Πολίτες εμβολιάζονται για τον κορονοϊό στο mega-εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» | Intime
Θέματα

Εμβόλια: Η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, οι χώρες μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα του εμβολιαστικού τους προγράμματος, όπως ακριβώς έκανε η Βρετανία που κάλυψε άμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της
Protagon Team

Η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης στα εμβόλια mRNA για τον κορονοϊό, δηλαδή Pfizer-BioNTech ή Moderna, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με μελέτη μοντελοποίησης που έγινε στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, αυτή τη στρατηγική είχε ακολουθήσει η Βρετανία κατά την έναρξη του εμβολιαστικού της προγράμματος, δίνοντας έμφαση στην πρώτη δόση και καθυστερώντας τη δεύτερη, προκειμένου να αποκτήσουν αντισώματα όσο περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν.

Η δεύτερη δόση και για τα δύο mRNA εμβόλια, αλλά και γι’ αυτό της AstraZeneca, έχει σχεδιαστεί από τις παρασκευάστριες εταιρείες να χορηγείται μεταξύ τριών και τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη δόση, όπως γράφει ο Guardian.

Ωστόσο, η Βρετανία είχε επιλέξει να τη χορηγεί με καθυστέρηση 12 εβδομάδων, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει ότι περισσότεροι πολίτες θα έχουν κάνει την πρώτη δόση και θα έχουν δημιουργήσει αντισώματα.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας που έγινε από τη Mayo Clinic και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Medicine, οι επιστήμονες έλεγξαν τα ποσοστά θνησιμότητας όταν τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση μετατίθεντο για αργότερα από την προτεινόμενη ημερομηνία, είτε πρόκειται για το εμβόλιο της Pfizer (τρεις εβδομάδες) είτε για αυτό της AstraZeneca (οκτώ εβδομάδες).

Σύμφωνα με όσα υπολόγισαν οι ειδικοί, οι εμβολιασμοί περιόρισαν τους θανάτους από κορονοϊό κατά 80%-90% από την πρώτη κιόλας δόση, και η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης αύξανε περαιτέρω τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 11% με 20%.

Eτσι, η καθυστέρηση χορήγησης της δεύτερης δόσης φαίνεται να σώζει από 26 έως 47 ζωές επιπλέον ανά 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια με αποτελεσματικότητα 90% ή περισσότερο, από την πρώτη κιόλας δόση μειώνουν το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορονοϊό από 226 σε 179 θύματα ανά 100.000 (-20%), εάν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, ενώ για εκείνα με 80% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση, οι θάνατοι μειώνονται από 233 σε 207 ανά 100.000 ανθρώπους (-11%) όταν η δεύτερη χορηγείται αργότερα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πραγματικά δεδομένα από τους εμβολιασμούς του πληθυσμού στις ΗΠΑ σε βάθος εξαμήνου και σύγκριναν τα αποτελέσματά τους σε μολύνσεις από κορονοϊό, εισαγωγές σε νοσοκομεία και θανάτους.

Ποσοστά ανοσίας ανά εμβόλιο από την πρώτη δόση

Τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες είναι χαρακτηριστικά της υψηλής προστασίας που εξασφαλίζουν τα εμβόλια από την πρώτη δόση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet:

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech παρέχει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση. Το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% την επόμενη εβδομάδα (δηλαδή στις 15 ημέρες).

To εμβόλιο της Moderna φτάνει στο 92% τις 14 πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση.

To AstraZeneca φτάνει στο 70% της αποτελεσματικότητας τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αρχίζει να είναι αποτελεσματικό έπειτα από 14 ημέρες και μετά τις 28 ημέρες αγγίζει το 85% της αποτελεσματικότητάς του. Υστερα από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν 100% τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.