Ο Ραχούλ Γκάντι και ο Ναρέντρα Μόντι: φαβορί είναι ο δεύτερος | CreativeProtagon / Reuters
Θέματα

Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι ψηφίζουν στην Ινδία – Οι μεγαλύτερες εκλογές όλων των εποχών

Στις 19 Απριλίου, οι Ινδοί θα αρχίσουν να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα με αυτοκίνητα, με τα πόδια, με ελέφαντες, με ό,τι βρουν, προκειμένου να επιλέξουν κυβέρνηση και κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το BBC συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία για μια εκλογική διαδικασία χωρίς προηγούμενο
Protagon Team

Οι επερχόμενες γενικές εκλογές της Ινδίας είναι η μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση που έγινε ποτέ στον πλανήτη, καθώς στις κάλπες μπορεί να προσέλθει σχεδόν το ένα όγδοο του παγκόσμιου πληθυσμού. Κι αυτό, όχι με συνθήκες στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι στη Δύση.

Στις 19 Απριλίου, οι Ινδοί θα αρχίσουν να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα με αυτοκίνητα, με τα πόδια, με ελέφαντες, με ό,τι βρουν, προκειμένου να επιλέξουν κυβέρνηση και κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το BBC συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς για να κατανοήσει τις εκλογές αυτές.

Το κλίμα

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, επιδιώκει να εκλεγεί για μια τρίτη συνεχόμενη θητεία. Και πιθανώς θα τα καταφέρει, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του, Μπαρατίγια Τζανάτα (Ινδικό Λαϊκό Κόμμα – BJP), έχει προβάδισμα.

Βασικός του αντίπαλος, είναι η Ινδική Εθνική Αναπτυξιακή Συμμαχική Συμμαχία (Indian National Developmental Inclusive Alliance – India), η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από δώδεκα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του Κογκρέσου, το οποίο ήταν κυρίαρχο για δεκαετίες έως ότου το BJP ανέβηκε στην εξουσία το 2014.

Οι εκλογές στη «μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη» διεξάγονται μέσα σε κλίμα που υπονοεί ότι τελικά δεν είναι και τόσο δημοκρατικές. Η αντιπολίτευση, σύμφωνα με το BBC, λέει ότι η κυβέρνηση του Μόντι της αρνήθηκε ίσους όρους ανταγωνισμού, με πολλούς ηγέτες να δέχονται επιδρομές από ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το κόμμα του Κογκρέσου είπε ότι οι φορολογικές αρχές είχαν παγώσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς για έξι εβδομάδες, παρεμποδίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία. Ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς υπουργού για την πολιτεία του Δελχί, Αρβίντ Κετζριβάλ, έχουν φυλακιστεί για κατηγορίες διαφθοράς που αρνούνται.

Η αντιπολίτευση έχει απευθύνει έκκληση στις εκλογικές αρχές της Ινδίας να παρέμβουν, αλλά η ίδια η Εκλογική Επιτροπή αντιμετωπίζει σκεπτικισμό και ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της. Η επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι αριθμοί και τα logistics

Με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η Ινδία είναι πλέον η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο -έχοντας ξεπεράσει πρόσφατα την Κίνα- και οι αριθμοί γύρω από τις εκλογές είναι συγκλονιστικοί.

Η ψηφοφορία, για την εκλογή 543 βουλευτών, θα διεξαχθεί σε επτά φάσεις σε διάστημα έξι εβδομάδων, που θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Ετοιμάζοντας τα βαλιτσάκια με τις μηχανές για την ηλεκτρονική ψηφοφορία (EVM) στο Αχμενταμπάντ (REUTERS/Amit Dave)

Περίπου 969 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Αν προσθέσουμε, γράφει το BBC, τους πληθυσμούς των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Γαλλίας, ο αριθμός τους πλησιάζει, αλλά δεν φτάνει εκείνον των Ινδών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Για να συμπληρωθεί ο αριθμός, μπορούμε να προσθέσουμε και μια χώρα σαν το Βέλγιο.

Οι άντρες εγγεγραμμένοι είναι 497 εκατομμύρια και οι γυναίκες 471 εκατομμύρια.

Η ψηφοφορία γίνεται κλιμακωτή για λόγους ασφαλείας και επιμελητείας. Για πρώτη φορά, η Εκλογική Επιτροπή είπε ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να ψηφίσουν από το σπίτι τους με επιστολική ψηφοφορία.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τον επικεφαλής εκλογικό επίτροπο Ρατζίβ Κουμάρ να δεσμεύεται να «μεταφέρει τη δημοκρατία σε κάθε γωνιά της Ινδίας».

