Θύμα bulling κατά τα μαθητικά του χρόνια στη Νότια Αφρική, ο Έλον Μασκ μετανάστευσε αρχικά στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, ίδρυσε το PayPal και με τα χρήματα που πήρε από την πώλησή του, οραματίζεται και χρηματοδοτεί πλέον μεγαλεπήβολα σχέδια όπως το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο Tesla, υπερηχητικά τρένα, τον πύραυλο που θα μας πάει στον Άρη, υπόγεια δίκτυα αυτοκινητόδρομων για την αποσυμφόρηση των αμερικανικών μητροπόλεων από την κίνηση.
Σήμερα, ωστόσο, αυτός ο δαιμόνιος οραματιστής και επιχειρηματίας εμφανίζεται έτοιμος να κάνει ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον και να φέρει επανάσταση και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με τους επιστήμονες της Neuralink, μιας νέας εταιρείας που ίδρυσε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, να έχουν ως στόχο τους την απευθείας σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Εξαιρετικός στη σύνθεση κωδίκων πληροφορικής και στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών από την ηλικία των 11 ετών, ο μικρός Έλον προκαλούσε την οργή των συμμαθητών του με τις επιδόσεις του, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που μια φορά τον έστειλαν αναίσθητο στο νοσοκομείο. Tο μόνο που ήθελε τότε εκείνος -αναφέρει η ιταλική Corriere della Sera– ήταν να κλειστεί, έτσι ώστε να είναι προστατευμένος, μέσα σε μια πανοπλία ίδια μ’ εκείνη του Iron Man. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αμερικανό ηθοποιό Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ που υποδύθηκε με εξαιρετική επιτυχία τον Τόνι Σταρκ, τον επιχειρηματία-επιστήμονα και υπερήρωα της Marvel που μετέφερε στην μεγάλη οθόνη ο σκηνοθέτης Τζον Φαβρό, ο Έλον Μασκ θα ήταν ο κολλητός του Iron Man!
Μέσα σε μερικά χρόνια, αυτό το συνεσταλμένο παιδί από την Πρετόρια με νοτιοαφρικανό πατέρα μηχανολόγο μηχανικό και καναδή μητέρα που εργαζόταν ως μοντέλο, κατέληξε να είναι ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής. Ο εκτελεστικός διευθυντής της SpaceX και της Tesla Motors μπορεί να έχει διαρκώς στο μυαλό του τον εποικισμό του Άρη ή την ανάπτυξη και εξέλιξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας -πρόσφατα ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα γιγαντιαίο συγκρότημα στη Νεβάδα για τη δημιουργία νέων τεχνικών παραγωγής μπαταριών- αλλά αυτό που τον απασχολεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα είναι η ανθρώπινη και η ψηφιακή νοημοσύνη ή μάλλον ο συνδυασμός των δύο.
Η Neuralink, η νέα εταιρεία του Μασκ που βρίσκεται ακόμα στα σκαριά, θα έχει ως στρατηγικό στόχο την στενότερη υπολογιστική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ανθρώπους και τις μηχανές, εστιάζοντας σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στην κατασκευή μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που θα μπορούν να εμφυτεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ούτως ώστε να είναι σε θέση οι άνθρωποι να συνεργάζονται άμεσα με διάφορα λογισμικά, ανταλλάσσοντας, για παράδειγμα, πληροφορίες και δεδομένα. «Με το πέρασμα του χρόνου πιστεύω πως θα γίνουμε μάρτυρες μιας αρτιότερης συγχώνευσης της ανθρώπινης και της ψηφιακής νοημοσύνης», επισήμανε ο ίδιος, μιλώντας στην Διάσκεψη Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (World Government Summit), στο Ντουμπάι. Ο τελικός του στόχος, ωστόσο, βρίσκεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.
Προς την κατάκτηση του Άρη με τη στήριξη του… Ντόναλντ Τραμπ
Για τον 46χρονο Έλον Μασκ η κατάκτηση και η εποίκιση του Κόκκινου Πλανήτη δεν αποτελεί μονάχα όνειρο ζωής αλλά και επιτακτική ανάγκη. Ο άνθρωπος που θα ήθελε να ολοκληρώσει τη ζωή του και να ταφεί στον Άρη, όντας πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι σταδιακά καταστρέφουμε τον δικό μας πλανήτη, θέλει να ιδρύσει μια αποικία 80.000 ατόμων στον δεύτερο πλησιέστερο στη Γη πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ως δικλίδα ασφαλείας για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους.
Αναπάντεχος θαυμαστής και σύμμαχός του φαίνεται πως είναι ένας άλλος αμερικανός δισεκατομμυριούχος που πρόσφατα, μάλιστα, κατέκτησε και την αμερικανική προεδρία. Με έντονο ενδιαφέρον για τα επίγεια σχέδια του , κυρίως όσον αφορά τις μεταφορές, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Μασκ να συμμετάσχει στις δύο επιχειρηματικές επιτροπές του Λευκού Οίκου.
Αριστερός όσον αφορά την ηθική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων και δεξιός όσον αφορά το επιχειρείν και την οικονομία, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έλον Μασκ συνέχισε να συναντάται με τον 45ο πρόεδρο της Αμερικής, ακόμα και όταν άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της Σίλικον Βάλεΐ πήραν αποστάσεις με αφορμή την απαγόρευση εισόδου στη χώρα των πολιτών συγκεκριμένων μουσουλμανικών χωρών. «Είναι προτιμότερο να συνεχίσει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα μεταπειστεί όσον αφορά σημαντικά ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και θ’ αλλάξει τη στάση του», είχε αναφέρει ο Μασκ, μάλλον, για να δικαιολογηθεί, καθώς με το τελευταίο διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ διατάσσει την επανεξέταση των «ανώφελων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέτρων του Μπαράκ Ομπάμα για καθαρή ενέργεια.
Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο Έλον Μασκ εμφανίζεται διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του ώστε να έχει την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Με τελικό προορισμό τον Άρη, χάρη στα κρατικά κονδύλια για την κατασκευή των νέων διαστημόπλοιων θα αντικατασταθούν τα παρωχημένα, εδώ και χρόνια, Space Shuttle αλλά και θα διευκολυνθεί η κατασκευή των υπόγειων δικτύων αυτοκινητοδρόμων.
Κάποιοι τον κατηγορούν επίσης ότι πέρα από δεινός είναι επίσης και στυγνός επιχειρηματίας καθώς έως σήμερα επιλέγει να αφιερώσει τις δυνάμεις του σε επιχειρηματικά σχέδια που είτε χρηματοδοτούνται με δημόσια κεφάλαια είτε έχουν ως μοναδικό ανάδοχο το κράτος – τη Nasa, για παράδειγμα, στην περίπτωση των διαστημόπλοιων με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η είδηση ότι ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής επιχειρηματίας πρόκειται να λάβει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις τσέπες των αμερικανών φορολογούμενων είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Σήμερα, ωστόσο, στον Λευκό Οίκο κατοικοεδρεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.