809
| REUTERS /Andrew Couldridge

Εμβόλιο AstraZeneca: Τελικά υπάρχει κίνδυνος θρόμβων στο αίμα;

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 19:55

Εμβόλιο AstraZeneca: Τελικά υπάρχει κίνδυνος θρόμβων στο αίμα;

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 19:55

Τα σπάνια περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων (CVST) που παρατηρήθηκαν σε ελάχιστους ασθενείς μετά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της AstraZeneca έχουν ωθήσει κάποιες χώρες να πάρουν μέτρα και να περιορίσουν τον πληθυσμό που μπορεί πλέον να λάβει το εμβόλιο.

Από την πλευρά τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου που ενδέχεται να υπάρχει.

Επιστήμονες και ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των φαρμάκων σε όλο τον κόσμο επιχειρούν να ρίξουν φως και να κατανοήσουν εάν πραγματικά το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται αιτιολογικά με τα συγκεκριμένα περιστατικά και, βέβαια, πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος.

Ο Τζέιμς Γκάλαχερ, αναλυτής θεμάτων υγείας του BBC, απαντά σε τέσσερα βασικά ερωτήματα και λύνει πολλαπλάσιες απορίες…

Προκαλεί το εμβόλιο θρόμβους στο αίμα;

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε, γράφει ο επιστημονικός αναλυτής του BBC σε άρθρο του.

Η ΕΜΑ, η οποία αναλύει τα δεδομένα ασφαλείας του εμβολίου, έχει απαντήσει ότι μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο, αλλά είναι πιθανό.

Η ΕΜΑ προσπαθεί να καταλήξει επιστημονικά σε ένα ορθό συμπέρασμα για το αν ο εμβολιασμός προκάλεσε τους θρόμβους ή εάν θα σχηματίζονταν ούτως ή άλλως, είτε χορηγούνταν το εμβόλιο είτε όχι.

Βέβαια, ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι εξαιρετικά δύσκολο στην ιατρική, όταν αντιμετωπίζονται τόσο σπάνια περιστατικά, δηλαδή 28 άτομα να παρουσιάσουν το πρόβλημα, από τις 17 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Αν εκδηλωνόταν σε έναν στους 10.000 ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί, τότε η απάντηση θα ήταν προφανής.

«Εχω συζητήσει το θέμα με αρκετούς επιφανείς επιστήμονες. Κάποιοι από αυτούς εκφράζουν δυσπιστία, αλλά όλο και περισσότεροι πείθονται», γράφει ο Γκάλαχερ.

Κάποιοι επισημαίνουν ότι η εξαιρετικά σπάνια φύση των θρόμβων είναι σημάδι ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει.

Συχνά, μάλιστα, εμφανίζονται σε άτομα με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, τα οποία αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες δημιουργίας θρόμβου, και αντισώματα που συνδέονται με άλλου τύπου διαταραχές πήξης του αίματος.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις και ότι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί θα μπορούσαν να είναι περιστατικά με Covid, νόσος που από μόνη της συνδέεται με διαταραχές στην πήξη του αίματος.

Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο κίνδυνος;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κίνδυνος να είναι μηδενικός, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια προκαλούν θρόμβους στον εγκέφαλο.

Το γερμανικό Ινστιτούτου Paul Ehrlich ανέφερε 31 θρομβώσεις εγκεφάλου και εννέα θανάτους από 2,7 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν στη χώρα. Εως την 1η Απριλίου, τα δεδομένα από τη Βρετανία ανέφεραν πολύ λιγότερα περιστατικά θρομβώσεων, μόλις πέντε, παρότι εκεί έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 18 εκατομμύρια άτομα. Την Παρασκευή όμως, οι Βρετανοί αναθεώρησαν αυτό το νούμερο στα 30 περιστατικά με οκτώ θανάτους ανάμεσά τους, όπως ανέφερε το BBC.

Η ΕΜΑ αξιολόγησε δεδομένα από όλο τον κόσμο και εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος ένας στους 100.000 κάτω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca να εκδηλώσει εγκεφαλικό θρόμβο.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας;

Ενας από τους βασικούς λόγους που τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων στη Γερμανία είναι περισσότερα από ό,τι στη Βρετανία, με δεδομένο ότι στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί σχεδόν επταπλάσια άτομα, είναι οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Η Βρετανία ξεκίνησε να χορηγεί μαζικά το σκεύασμα της AstraZeneca σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ η Γερμανία, όπως και οι περισσότερες χώρες τις ΕΕ, ξεκίνησε με άτομα κάτω των 60 ετών.

Η συγκεκριμένη παρενέργεια εκδηλώνεται περισσότερο σε νεότερα άτομα, αφού έχουν ισχυρότερη ανοσολογική ανταπόκριση.

Από την άλλη πλευρά, οι θρόμβοι είναι πιο συχνοί στις μικρότερες ηλικίες και ειδικά στις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο.

Αρα, και πάλι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μπορεί αυτοί οι άνθρωποι ούτως ή άλλως σε εκείνη τη στιγμή να σχημάτιζαν θρόμβο.

Είναι το εμβόλιο της AstraZeneca ασφαλές;

Τίποτα δεν θεωρείται 100% ασφαλές στην ιατρική. Ακόμη και φάρμακα που κυκλοφορούν 50 χρόνια, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν κάτι που ήταν μέχρι σήμερα άγνωστο.

Για παράδειγμα, τα κοινά παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, έχουν σοβαρές παρενέργειες, απλώς είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Για την τελική απόφαση θα πρέπει πάντα να ζυγιστούν τα οφέλη έναντι των κινδύνων. Κάτι βέβαια που είναι δύσκολο σε μία πανδημία, αφού ο χρόνος πιέζει αφόρητα, ώστε να μη χάνονται καθημερινά χιλιάδες ζωές.

Με βάση μόνο τα δεδομένα από τη Γερμανία, εάν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο άτομα, τότε θα περιμέναμε τα 12 να σχηματίσουν θρόμβους στο αίμα και τα τέσσερα από αυτά να πεθάνουν.

Αν όμως 1 εκατομμύριο άτομα ηλικίας 60 ετών έχουν κολλήσει κορονοϊό, τότε στατιστικά θα πεθάνουν οι 20.000. Εάν, πάλι, 1 εκατομμύριο άτομα ηλικίας 40 ετών έχουν λοίμωξη Covid-19, τότε θα πεθάνουν περίπου τα 1.000. Για την ηλικία των 30 ετών θα ήταν μερικές εκατοντάδες άτομα κ.ο.κ. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού αυξάνονται με την ηλικία.

Η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσε την αναστολή προληπτικά των εμβολιασμών σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, ενώ ο Καναδάς το σταμάτησε για όλους τους ενήλικες κάτω των 55 ετών.

Αυτές οι αποφάσεις βέβαια βασίζονται εν μέρει στην επάρκεια εμβολίων από άλλες εταιρείες που διαθέτουν αυτές οι χώρες, αλλά και στην προτεραιοποίηση που έχει δώσει η κάθε κυβέρνηση για τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...