Αλλάζουν τις οδηγίες για την προληπτική λήψη της ασπιρίνης σε άτομα άνω των 60 ετών οι Αμερικανοί | Shuttestock
Θέματα

Είναι τελικά καλή ή κακή η προληπτική λήψη ασπιρίνης μετά τα 60;

Η Αμερικανική Task Force Πρόληψης Νοσημάτων εμφανίζεται αρνητική στη λήψη της ασπιρίνης σε άτομα άνω των 60 ετών. Ανησυχεί έντονα για αυξημένο κίνδυνο απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας λόγω ηλικίας. Τι λέει ο καθηγητής Καρδιολογίας Κώστας Τούτουζας
Γιάννης Δεβετζόγλου

Οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν προληπτικά ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) σε άτομα άνω των 60 ετών δίχως καρδιαγγειακά νοσήματα, με στόχο την αποφυγή του πρώτου εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. Αυτό αναφέρουν σε εκτενές ρεπορτάζ οι New York Times (ΝΥΤ), οι οποίοι επικαλούνται το νέο προσχέδιο με τις κατευθυντήριες οδηγίες που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα στις ΗΠΑ.

Η νέα σύσταση βασίζεται σε ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία συνηγορούν στο ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης υπερτερεί κατά πολύ του οφέλους. Κάτι που αναμένεται να βάλει στο περιθώριο ένα δοκιμασμένο και οικονομικό φάρμακο, που χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια ως όπλο στον παγκόσμιο αγώνα κατά των καρδιακών παθήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η επιτροπή σχεδιάζει να αποσύρει τη σύσταση του 2016, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης για πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αρα, όσον αφορά τη χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης, επισημαίνουν οι NYT, η νέα σύσταση της Αμερικανικής Ομάδας Πρόληψης Νοσημάτων θα αφορά μόνο άτομα κάτω των 60 ετών, τα οποία έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και για τους οποίους μια νέα αγωγή ήπιου αναλγητικού θα μπορούσε να αποτελεί εργαλείο πρόληψης του πρώτου καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Στη χώρα μας, εδώ και περίπου δύο χρόνια έχουμε μειώσει πολύ την προληπτική χορήγηση ασπιρίνης σε άτομα άνω των 65 ετών. Και αυτό διότι σε δύο μεγάλες μελέτες φάνηκε ότι ενώ μειώνονταν τα καρδιαγγειακά επεισόδια, αυξάνονται αρκετά οι γαστρεντερικές αιμορραγίες», εξηγεί στο Protagon ο Κώστας Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάλιστα, ο καθηγητής εξηγεί ότι το πρόβλημα εκδηλωνόταν κυρίως σε άτομα με διαβήτη, τα οποία πλέον οι έλληνες καρδιολόγοι αποτρέπουν από την καθημερινή χορήγηση ασπιρίνης χαμηλής δόσης.

Διευκρινίζεται ότι οι προτεινόμενες οδηγίες στις ΗΠΑ δεν αφορούν όσους ήδη λαμβάνουν συστηματικά ασπιρίνη ή εκείνους που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή. Η χαμηλή δόση ασπιρίνης είναι από 81 έως και 100 mg ανά δισκίο.

Ο λόγος που η αμερικανική task force είναι αρνητική στη λήψη της ασπιρίνης σε άτομα άνω των 60 ετών είναι οι έντονες ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας λόγω ηλικίας.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας υφίσταται σχετικά γρήγορα, από τη στιγμή που κάποιος ξεκινά την τακτική λήψη ασπιρίνης.

Οι συστάσεις απευθύνονται σε ανθρώπους με υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερίνη, παχυσαρκία ή άλλες παθήσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, οι ενήλικοι πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για την παύση ή την έναρξη λήψης ασπιρίνης, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τη σωστή επιλογή.

Σημειώνεται ότι οι γιατροί συνιστούν καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης για πολλούς ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η ειδική επιτροπή δεν έχει αλλάξει τη συγκεκριμένη οδηγία.

H task force αποτελείται από 16 ειδικούς στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών που περιοδικά αξιολογούν προληπτικές θεραπείες και εξετάσεις.

Τα μέλη της επιτροπής διορίζονται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ερευνα και την Ποιότητα της Υγείας, αλλά η επιτροπή είναι ανεξάρτητη και οι συστάσεις της συχνά συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ιατρικής πρακτικής στις ΗΠΑ.

Οι νέες αυτές συστάσεις δεν είναι οριστικές. Στην περίπτωση, ωστόσο, που οριστικοποιηθούν, θα επηρεάσουν δεκάδες εκατομμύρια ενηλίκους με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.