Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 18:00 στην αίθουσα του ξενοδοχείου Olympic Royal με θέμα «Ψηφιακή εποχή και αντιμετώπιση του στρες».
Ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρουσός, κάτοχος της Εδρας UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική και Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας.
Συντονίστρια είναι η Δρ Εύη Χατζηανδρέου, Ιατρός, Διδάκτωρ Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ καθώς και επιστημονική συνεργάτης του Δικτύου.
«Σήμερα, με την τεράστια πρόοδο της βιολογίας και της ιατρικής –που έλαβε χώρα τις τελευταίες 7 δεκαετίες και που μας έχει ήδη χαρίσει πολλά χρόνια ζωής– γνωρίζουμε πολύ καλά τις αιτίες της σύγχρονης παθολογίας, η οποία, δυστυχώς, αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
»Η παθολογία αυτή αποτελείται από τα “χρόνια μη-μεταδιδόμενα νοσήματα”, που συμπεριλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη, την υπερβαρότητα/παχυσαρκία, το καρδιομεταβολικό σύνδρομο, τις αλλεργικές και αυτο-άνοσες παθήσεις, τις ψυχοσωματικές διαταραχές, την χρόνια αποφρακτική νόσο των πνευμόνων, τις διαταραχές του ύπνου, τον καρκίνο, κλπ.
»Τα νοσήματα αυτά είναι κυρίως αποτέλεσμα του χρόνιου ανηλεούς, ψυχο-κοινωνικο-οικονομικού στρες που υφιστάμεθα στη σύγχρονη εποχή, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, τον ανεπαρκή ύπνο, και το ακανόνιστο πρόγραμμα της ημέρας και βέβαια τις ώρες που περνάμε μπροστά από μια οθόνη, το ψηφιακό στρες.
»Φυσικά, συμβάλλουν και άλλες χρόνιες στρεσογόνες επιβαρύνσεις, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι βλαβερές για την υγεία συνήθειες, οι δύσκολες κοινωνικές σχέσεις, η έκπτωση των αξιών, η ανισότητα, κλπ. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Millennials και Generation Z βιώνουν τον υψηλότερο βαθμό ψηφιακής παραγωγής του στρες!
»Η πρόληψη, που είναι το ζητούμενο, εξαρτάται από την παιδεία και την επιμόρφωση. Η αναστροφή της εγκατεστημένης χρόνιας παθολογίας δεν είναι εύκολη αλλά όμως εφικτή.
»Τα καλά νέα είναι ότι η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει νέες δυνατότητες και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αναστροφή.
»Σένσορες, έξυπνες συσκευές, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακοί βοηθοί, ChatGPT. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην αντιμετώπιση της αθόρυβης πανδημίας!»
Πληροφορίες
Τρίτη 6 Ιουνίου, 18:00-20:00
Olympic Royal, (Αθανασίου Διάκου 28-34, πλ. σταθμού μετρό Ακρόπολη