Η εφαρμογή περιέχει μια σειρά από μαθήματα γερμανικής γλώσσας, λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία ασύλου, συμβουλές για αναζήτηση εργασίας, καθώς και ποια είναι τα γερμανικά πολιτιστικά ήθη | Bayerischer Rundfunk
Θέματα

Εφαρμογή βοηθάει τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν στη Γερμανία

Η εφαρμογή ονομάζεται «Άφιξη» και είναι ένας οδηγός για τις πρώτες εβδομάδες στην Γερμανία. Μέσα από αυτή οι πρόσφυγες μπορούν να μάθουν την γλώσσα, να καταλάβουν την γερμανική κουλτούρα και τα έθιμα αλλά και να βρούνε δουλειά.
Αίαντας Αρτεμάκης

Για τους πρόσφυγές που φτάνουν στην Γερμανία, τα έξυπνα κινητά που έχουν μαζί τους αποτελούν ζωτικής σημασίας αντικείμενα, και είναι ένας τρόπος να σπάσουν τον πάγο με του ντόπιους κατοίκους. Η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το πόσο σημαντικές είναι οι συσκευές για τους πρόσφυγές, και γι’ αυτό δημιούργησε μια εφαρμογή που ελπίζει ότι θα τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον, σύμφωνα με τον Τζουόν Ιαν Βονγκ από το Quartz.

Η εφαρμογή ονομάζεται «Άφιξη» (Amkommen) και σύμφωνα με την περιγραφή που δίνουν οι δημιουργοί της, είναι ένας οδηγός για τις πρώτες εβδομάδες στην Γερμανία. Υποτίθεται ότι βοηθάει αυτούς που ζητάνε άσυλο, να μάθουν την γλώσσα, να καταλάβουν την γερμανική κουλτούρα και τα έθιμα αλλά και να βρούνε δουλειά. Μάλιστα, η ιστοσελίδα ζητάει από τους χρήστες της εφαρμογής να γίνουν «μέλη της κοινωνίας που συμμετέχουν».

Είναι μια δωρεάν εφαρμογή που έκανε την εμφάνισή της στις 13 αυτού του μήνα και είναι διαθέσιμη σε πέντε γλώσσες: αγγλικά, αραβικά, γερμανικά, γαλλικά και φαρσί. Δεν έχει ενοχλητικές διαφημίσεις και είναι σχεδιασμένη να χρησιμοποιείται χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, αφού εγκατασταθεί πρώτα βέβαια.

Οι δημιουργοί της εφαρμογής πρόσθεσαν και ένα άρθρο σχετικά με την ισότητα των φύλων ύστερα από τη μαζική επίθεση αλλοδαπών κατά γυναικών στην Κολωνία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τις γερμανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, υπεύθυνες για την εργασία, την μετανάστευση και τους πρόσφυγες, σε συνεργασία και με άλλους φορείς όπως το Ινστιτούτου Goethe, και το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, Bayerischer Rundfunk, οι οποίοι παρείχαν τεχνογνωσία αλλά και περιεχόμενο για την εφαρμογή.

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για συσκευές με λειτουργικό Android, αν και η αντίστοιχη έκδοση για iOS δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της.

Η εφαρμογή περιέχει μια σειρά από μαθήματα γερμανικής γλώσσας, λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία ασύλου, συμβουλές για αναζήτηση εργασίας, καθώς και ποια είναι τα γερμανικά πολιτιστικά ήθη, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Tagesspiegel. Μετά την δοκιμή της εφαρμογής σε στρατόπεδα προσφύγων, οι προγραμματιστές πρόσθεσαν και νέες πληροφορίες. Για παράδειγμα, πλέον υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία για τη θρησκευτική ελευθερία που υπάρχει στη Γερμανία, ενώ ένα άρθρο σχετικά με την ισότητα των φύλων προστέθηκε έπειτα από την μαζική επίθεση αλλοδαπών κατά γυναικών στην Κολωνία, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τις κριτικές στην σελίδα της Google η εφαρμογή λειτουργεί και έχει λάβει 4 αστέρια στα πέντε από 273 χρήστες. Βέβαια δεν έμειναν όλοι ευχαριστημένοι, και δύο άφησαν αρνητική κριτική και παράπονα για την πολυπλοκότητα της διεπαφής του χρήστη. Ενας άλλος όμως έδωσε στην εφαρμογή πέντε αστέρια και έγραψε: «Πολύ καλή εφαρμογή, με βοήθησε πάρα πολύ», ενώ χρησιμοποίησε και τα λίγα γερμανικά που πρόλαβε να μάθει με την χρήση της στο σχόλιο του.

Η «άφιξη» δεν είναι η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής που έχει σκοπό να κάνει τους πρόσφυγες να συμμετέχουν στην καθημερινότητα της Γερμανίας και να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν στην κοινωνία της χώρας.

Η SAP, μια εταιρεία που δημιουργεί εταιρικά λογισμικά, δημιούργησε μια εφαρμογή για να εγγραφούν οι πρόσφυγες στις γερμανικές αρχές, τον Σεπτέμβριο του 2015. Στην Δρέσδη δύο τοπικές εταιρείες δημιούργησαν μια παρόμοια εφαρμογή για την δική τους πόλη τον Αύγουστο του 2015.

Η Γερμανία έχει δεχτεί παραπάνω από 430.000 αιτήσεις ασύλου την τελευταία χρονιά, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το ένα τέταρτο αυτών είναι αφγανικής, ερυθραίας, ή συριακής καταγωγής. Η Γερμανία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.