Θεωρείται εδώ και αιώνες η αδιαμφισβήτητη πατρίδα των καλύτερων κρασιών του κόσμου αλλά η Γαλλία αντιμετωπίζει εδώ και μερικά χρόνια πολύ έντονο ανταγωνισμό αφού οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο δείχνουν προτίμηση σε ολοένα και περισσότερες σοδειές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές του πλανήτη.
Η Αυστραλία ήρθε στην κορυφή φέτος στα Decanter World Wine Awards, το μεγαλύτερο και πιο καθιερωμένο διεθνή διαγωνισμό, ενώ το επιδραστικό στον κόσμο του κρασιού περιοδικό Wine Spectator έχει συμπεριλάβει μόνο τρία γαλλικά κρασιά στη φετινή του τοπ δεκάδα.
Όλα αυτά αφήνουν μια πικρή γεύση σε μια χώρα τόσο περήφανη για τις οινοποιητικές της παραδόσεις όπως η Γαλλίαη οποία φαίνεται ότι βρίσκει ένα απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του… ChatGPT.
Η εφημερίδα Le Figaro ζήτησε από το δημοφιλές πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης να πάρει θέση στο ζήτημα του ποια κρασιά είναι καλύτερα και εάν οι γάλλοι παραγωγοί έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται ότι οι σοδειές τους είναι υποτιμημένες.
Το ChatGPT βασίστηκε στην τεράστια βάση δεδομένων του για να κατανοήσει και να αναλύσει τα προφίλ γεύσης των κρασιών λαμβάνοντας και τις απόψεις ειδικών.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου το πρόγραμμα επέλεξε στις πρώτες θέσεις των κρασιών παγκοσμίως γαλλικά κρασιά.
Η Le Figaro, η οποία είναι γνωστή για τις κριτικές και γενικότερα την ενασχόληση της με τα θέματα του κρασιού υποστηρίζει ότι η επιλογή είναι ορθή επειδή βασίστηκε σε αντικειμενικά (κατά την εφημερίδα) κριτήρια.
«Σύμφωνα με το ChatGPT, το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι το γαλλικό και είναι σωστό. Δεν θα είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι το καλύτερο κρασί στον κόσμο θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από το γαλλικό» αναφέρει σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας.
Το πρόγραμμα έδωσε την κορυφαία κατάταξή του σε ένα κλαρέ από το Μπορντό, το Château Margaux 2000 Premier Grand Cru Classé και τη δεύτερη θέση στο Romanée-Conti Grand Cru 1999 από τη Βουργουνδία. Πέντε από τα δέκα κρασιά της τοπ δεκάδας του ChatGPT ήταν γαλλικά και τις υπόλοιπες θέσεις κατέλαβαν ιταλικά, αυστραλιανά, καλιφορνέζικα και ισπανικά κρασιά. Η Le Figaro αναφέρει το ChatGPT ως «σοφό γευσιγνώστη».
Αναμένοντας προφανώς την κριτική ότι ακόμη και προηγμένα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να δώσουν εσφαλμένες πληροφορίες και προφανώς δεν μπορούν να δοκιμάσουν κρασί, η εφημερίδα παρέθεσε μια προειδοποίηση από το ίδιο το ChatGPT. «Εστιάζω στην παροχή πραγματικών και επαληθεύσιμων πληροφοριών. Αποφεύγω να εκφράζω προσωπικές απόψεις, προκαταλήψεις ή κρίσεις και αντίθετα προσφέρω πληροφορίες που είναι ευρέως αποδεκτές στον τομέα της οινολογίας» αναφέρει το ίδιο το πρόγραμμα αν και αναγνώρισε «την υποκειμενική φύση της εκτίμησης του κρασιού», λέγοντας: «Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετική ευαισθησία στις γεύσεις και τα αρώματα και το πολιτιστικό υπόβαθρο μπορεί να επηρεάσει αυτό που κάποιος θεωρεί ευχάριστο ή υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, το πλαίσιο στο οποίο καταναλώνεται το κρασί, όπως το σκηνικό, η περίσταση και το συνοδευτικό φαγητό, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό».
Αρκετές αμπελουργικές περιοχές στη Γαλλία, ιδιαίτερα το Μπορντό, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μείωση της ζήτησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξοδεύει 200 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 160 εκατ. ευρώ από ταμείο της ΕΕ, για την καταστροφή του πλεονάζοντος κρασιού και την ανακύκλωση του αλκοόλ για χρήση σε απολυμαντικά χεριών, προϊόντα καθαρισμού και αρώματα.