«Οι ομάδες μας θα περπατήσουν όσο χρειάζεταιγια να φτάσουν σε κάθε ψηφοφόρο, είτε είναι σε ζούγκλες είτε σε χιονισμένα βουνά. Θα πάμε έφιπποι, με ελέφαντες, με μουλάρια ή ελικόπτερα. Θα φτάσουμε παντού».

Ενώ τα περισσότερα εκλογικά τμήματα βρίσκονται σε σχολεία, κολέγια και κοινοτικά κέντρα, μερικές φορές επιλέγονται ασυνήθιστες τοποθεσίες, όπως εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς, κορυφές βουνών ή δάση.

Και όταν η επιτροπή λέει «κάθε ψηφοφόρος μετράει», δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Στις γενικές εκλογές του 2019, πέντε αξιωματούχοι ταξίδεψαν με λεωφορείο και με τα πόδια για δύο ημέρες, ώστε μια μοναχική ψηφοφόρος, μια 39χρονη γυναίκα στη βορειοανατολική πολιτεία Αρουναχάλ Πραντές, να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα της.

Στις εκλογές θα χρησιμοποιηθούν 5,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηχανήματα καταμέτρησης, θα επιστρατευτούν 15 εκατομμύρια άνθρωποι ως βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό ασφαλείας και  400 χιλιάδες οχήματα μεταφοράς.

Τα κρατίδια

Το πιο κρίσιμο -πολιτικά- κρατίδιο είναι το Ουτάρ Πραντές (UP). Με περισσότερους από 240 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία της Ινδίας και στέλνει περισσότερους βουλευτές στο κοινοβούλιο από οποιοδήποτε άλλο. Οι αναλυτές λένε ότι «ο δρόμος για το Δελχί περνάει από το UP» και ένα κόμμα που τα καταφέρνει καλά εκεί είναι συνήθως σε θέση να κυβερνήσει την Ινδία. Οκτώ από τους πρωθυπουργούς της Ινδίας είχαν την καταγωγή τους από το  UP.

Το BJP κέρδισε 71 από τις 80 έδρες του UP το 2014, αριθμός που έπεσε στις 62 το 2019. Ο Μόντι, ο οποίος είναι από το Γκουτζαράτ, επέλεξε το UP για να κάνει το ντεμπούτο του ως βουλευτής το 2014. Η έδρα του ίδιου του Μόντι ανήκει στην αρχαία πόλη του Βαρανάσι.

Αλλες πολιτείες κλειδιά είναι η Μαχαράστρα με 48 έδρες, η Δυτική Βεγγάλη με 42 έδρες, το Μπιχάρ με 40 έδρες και το Ταμίλ Ναντού με 39 έδρες.

Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται τρεις πολιτείες στα βορειοανατολικά, το Σικίμ, η Νάγκαλαντ και η Μιζόραμ, όπως και οι ομοσπονδιακές περιφέρειες Ανταμανς, Λακσαντβίπ και Λαντάκ, οι οποίες εκλέγουν από έναν βουλευτή η καθεμία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας -22 πολιτείες και περιφέρειες υπό ομοσπονδιακή διοίκηση- χρειάζονται μόνο μία ημέρα για την ψηφοφορία, αλλά ορισμένα μέρη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Το Ουτάρ Πραντές, η Δυτική Βεγγάλη και το Μπιχάρ θα ψηφίσουν και στις επτά φάσεις.

Οι εκλογές θα κρίνουν την τύχη χιλιάδων υποψηφίων από έξι αναγνωρισμένα εθνικά κόμματα -συμπεριλαμβανομένου του BJP, του Κογκρέσου, του κυβερνώντος στο Δελχί κόμματος Αάμ Ααντμί και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας- καθώς και 58 αναγνωρισμένων κομμάτων σε επίπεδο πολιτειών. Στη μάχη θα κατεβάσουν υποψηφίους και πολλά μικρότερα κόμματα.

Οι βασικοί παίκτες

Ναρέντρα Μόντι

Ο πρωθυπουργός, Ναρέντα Μόντι, ο οποίος προσβλέπει σε μια ιστορική τρίτη θητεία, παραμένει πρώτος, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν την επιστροφή του. Εάν ο 73χρονος Μόντι  κερδίσει, θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Τζαουαχαρλάλ Νεχρού, του πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας.

