Αυτό που δεν θέλουν να συμβεί τόσοι λαϊκιστές και ξενοφοβικοί ηγέτες κρατών, όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, ενδέχεται να το καταφέρει το… Airbnb.
Σύμφωνα με τον Ρότζερ Κόεν των New York Times, η δημοφιλής όσο και… ταπεινή πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών προάγει τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους πολύ περισσότερο από ηγέτες, κράτη και λοιπούς θεσμούς.
«Κουβέντιαζα πριν λίγους μήνες με τον Μπράιαν Τσέσκι, τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Airbnb. Μου είπε ότι όταν το 2008 προσπαθούσε να συγκεντρώσει 150.000 δολάρια για να βάλει μπρος την ιδέα του για μια εταιρεία peer-to-peer ενοικίασης κατοικιών και ενοικιαζόμενων δωματίων, όλοι τον έλεγαν τρελό» γράφει και συνεχίζει:
«Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν την ιδέα ότι οι άνθρωποι θα εμπιστευόταν ο ένας τον άλλον αρκετά ώστε να επιτρέψουν σε έναν ξένο να μπει στο σπίτι τους, έναν ξένο που πιθανώς να κατέστρεφε την περιουσία τους».
«Το Airbnb δεν θα λειτουργούσε χωρίς τη θεμελιώδη ανθρώπινη καλοσύνη» δήλωσε ο Τσέσκι. Μια δεκαετία αργότερα, το Airbnb βρίσκεται σε περισσότερες από 190 χώρες κι έχει αξία ως εφαρμογή/πλατφόρμα αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Πράγματι, επισημαίνει το άρθρο, από όλα τα δεδομένα που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία εδώ και μια δεκαετία, δεν προέκυψαν σημαντικές ανωμαλίες όσον αφορά τα πρότυπα συμπεριφοράς των κατά τόπους επισκεπτών.
«Ανθρωποι από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, τη Νιγηρία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τη Γαλλία δείχνουν τον ίδιο σεβασμό απέναντι στην ιδιοκτησία του άλλου» τονίζει.
«Αναρωτιέμαι λοιπόν αν ψάχνουμε σε λάθος μέρη για να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος μας σήμερα. Ταυτόχρονα με την αναζωπύρωση του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, έχουν δημιουργηθεί online (και υπερεθνικές) κοινότητες ανταλλαγής μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb, το BlaBlaCar και το Facebook» υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
«Αυτές οι πλατφόρμες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του γεωπολιτικού τοπίου, διότι με κάποιους τρόπους και για διαφορετικούς λόγους κατέχουν πλέον την ίδια ιστορική εξουσία που κατείχαν παλιότερα τα κράτη» λέει ο Αρούν Σουνταραραγιάν, καθηγητής στο Stern School of Business της Νέας Υόρκης, συνοψίζοντας πως «όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν την κουλτούρα των άλλων και να εμπιστεύονται έναν ξένο».
«Ισως λοιπόν το Airbnb να είναι το νέο ΝΑΤΟ. Αρχισα να το σκέφτομαι αυτό όταν επισκέφτηκα την Ουγγαρία» γράφει ο Κόεν, «Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν προωθεί μια πολιτική ατζέντα βασισμένη στον ξενοφοβικό εθνικισμό. Ωστόσο, σχεδόν κάθε Ούγγρος που συνάντησα ενοικιάζει διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξένους μέσω Airbnb ή άλλων πλατφορμών. Μια γυναίκα που γνώρισα μόλις είχε νοικιάσει το σπίτι της σε έναν άντρα από το Καζακστάν. Συνδεδεμένοι μεταξύ τους, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων οργανώνουν μια διασυνοριακή αυτοάμυνα».
«Το μοντέλο του Airbnb έχει ευημερήσει με το να ωθεί τους ανθρώπους να κατανοήσουν περισσότερο και να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον» υπερτονίζει ο Τσέσκι, μια άποψη που με την σειρά της στηρίζεται σε μια ατάκα του εκλιπόντος σεφ Αντονι Μπουρντέν, ο οποίος κάποτε είχε πει στον ρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα: «Αν οι άνθρωποι κάθονταν απλώς και έτρωγαν μαζί, τότε θα καταλάβαιναν πολλά ο ένας για τον άλλο και τότε ίσως η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί» καταλήγει το άρθρο.