Τα ομοιώματα του βασιλιά Ερρίκου Η' και των έξι συζύγων του, στο μεσαιωνικό κάστρο Γουόργουικ, στην Αγγλία | Shutterstock
Θέματα

Εξι γάμοι και πάρα πολλές κηδείες στην αυλή του Ερρίκου Η’

Εκθεση στη National Portrait Gallery του Λονδίνου αφιερωμένη στις έξι γυναίκες του θρυλικού όσο και αμφιλεγόμενου βασιλιά της Αγγλίας. Πορτρέτα, ρούχα, αντικείμενα και κοσμήματα αναβιώνουν την εποχή των Τυδώρ, που έσταζε αίμα
Protagon Team

Οι ιστορικοί που εξετάζουν την περίοδο των Τυδώρ (μετά τη δική μας Αλωση) λένε ότι ο Ερρίκος Η’ ήταν καπάτσος να συγκαλύπτει τα εγκλήματά του με νομιμοφανείς τρόπους, αφού κατά τη διάρκεια της βασιλείας του στην Αγγλία (1509-1547) τα κομμένα κεφάλια ήταν στην ημερησία διάταξη, όμως το Κοινοβούλιο τα πήγαινε πρίμα.

Οι Βρετανοί, φυσικά, τον τιμούν διότι μαζί με τον κοινοβουλευτισμό τους κατάφερε να μεγαλώσει και το κράτος τους με την Ουαλία και την Ιρλανδία, ενώ διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις με τον παπισμό (από τον οποίο και αφορίστηκε). Δείγμα αυτής της τιμής είναι και η έκθεση στη National Portrait Gallery του Λονδίνου, η οποία είναι αφιερωμένη στις έξι συζύγους του. Η Repubblica ενδιαφέρθηκε.

Αυτή η έκθεση δεν αφορά τον αμφιλεγόμενο Ερρίκο Η’, πατέρα του σχίσματος από την Καθολική Εκκλησία το 1534 και ιδρυτή της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αλλά τη ζωή των γυναικών του βασιλιά, οι οποίες είτε εκδιώχθηκαν είτε δολοφονήθηκαν – πάντα συμφώνως τω νόμω, εξυπακούεται.

Η έκθεση τιτλοφορείται «Six lives: The stories of Henry VIII’s queens» και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για φόρο τιμής σε αυτές τις έξι γυναίκες, ο οποίος υπερβαίνει την ‘‘αγιογραφία’’ και συνυφαίνει τη ζωή τους μέσα από πίνακες, πορτρέτα, πανοπλίες, κοσμήματα, μενταγιόν, επιστολές, μινιατούρες, κ.ά. Μόλις ο επισκέπτης προσπεράσει το ογκώδες πορτρέτο του αιμοδιψούς βασιλιά, θα δει τις φωτογραφίες των κέρινων αγαλμάτων (Τισό) των έξι βασιλισσών».

Το κέρινο ομοίωμα του Ερρίκου Η’ στο μουσείο «Madame Tussauds», στο Λονδίνο (Shutterstock)

Υπάρχουν έξι δωμάτια με αντικείμενα, ένα για κάθε βασίλισσα. Ξεκινάμε με την Αικατερίνη της Αραγονίας, η οποία χαρακτηρίζεται από την έκθεση ταπεινή και πιστή. Ηταν η πρώτη σύζυγος του βασιλιά. Καθολική 100%, είχε δύο αποβολές και γέννησε ένα μωρό που πέθανε κατά στον πρώτο μήνα του. Αυτή γέννησε και τη Μαρία Τυδώρ, επίσης δεινή στις εκτελέσεις, όπως ο πατέρας της. Ο Ερρίκος τη χώρισε, ο γάμος τους διαλύθηκε το 1533 και η Αικατερίνη πέθανε μετά από τρία χρόνια.

Ο δεύτερος γάμος του βασιλιά έγινε με την Αννα Μπόλεϊν, την οποία η έκθεση χαρακτηρίζει ως την πιο ευτυχισμένη. Του γέννησε την Ελισάβετ, την τελευταία βασίλισσα του οίκου, είχε δύο αποβολές, μία γέννα νεκρού μωρού και ύστερα εκτελέστηκε δι’ αποκεφαλισμού στον Πύργο του Λονδίνου, αφού ο άντρας της την κατηγόρησε (ψευδώς) για μοιχεία.

Κατόπιν ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Τζέιν Σέιμουρ, η οποία του γέννησε γιο, τον Εδουάρδο, όμως η ίδια πέθανε στη γέννα. Ο Ερρίκος δεν έχασε καιρό και ξαναπαντρεύτηκε. Πήρε την Αννα της Κλέβης, την οποία χώρισε διότι δεν του πολυάρεσε. Η επόμενη νύφη του βασιλιά ήταν η 17χρονη Κάθριν Χάουαρντ. Την παντρεύτηκε την ημέρα του αποκεφαλισμού του Τόμας Κρόμγουελ και την αποκεφάλισε στα 19 της με τη γνωστή και αποτελεσματική μέθοδο (κατηγορία περί μοιχείας). Εκτη σύζυγος, η Κάθριν Παρ. Αυτή όχι μόνο δεν εκτελέστηκε (ο Ερρίκος δεν πρόλαβε, διότι πέθανε), αλλά παντρεύτηκε και τον αγαπημένο της Τόμας Σέιμουρ, αδελφό της τρίτης συζύγου του Ερρίκου.

Ολων των επισήμων γυναικών του βασιλιά η έκθεση προβάλλει προσωπικά αντικείμενα που φωτίζουν τις προσωπικότητές τους.