Η παραγωγή αντικορονοϊκών εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ ήταν οπωσδήποτε ένα θεαματικό επίτευγμα, ωστόσο η επιστήμη δεν σταματά και βάζει νέους στόχους. Επόμενο στάδιο στο ίδιο πρότζεκτ παραγωγής εμβολίων θα είναι η αντικατάσταση των βασικών συστατικών τους, τα οποία τώρα παράγονται στα εργαστήρια των φαρμακοβιομηχανιών, με συστατικά που θα προέρχονται από φυτά. Βέβαια, αυτά τα φυτά θα είναι «μεταλλαγμένα».
Δηλαδή, οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί θα είναι αυτοί που στο άμεσο μέλλον θα δίνουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή των αντικορονοϊκών εμβολίων. Μάλιστα σχετική ανακοίνωση έχει ήδη γίνει στο Nature Medicine. Επίσης, έχουν ήδη γίνει και οι πρώτες πειραματικές δοκιμές σε δύο ομάδες εθελοντών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την «απόκριση αντισωμάτων». Το νέο βήμα της επιστήμης συνιστά στην κυριολεξία «πράσινη» παραγωγή.
Το θέμα είναι ότι ο κόσμος αντιδρά όταν ακούει για «μεταλλαγμένα», αφού οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί προκύπτουν ύστερα από επέμβαση στο DNA τους. Η γενετική κληρονομιά τους έχει τροποποιηθεί μέσω της κατάλληλης βιοτεχνολογίας, με προσθαφαιρέσεις στοιχείων του φυσιολογικού DNA τους ή ακόμη και με χρήση του DNA άλλου ή άλλων οργανισμών, λόγου χάρη με το DNA ενός ιού, του κορονοϊού εν προκειμένω. Αυτή είναι η κύρια και δομική διαφορά των «μεταλλαγμένων» από την κανονική γενετική επιλογή της φύσης.
Ως προς τα «μεταλλαγμένα» φυτά, το κείμενο στην Corriere della Sera που υπογράφει η Ελενα Τέμπανο θυμίζει την καχυποψία κάποιων περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η Greenpeace, όμως προβάλλει και τη μεταστροφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο θέμα. Το Βατικανό έχει πειστεί πια ότι η μετατροπή των κανονικών φυτών σε «μεταλλαγμένα» παρουσιάζει οφέλη τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τους όποιους κινδύνους. Το ιταλικό Μέσο παραθέτει και απόψεις του βιολόγου Ενρίκο Μπούτσι με σκοπό να διαλύσει τις τυχόν επιφυλάξεις του κόσμου.
«Αυτές οι ανησυχίες είναι αβάσιμες», λέει ο βιολόγος, «η φύση ασκεί από μόνη της γενετική μηχανική, και σε γκάμα αδιανόητη από τον άνθρωπο μόλις πριν από λίγα χρόνια». Ετσι ο Μπούτσι πιστεύει ότι έχει και ο ίδιος κάθε δικαίωμα «να μιμηθεί τη φύση» εργαζόμενος στο εργαστήριό του, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει. Διότι «ιοί, βακτήρια, μύκητες, φυτά και έντομα», όπως επίσης «ακόμη και σπονδυλωτά», ήδη «έχουν αναμείξει τα γονιδιώματά τους».
Με άλλα λόγια, η μεταφορά DNA μεταξύ διαφορετικών οργανισμών είναι μία διαδικασία που συμβαίνει ήδη στη φύση. Αυτή είναι η απάντηση του Μπούτσι σε όσους κατηγορούν για «αφύσικη» τεχνολογία τον εμπλουτισμό του γονιδιώματος των φυτών από τα οποία θα προκύψουν τα συστατικά για τα εμβόλια.