| CreativeProtagon
Θέματα

Ελισάβετ Β’: Μια γυναίκα αφοσιωμένη στο καθήκον

Από την ηλικία των 10 ετών εκπαιδεύτηκε για να γίνει βασίλισσα. Επειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, με σκάνδαλα, ίντριγκες αλλά και γενναίες αποφάσεις, μπορεί κανείς χωρίς δισταγμό να πει ότι τα κατάφερε περίφημα...
Protagon Team

«Και με τι ακριβώς ασχολείστε;», είχε ρωτήσει τους Beatles την εποχή που μεσουρανούσαν. Μια φράση, η οποία αποκαλύπτει αρκετά στοιχεία της ιδιαίτερης προσωπικότητας της Ελισάβετ. Δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόμουση αλλά περισσότερο υπεύθυνη και μεθοδική, με έντονη αγάπη για τα ζώα, όπως τα άλογα -ειδικά τα πόνυ- και τους σκύλους. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε περιγράψει ότι από την ηλικία των δύο μόλις ετών, η Ελισάβετ είχε έναν αέρα κύρους και διαδραστικότητας, που προκαλούσαν έκπληξη για ένα νήπιο.

Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, στο Μέιφερ του Λονδίνου. Πήρε τα ονόματα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της, Γεωργίου Ε’ και Μαρία, προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Μαζί με την αδελφή της, Μαργαρίτα έλαβε εκπαίδευση κατ’ οίκον. Ηταν ένα κορίτσι κεφάτο, καλότροπο και λογικό.

Το 1943, σε ηλικία 16 ετών έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, σε μία επίσκεψη στους Γρεναδιέρους φρουρούς, στους οποίους είχε διοριστεί συνταγματάρχης, ένα χρόνο νωρίτερα. Καθώς πλησίαζαν τα 18α γενέθλιά της, η Ελισάβετ έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση ανικανότητας ή απουσίας του πατέρα της στο εξωτερικό, θα μπορούσε να αναλάβει επίσημα καθήκοντα. «Δηλώνω ενώπιον όλων σας, ότι ολόκληρη η ζωή μου, είτε είναι μεγάλη, είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στη φροντίδα σας και στη φροντίδα της μεγάλης αυτοκρατορικής οικογένειάς μας, στην οποία όλοι ανήκουμε», ήταν η δέσμευση που έκανε κατά τη διάρκεια του πρώτου υπερπόντιου ταξιδιού της, στη Νότια Αφρική, το 1947, μετά το τέλος του πολέμου.

Ιούνιος 1963: Η Ελισάβετ Β’ έφιππη επιστρέφει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ έπειτα από την επιθεώρηση του Ιππικού (φωτογραφία αρχείου) | EPA PHOTO PA FILES/STR

Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό της σύζυγο, Φίλιππο, Πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934. Ηταν τρίτα ξαδέλφια. Ωστόσο, μετά από μία άλλη συνάντηση τον Ιούλιο του 1939, στο Ντάρτμουθ, δήλωσε ερωτευμένη μαζί του, αν και ήταν μόλις 13 ετών! Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν τελικά, στο Αβαείο του Ουέστμίνστερ, στις 20 Νοεμβρίου του 1947 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, την Άννα, Βασιλική Πριγκίπισσα, τον Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης και τον Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσεξ.

Στις 2 Ιουνίου του 1953, η Ελισάβετ στέφεται Βασίλισσα. Ακολουθεί τον τίτλο της, με ακούραστη αίσθηση καθήκοντος, που συνοδεύεται από υψηλή δημοτικότητα, παρά τα σκάνδαλα, τους διαλυμένους γάμους και τα μυστηριώδη τροχαία δυστυχήματα των Ουίνδσορ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν με τον θάνατο της Νταϊάνα, το τέλος της βρετανικής μοναρχίας. Ωστόσο, τη «Ρολς Ρόις των μοναρχιών» τίποτε – ούτε καν τα τελευταία σκάνδαλα με την αποχώρηση της Μέγκαν Μαρκλ και του Πρίγκιπα Χάρι από το Παλάτι και τις δηλώσεις περί ρατσιστικών σχολίων εναντίον τους- δεν δείχνει να την πτοεί. Ούτε και την Ελισάβετ πτοούσε τίποτα. Ούτε ακόμη και η αδελφή της, Μαργαρίτα, η οποία όταν έμαθε πως θα γινόταν Βασίλισσα, την κοίταξε τρυφερά και της είπε «Καημένη μου…».

Η αλήθεια είναι ότι η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε για να γίνει Βασίλισσα από 10 ετών. Το 1960, η γκουβερνάντα της, Μέριον Κρόουφορντ δημοσίευσε μία βιογραφία της, όπου περιγράφει την παιδική ηλικία της Ελισάβετ και της Μαργαρίτας, με τίτλο «Οι Μικρές Πριγκίπισσες». Η 96χρονη μονάρχης γνωρίζει πολύ καλά πώς να κρατά τις λεπτές ισορροπίες του ρόλου της, χωρίς να επιτρέπει σε κανέναν ποτέ να ξεχνά ποια είναι. Οταν κάποτε, μάλιστα, ο Τόνι Μπλερ τη ρώτησε με υπεροπτικό ύφος, σχετικά με τις προετοιμασίες του Χρυσού Ιωβηλαίου, εκείνη φρόντισε να τον διορθώσει: «Του δικού μου Ιωβηλαίου, κύριε Μπλερ!».

Η Ελισάβετ Β’ με τον σύζυγό της Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππο στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ αμέσως μετά την στέψη της, στις 2 Ιουνίου 1953 | EPA PHOTO PA FILES/STR

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2012, για πρώτη φορά από την άνοδό της στο θρόνο, ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας. Από το 1781, ήταν η πρώτη φορά που βρετανός μονάρχης παρευρισκόταν στις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου, εν καιρώ ειρήνης.

Ο σύζυγός της, Φίλιππος, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 99 ετών, στις 9 Απριλίου του 2021. Η ημέρα της κηδείας του ήταν αναμφίβολα από τις πιο δύσκολες ημέρες για εκείνη. Λίγο πριν τα 95α γενέθλιά της, η Ελισάβετ έπρεπε να αποχωριστεί τον άνθρωπό της, για πάντα. «Η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη», είναι μια φράση με βαθύ νόημα και αλήθεια, η οποία ανήκει στην ίδια την Ελισάβετ.

Οκτώβριος 1958.Η Ελισάβετ απευθύνεται στη Βουλή των Λόρδων EPA PHOTO PA FILES/STR/fob