Πολωτική προσωπικότητα, ο Μόντι παραμένει μαζικός ηγέτης με εκατομμύρια υποστηρικτές που του πιστώνουν την καλή διακυβέρνηση και τη βελτίωση της θέσης της Ινδίας διεθνώς. Αλλά, οι επικριτές του λένε ότι ο ινδουιστικός εθνικισμός που πρεσβεύει και ενθαρρύνει, αποκλείει τις μειονότητες. Του κλαταλογίζουν επίσης ότι θέλει να αλλάξει τον κοσμικό ιστό της χώρας.

Η χρήση της θρησκείας και του θρησκευτικού συμβολισμού από τον Μόντι έχει αποδειχθεί πολύ ισχυρό όπλο σε μια χώρα όπου το 80% του πληθυσμού είναι Ινδουιστές.

Η φράση του για τις εκλογές του 2024 είναι «abki baar, char sau paar (αυτή τη φορά θα ξεπεράσουμε τις 400 έδρες)», έναν στόχο που έχει θέσει το BJP για τον εαυτό του και τους συμμάχους του. Ενα κόμμα χρειάζεται 272 έδρες για να ανέλθει στην κυβέρνηση σύμφωνα με το σύστημα της Ινδίας. Το 2019, το BJP κέρδισε 303.

Αμίτ Σαχ

Ο άνδρας που τροφοδοτεί την εκλογική υπεροχή του Μόντι είναι ο υπουργός Εσωτερικών Aμίτ Σαχ. Εχει ηγηθεί πολλών επιτυχημένων προεκλογικών εκστρατειών για το BJP.

Ο Αμίτ Σαχ (στο μέσον) σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μανιπούρ (REUTERS/Stringer)

Οπως ο μέντοράς του, και ο Σαχ είναι μια πολωτική φιγούρα. Οι υποστηρικτές του λένε ότι υπερασπίζεται την ινδουιστική πίστη. Θεωρείται ως η κινητήρια δύναμη πίσω από αμφιλεγόμενους νόμους, από την κατάργηση της μερικής αυτονομίας του Κασμίρ έως τη νομοθεσία περί ιθαγένειας που οι επικριτές αποκαλούν αντιμουσουλμανική.

Γιόγκι Αντίτιαναθ

Ο Αντίτιαναθ, με το ξυρισμένος κεφάλι και ντυμένος με σαφράν, ινδουιστής μοναχός και έγινε επικεφαλής υπουργός του Ουτάρ Πραντές και θεωρείται ο ισχυρότερος άντρας στο BJP μετά τον πρωθυπουργό. Δεν είναι υποψήφιος στις γενικές εκλογές, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Είναι ιερός άνθρωπος για τους πολυάριθμους οπαδούς του, αλλά οι επικριτές τον αποκαλούν διχαστικό πολιτικό που έχει χρησιμοποιήσει δημόσιες συγκεντρώσεις για να πυροδοτήσει την αντιμουσουλμανική υστερία. Κατά τη διάρκεια των επτά ετών της θητείας του, τα λιντσαρίσματα και η ρητορική μίσους κατά των μουσουλμάνων έχουν γίνει συχνά πρωτοσέλιδα.

Ραχούλ Γκάντι

Ο Γκάντι, ο οποίος δεν κέρδισε ποτέ εθνικές εκλογές ούτε υπήρξε υπουργός, είναι ο πιο εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης. Βασικά το οφείλει στην καταγωγή του: ο προπάππους του, Τζαουαχαρλάλ Νεχρού, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας, ενώ η γιαγιά του Ιντίρα Γάντι και και ο πατέρας του Ρατζίβ υπηρέτησαν και οι δύο αργότερα ως πρωθυπουργοί.

Ο Ραχούλ Γκάντι, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης (REUTERS/Adnan Abidi)

Αλλά, με την άνοδο του BJP, την τελευταία δεκαετία, το κόμμα του Κογκρέσου, του οποίου ηγείται, έχει συρρικνωθεί. Ορισμένες από τις ευθύνες βαρύνουν τον Γκάντι, τον οποίο οι κριτικοί του αποκαλούσανν «ο απρόθυμος πρίγκιπας», στα πρώτα του χρόνια στην πολιτική.

Εχει εργαστεί σκληρά για να ανατρέψει αυτή την εντύπωση, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης δύο μεγάλων οδοιπορικών σε όλη τη χώρα με στόχο να «ενώσει τους Ινδούς ενάντια στο μίσος και τον φόβο».

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει το BBC, φέρνουν το Κογκρέσο πολύ πίσω από το BJP.

