑ να διαχειριστούν την εξάπλωση του κορονοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας.
Oι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται έτοιμες να επιτρέψουν την είσοδο σε επισκέπτες από την Κίνα, την Ουγκάντα, την Κούβα και το Βιετνάμ αλλά προβληματίζονται ιδιαίτερα όσον αφορά τους Αμερικανούς οι οποίοι ενδέχεται τελικά να αποκλειστούν ως «ανεπιθύμητοι» τρόπον τινά, μαζί με τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες από τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα βαρύ πλήγμα, όχι μόνον για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για το κύρος της Αμερικής σε ολόκληρο τον κόσμο, την ώρα, μάλιστα, που οι ΗΠΑ θρηνούν ήδη περισσότερους από 120.000 νεκρούς ενώ τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται με άκρως ανησυχητικό ρυθμό.
Ποιος, όμως, θα είναι ο αντίκτυπος της απώλειας των εύπορων αμερικανών τουριστών για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά των κατεξοχήν τουριστικών χωρών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται φυσικά και η Ελλάδα;
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταξιδιών και Τουρισμού του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα μηνών του 2019 στην Ευρώπη ταξίδεψαν περισσότεροι από 16,5 εκατομμύρια Αμερικανοί, 7,3% περισσότεροι συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2018, καθιστώντας, έτσι, τη Γηραιά Ηπειρο τον πιο δημοφιλή προορισμό στο εξωτερικό για τους αμερικανούς ταξιδιώτες μετά το Μεξικό.
Εξ αυτών των πολλών εκατομμυρίων Αμερικανών που διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό για να μεταβούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια, την Ελλάδα επισκέφθηκαν πέρυσι 1.179.000, με την ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 7,4% σε σχέση με το 2018.
Το 2019 οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην πέμπτη θέση ως προς τον αριθμό των ταξιδιωτών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, πίσω από τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους, αλλά «κατέλαβαν» την τρίτη θέση ως προς τις εισπράξεις, δεδομένου ότι αυξήθηκαν κατά 14,3% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και ανήλθαν τελικά σε 1,189 δισ. ευρώ.
Η έντονη παρουσία των αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα ήταν μία από τις πλέον ενθαρρυντικές τάσεις της προηγούμενης τουριστικής περιόδου καθώς όχι μόνον ξοδεύουν περισσότερα από τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ταξιδιώτες στη χώρα μας αλλά αποτελούν και μια τεράστια αγορά.
Αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις των Βρυξελλών και καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, υπογραμμίζοντας πως η επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών και το άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας και για την αμερικανική και για την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ότι είναι «βέβαιος» πως σύντομα, «κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων» θα βρεθεί μια λύση.
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει πως «σίγουρα δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σύνορα με τρόπο επικίνδυνο για τις ΗΠΑ και σίγουρα δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα οπουδήποτε αλλού». Λαμβάνοντας, οπότε, υπόψη την τραγική κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στην Αμερική και τις προειδοποιήσεις του δρ. Αντονι Φάουτσι για ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μάλλον θα αργήσουμε να δούμε ξανά αμερικανούς τουρίστες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.