Εως τις αρχές του τρέχοντος μήνα υπήρχε στο Ισραήλ ένα στρατιωτικό πρωτόκολλο για την ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών μεταξύ παλαιστινίων αμάχων κατά τις στοχευμένες επιδρομές του ισραηλινού στρατού για τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Ετίθετο σε ισχύ εν καιρώ ειρήνης –ή μάλλον κατά τις περιόδους εκεχειρίας μεταξύ ενός πολέμου και ενός άλλου– διαστήματα κατά τα οποία οι Ισραηλινοί εστίαζαν την προσοχή τους στα ηγετικά στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Οπως εξηγεί στην ανταπόκρισή του από το Τελ Αβίβ ο Ντανιέλε Ραϊνιέρι της La Repubblica, η επιχείρηση για την εξόντωσή τους, σύμφωνα με όσα όριζε το εν λόγω πρωτόκολλο, ήταν σχετικά απλή: ένα drone ακολουθούσε τον εκάστοτε στόχο ενώ εκείνος κινούνταν οδικώς στους δρόμους της Λωρίδας, και την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή όταν ο στόχος ήταν σχετικά απομονωμένος, σε σχετική απόσταση ασφαλείας από αμάχους, εκτόξευε έναν ειδικό πύραυλο με μειωμένη γόμωση, ούτως ώστε η έκρηξη να είναι το δυνατόν πιο περιορισμένη και να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες.
Επειτα από λίγες ώρες ο ισραηλινός στρατός προέβαινε στην κοινοποίηση του βίντεο της επίθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ακριβώς αυτό: ότι κατά την επιδρομή δεν είχαν πληγεί αθώοι πολίτες. Φυσικά, πολύ συχνά το πρωτόκολλο δεν ακολουθούνταν και τα θύματα μεταξύ αμάχων ήταν πολλά, «αλλά γινόταν αντιληπτό ότι διεξαγόταν μια συγκεκριμένη εκστρατεία πληροφόρησης από τον ισραηλινό στρατό με σκοπό να δείξει πως ενδιαφερόταν να μη σκοτώνει ανθρώπους που δεν ανήκαν στη Xαμάς» γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος.
Ομως «με την έναρξη της επιχείρησης “Σιδερένια Σπαθιά”, αυτό το πρωτόκολλο κατέστη μακρινή ανάμνηση. Κρίνοντας από τις πρώτες 13 ημέρες του πολέμου, η τακτική που υιοθέτησε ο ισραηλινός στρατός για να εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς και να την καρατομήσει […] βρίσκεται στους αντίποδες. Προτεραιότητα είναι η εξόντωση του στόχου. Οποιοι σχεδιάζουν τις αποστολές κατά της Γάζας στο ισραηλινό Υπουργείο Αμυνας αποδέχονται τις παράπλευρες απώλειες αμάχων» προσθέτει ο Ντανιέλε Ραϊνιέρι.
Οσον αφορά την εικόνα του Ισραήλ στο εξωτερικό, την εντύπωση που δίνει στον υπόλοιπο κόσμο, στην παρούσα φάση «δεν έχει σημασία». Πρόσφατα, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στη Γάζα το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Στόχος δεν ήταν ο ίδιος (καθώς δεν ζει στη Γάζα αλλά στο Κατάρ), αλλά ο γιος του Χαζέμ Χανίγια, ο οποίος εξοντώθηκε μεν, αλλά κατά την ισραηλινή επίθεση έχασαν της ζωή τους 14 ακόμη άνθρωποι.
Σε μια άλλη αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκε ο Ιμάν Νοφάλ (ο πιο υψηλόβαθμος από τους αξιωματούχους της Χαμάς που έχει καταφέρει να εντοπίσει το Ισραήλ) ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, το οποίο, στο βίντεο που κοινοποίησε ο ισραηλινός στρατός μετά το πλήγμα, εξαφανίζεται μέσα σε ένα σύννεφο καπνού και σκόνης.