Σόνια Γκάντι

Οταν το κόμμα του Κογκρέσου είχε την εξουσία για τελευταία φορά, πριν από μια δεκαετία, η γεννημένη στην Ιταλία μητέρα του Ραχούλ, Σόνια, θεωρείτο η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ινδία. Ομως η 77χρονη έχει πλέον επιβαρυμένη υγεία και έχει χάσει μεγάλο μέρος της πολιτικής της επιρροής. Παρόλα αυτά διατηρεί τον έλεγχο του κόμματος ως πρόεδρος.

Πριγιάνκα Γκάντι

Η Πριγιάνκα είναι η χαρισματική αδερφή του Ραχούλ, η οποία δεν έχει θέσει ποτέ υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο.

Μοιάζει με τη γιαγιά της, την πρώην πρωθυπουργό Ιντίρα Γκάντι και έχει κάνει εκτεταμένες εκστρατείες για το κόμμα του Κογκρέσου, κερδίζοντας επαίνους για τη σύνδεση της με τους ανθρώπους. Και αυτή τη φορά, όπως και τις προηγούμενες, οι υποστηρικτές της την πίεσαν να είναι υποψήφια στις εκλογές.

Αρβίντ Κετζριβάλ

Ενα στέλεχος της αντιπολίτευσης που ο ρόλος του θα είναι πολύ έντονος στις εκλογές είναι ο επικεφαλής υπουργός του Δελχί, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή.

Ο Κετζριβάλ έγινε ευρέως γνωστός ως σταυροφόρος κατά της διαφθοράς, του οποίου το σχετικά νεαρό Κόμμα Αάμ Ααντμί (AAP) κέρδισε τόσο το BJP όσο και το Κογκρέσο τρεις φορές στη σειρά στις περιφερειακές εκλογές της πρωτεύουσας. Το AAP είναι επίσης πρώτο κόμμα στο Παντζάμπ.

Ομως, τον περασμένο Μάρτιο ο ίδιος όπως και αρκετοί από τους ανώτερους ηγέτες του κόμματός του συνελήφθησαν. Αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι εκδικητική. Οι υποστηρικτές του φοβούνται ότι η σύλληψή του θα επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία του AAP.

Τα κύρια ζητήματα

Ποια είναι τα ζητήματα που θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν οι Ινδοί; Θα αποδειχθεί ένας μεγάλος νέος ινδουιστικός ναός το ατού του Μόντι; Θα είναι η οικονομία, οι προοπτικές απασχόλησης ή τα προγράμματα πρόνοιας βασικά θέματα στο μυαλό των ψηφοφόρων; Ή θα ψηφίσουν με βάση την κάστα ή τη θρησκεία;

Οπαδοί του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μεερούτ (REUTERS/Anushree Fadnavis)
Ο Ναός του θεού Ραμ

Ο ναός του ινδουιστικού θεού Ραμ, στη βόρεια πόλη Αγιόντια, αναμένεται να προσφέρει την απαραίτητη «θεϊκή» ώθηση στην εκλογική προοπτική του Μόντι, μιλώντας στην καρδιά της ινδουιστικής πλειοψηφίας.

Ο ναός, που αντικατέστησε ένα τζαμί του 16ου αιώνα το οποίο γκρεμίστηκε από ινδουιστικό όχλο το 1992, πυροδοτώντας ταραχές στις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 2.000 άνθρωποι, εγκαινιάστηκε με πολύ ενθουσιασμό από τον Πρωθυπουργό τον Ιανουάριο.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Τα σχολεία, τα κολέγια και τα περισσότερα γραφεία είχαν άδεια και οι άνθρωποι ενθαρρύνθηκαν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Οικονομία

Θα μπορούσε η υπόσχεση του Μόντι «να κάνει την Ινδία ανεπτυγμένο έθνος έως το 2047», την εκατονταετηρίδα της ανεξαρτησίας της, να πείσει τους ψηφοφόρους;

Η Ινδία -με το ΑΕΠ της στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια- είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Πέρυσι, πέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και πρόκειται να φτάσει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027, κάτι που θα την κάνει να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία και να φτάσει στην τρίτη θέση, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αλλά, η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας οφελεί λίγους και η ανισότητα παραμένει υψηλή. Σύμφωνα πάντα με το BBC, η Ινδία κατατάσσεται στην 140η θέση όσον αφορά το παγκόσμιο κατά κεφαλήν εισόδημα και περισσότεροι από 34 εκατομμύρια πολίτες της ζουν με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, παρόλο που τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η «ακραία φτώχεια» έχει μειωθεί πολύ.

