Εκτιμάται ότι το «πολυχάπι» θα βοηθήσει τους πληθυσμούς των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών | Shutterstock
Θέματα

Είναι τα «πολυχάπια» η νέα επανάσταση στην Ιατρική;

Μεγάλη μελέτη για ένα χαμηλού κόστους χάπι που αντικαθιστά τέσσερα κοινά χάπια προστασίας από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια δείχνει ότι ένα τέτοιο φάρμακο μπορεί να σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, ειδικά όσων δεν έχουν εύκολη ιατρική φροντίδα ούτε την οικονομική δυνατότητα
Protagon Team

Διεθνής ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ιράν μελέτησε τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων ενός χαμηλού κόστους φαρμάκου που ανήκει στα λεγόμενα… πολυχάπια. Πρόκειται για ένα σκεύασμα που λαμβάνει κάποιος ασθενής μια φορά την μέρα και αντικαθιστά τέσσερα κοινά φάρμακα τα οποία χορηγούνται για τη μείωση των κινδύνων πρόκλησης καρδιακών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων επιπλοκών που προκαλούν πρόωρο θάνατο σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Οι ερευνητές δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Lancet» τα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν για το χάπι αυτό τα οποία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η έρευνα έγινε σε 6.800 άτομα ηλικίας 50-75 ετών που ζουν σε μια περιοχή του Ιράν που βρίσκεται μακριά από αστικά κέντρα όπου τα ποσοστά πρόωρων θανάτων από καρδιακά αίτια και εγκεφαλικά επεισόδια είναι υψηλά. To 90% των συμμετεχόντων δεν αντιμετώπιζε καρδιαγγειακά ή άλλα σχετικά προβλήματα υγείας όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Η μελέτη διήρκεσε πέντε έτη στη διάρκεια των οποίων οι μισοί συμμετέχοντες έπαιρναν το χάπι, ενώ οι άλλοι μισοί παρακολουθούσαν την αρτηριακή τους πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης λαμβάνοντας απλά συμβουλές για τον τρόπο διατροφής, τη σωματική άσκηση που έπρεπε να κάνουν, το κάπνισμα κ.λπ. Οπως διαπιστώθηκε, όσοι έπαιρναν το χάπι είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν κάποια σοβαρό καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που δεν το έπαιρναν.

Στο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες μελέτες για τέτοιου είδους «πολυχάπια» που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Ομως στις μελέτες αυτές έλαβε μέρος μικρός αριθμών ατόμων κάθε φορά ενώ επίσης οι ερευνητές επικέντρωναν την προσοχή τους σε ένα συγκεκριμένο τομέα (π.χ μόνο την αρτηριακή πίεση ή μόνο τα επίπεδα χοληστερόλης). Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian είναι η πρώτη φορά που γίνεται μελέτη σε τόσο μεγάλο εύρος ασθενών παρακολουθώντας το σύνολο των συνεπειών που έχει ένα τέτοιο φάρμακο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα τέτοιο φάρμακο μπορεί να κοστίζει ελάχιστα (λίγα λεπτά του ευρώ) και θα είναι πολύτιμο για τους κατοίκους φτωχών χωρών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρική παρακολούθηση της υγείας τους και δεν έχουν επίσης την οικονομική δυνατότητα να λαμβάνουν μόνιμη φαρμακευτική αγωγή αν διαπιστωθεί κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα πολύ περισσότερο αν απαιτείται η λήψη πολλών διαφορετικών φαρμάκων.

Η επιστημονική κοινότητα δέχτηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία τα αποτελέσματα της μελέτης. Οπως λένε ορισμένοι ειδικοί τα ευρήματα της μελέτης είναι μεν ενθαρρυντικά αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μελέτη έγινε σε μια χώρα όπως το Ιράν και μάλιστα σε μη αστική περιοχή. Οπως επισημαίνουν σε αναπτυγμένες χώρες όπου οι κάτοικοι έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρική παρακολούθηση και επίσης έχουν υψηλότερα εισοδήματα η χρησιμότητα ενός τέτοιου «πολυχαπιού» θα είναι αξιοσημείωτα μικρότερη από αυτή που θα έχει σε μη αναπτυγμένες χώρες.