Την Πέμπτη, οι Ισραηλινοί εξόντωσαν και τον Τζιχάντ Μέιζεν, επικεφαλής των λεγόμενων Δυνάμεων Εθνικής Ασφάλειας στη Γάζα και μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ανατινάζοντας επίσης το σπίτι του, όπου εκτός από τον ίδιο βρίσκονταν και μέλη της οικογένειάς του. Το ίδιο συνέβη την Τρίτη με τον Φουάντ Αμπού Μπτιχάν, τον διορισμένο από τη Χαμάς επικεφαλής των μεθοριακών περασμάτων στη Γάζα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, επίσης στο σπίτι της, σκοτώθηκε η Τζαμίλα αλ Σάντι, η μοναδική γυναίκα που μετείχε στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς.
Ο Ντανιέλε Ραϊνιέρι αναφέρει στην ανταπόκρισή του ότι την επομένη των σφαγών της Χαμάς πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, ο Μέιρ Μπεν-Σαμπάτ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ έως τον Αύγουστο του 2021, έγραψε πως «η εποχή των χειρουργικών αεροπορικών επιδρομών τελείωσε». Δύο ημέρες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Γάζας, ακόμη και ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας είπε στους δημοσιογράφους ότι η εκστρατεία βομβαρδισμού «δεν ήταν χειρουργική».
Πηγή του μηχανισμού ασφαλείας του Ισραήλ, διατηρώντας την ανωνυμία της, αποκάλυψε στη La Repubblica ότι «οι πέντε πρώτοι ηγέτες της Χαμάς στη λίστα στόχων, όπως ο Ισμαήλ Χανίγια και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, παραμένουν άθιχτοι. Υπάρχει απογοήτευση και οργή, κυρίως για τις μέρες που περνούν και για τις παραχωρήσεις που έγιναν (παροχή νερού και ανθρωπιστική βοήθεια) χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Εάν δεν τους δώσουμε γρήγορα μια δυνατή κλοτσιά στα δόντια, οι Παλαιστίνιοι θα ξανακάνουν αυτό που έκαναν την 7η Οκτωβρίου. Καμία χώρα δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να μας λέει πώς να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας και να μας επιβάλλει όρια, γιατί εάν αυτές οι χώρες βρίσκονταν στη θέση μας, η αντίδρασή τους θα ήταν πιθανώς ακόμη χειρότερη για τους Παλαιστίνιους».
Ο ανταποκριτής της La Repubblica στο Τελ Αβίβ σημειώνει πως η βάρβαρη τακτική που ακολουθείται από τους Ισραηλινούς στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για την καρατόμηση της Χαμάς δικαιολογείται εν μέρει και από πρακτικούς λόγους, όπως το γεγονός ότι οι ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης έλαβαν εντολή να μην κυκλοφορούν στη Γάζα και να παραμένουν διαρκώς στα κρησφύγετά τους (τα οποία, όμως, συχνά είναι τα σπίτια τους, όπου ζουν και οι οικογένειες τους).
Κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δεν μπαίνει σε αυτοκίνητο αυτές τις μέρες, ούτως ώστε να βάλουν στοχευμένα εναντίον τους οι ισραηλινές δυνάμεις. Ομως το γεγονός ότι στην παρούσα φάση οι Ισραηλινοί αδιαφορούν για τις απώλειες σε αμάχους σχετίζεται κυρίως με αυτό που στο Ισραήλ αποκαλείται ουδέτερα «αποκατάσταση της αποτροπής».
«Μετά τη σφαγή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, μια ομάδα ισραηλινών μυστικών πρακτόρων διατάχθηκε από την Γκόλντα Μέιρ και τον επικεφαλής της Μοσάντ να σκοτώσουν τους ιθύνοντες της απαγωγής και της δολοφονίας 11 ισραηλινών αθλητών, ώστε να προκαλέσουν ένα αίσθημα φόβου στους εχθρούς του Ισραήλ: οι δολοφονικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Αλλά στη Γάζα το σενάριο αντιποίνων είναι πολύ διαφορετικό. Ο ισραηλινός μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη στόχευση των διοικητών της Χαμάς θεωρεί τις παράπλευρες απώλειες ως απαραίτητο τίμημα για την εξάρθρωση της οργάνωσης με τρόπο ώστε να μην μπορεί να αναδιοργανωθεί ποτέ ξανά» αναφέρει ο Ντανιέλε Ραϊνιέρι.