Ανεργία

Πολλοί ψηφοφόροι θα σκεφτούν την ανεργία. Επτά έως οκτώ εκατομμύρια νέοι Ινδοί εισέρχονται στην αγορά εργασίας ετησίως, αλλά πολλά εκατομμύρια δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν μείωση της ανεργίας και σταθερή αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, στο 57,9% το 2022-2023 από 49,8% πέντε χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμειβόμενες και κακής ποιότητας, για παράδειγμα στη γεωργία ή γυναίκες που κάνουν απλήρωτη οικογενειακή εργασία.

Ενδεικτικό είναι ότι εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι εγγράφονται τώρα στο κυβερνητικό πρόγραμμα αγροτικής απασχόλησης, που δίνει 3 δολάρια την ημέρα. Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες για να βρουν δουλειά.

Εκλογικά ομόλογα

Είχαν σκοπό να καθαρίσουν τη θολή πολιτική χρηματοδότηση, αλλά τα εκλογικά ομόλογα, προϊόντα ιδιωτικών δωρέων, απαγορεύτηκαν πρόσφατα από το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας, το οποίο τα έκρινε «αντισυνταγματικά». Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κρατική τράπεζα της Ινδίας (SBI) να παράσχει λεπτομέρειες για το ποιος τα αγόρασε και πόσα έλαβαν τα κόμματα.

Το γεγονός ότι το BJP ήταν ο μεγαλύτερος ωφελούμενος -εξασφάλισε σχεδόν τα μισά ομόλογα, αξίας 120 δισεκατομμυρίων ρουπιών (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) που δωρίστηκαν μεταξύ 2018 και 2024- δεν είναι καλό για τη δημόσια εικόνα του Μόντι.

Οι αναφορές έχουν συνδέσει πολλές δωρεές με εταιρείες που ερευνώνται από κυβερνητικές υπηρεσίες κατά του εγκλήματος. Αποκαλώντας τα ομόλογα «τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της Ινδίας», τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι οι υπηρεσίες αυτές  χρησιμοποιήθηκαν για «εκβιασμούς», κάτι που οι υπουργοί διέψευσαν.

Ευημερία

Η κλίμακα του κράτους πρόνοιας της Ινδίας είναι συγκλονιστική: η κυβέρνηση Μόντι ισχυρίζεται ότι έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τα φτωχά νοικοκυριά, αγγίζοντας περισσότερους από 900 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αλλά ο δωρεάν σάκος με ρύζι ή τα χρήματα για την κατασκευή τουαλετών, είναι αρκετά για να ωθήσουν τους ανθρώπους να ψηφίσουν ένα κόμμα; Οι αναλυτές λένε ότι μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ότι είναι απίθανο να είναι ο μόνος παράγοντας.

Διχαστική πολιτική

Η Ινδία έχει εδώ και καιρό θρησκευτικούς διαχωρισμούς, αλλά οι επικριτές του Μόντι λένε ότι τα ρήγματα έχουν βαθύνει από τότε που το BJP ανέβηκε στην εξουσία. Λένε ότι η Ινδία γίνεται ένα ινδουιστικό κράτος όπου το κοσμικό status αμφισβητείται όλο και περισσότερο και τα 200 εκατομμύρια μουσουλμάνοι -η μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 14% του πληθυσμού- περιθωριοποιούνται. Η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς.

Στην τελευταία βουλή, το BJP δεν είχε ούτε έναν μουσουλμάνο βουλευτή. Ομάδες δικαιωμάτων και ακτιβιστές επισημαίνουν επίσης την αυξανόμενη βία κατά των μουσουλμάνων, ειδικά σε πολιτείες που διοικούνται από το BJP. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει διχαστική ατζέντα και οι υποστηρικτές της εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό να μην ανησυχούν για τέτοιες επικρίσεις.

Το ζήτημα της δημοκρατίας

Οι εκλογές έρχονται εν μέσω κατηγοριών από την αντιπολίτευση, ακτιβιστές και παγκόσμιες οργανώσεις ότι η ινδική δημοκρατία απειλείται. Ο Ραχούλ Γκάντι έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί ηγέτες της αντιπολίτευσης, τους κατασκοπεύει και επιβάλλει περιορισμούς στο κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη και τον ελεύθερο Τύπο.

Οργανώσεις όπως η Human Rights Watch λένε ότι οι ινδικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει ποινικές κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, για να φυλακίσουν πολλούς επικριτές, ενώ αντλούν χρήματα από ξένους χρηματοδότες για να παρενοχλήσουν την αντιπολίτευση, τις ομάδες δικαιωμάτων και τον Τύπο. Η κυβέρνηση αρνείται, φυσικά, τις κατηγορίες αυτές.