O Εμπολα μεταδίδεται εύκολα και έτσι οι ασθενείς μεταφέρονται σε ειδικές συνθήκες | Reuters
Θέματα

Δύο νέα φάρμακα «υπόσχονται» θεραπεία του Εμπολα

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ασθενείς με Εμπολα μπορούν να επιζήσουν από τη θανατηφόρα νόσο. Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες θέλουν να σώσουν χιλιάδες ζωές και να αναχαιτίσουν τις επιδημίες, ενώ τελικός τους στόχος είναι να «εξαφανίσουν» τη νόσο
Protagon Team

Αρκετές είναι οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με πολλά υποψήφια φάρμακα για θεραπεία του ιού Εμπολα. Είναι όμως η πρώτη φορά που διαφαίνεται η προοπτική θεραπείας για μεγάλο ποσοστό ασθενών της θανατηφόρας νόσου, με όχι ένα, αλλά δύο υποψήφια φάρμακα να σώζουν τη ζωή στο 90% των ασθενών. Στη μεγάλη έρευνα συμμετείχε και ο έλληνας ειδικός Χρήστος Κυρατσούς.

Από τον Νοέμβριο ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές με τέσσερα διαφορετικά φάρμακα σε περίπου 700 ασθενείς στη Δημοκρατία του Κονγκό, όπου υπάρχει σημαντική εξάπλωση του ιού και 1.900 άνθρωποι έχουν πεθάνει τον τελευταίο χρόνο.

Τα δύο φάρμακα (REGN-EB3 της εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals και mAb114 της Ridgeback Biotherapeutics), που επιτίθενται στον ιό με μονοκλωνικά αντισώματα, αποδείχθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά από τα άλλα δύο (ZMapp και Remdesivir) και πλέον θα χρησιμοποιηθούν ευρέως αρχικά στο Κονγκό.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, που συμμετείχε στις δοκιμές των φαρμάκων, έκανε λόγο για «πολύ καλά νέα», όπως αναφέρει το BBC. Σύμφωνα με τον διευθυντή του NIAID δρ. Αντονι Φαούτσι, «είναι τα πρώτα φάρμακα που, σε μια επιστημονικά αξιόπιστη έρευνα, έδειξαν σαφώς μια σημαντική μείωση της θνησιμότητας».

Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε από τις δοκιμές, τη ζωή τους έχασαν το 29% των ασθενών που είχαν λάβει το REGN-EB3 και το 34% όσων είχαν πάρει το mAb114, έναντι ποσοστού θνησιμότητας 49% για το ZMapp και 53% για το Remdesivir.

Το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με χαμηλά επίπεδα του ιού στο αίμα τους έφθασε το 94% και το 89% για τα δύο πρώτα φάρμακα: μόνο το 6% πέθαναν από όσους είχαν έγκαιρα πάρει το REGN-EB3 και το 11% όσων είχαν πάρει το mAb114.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι περισσότεροι από εννέα στους δέκα ασθενείς (90%) μπορούν να επιβιώσουν, αν τα φάρμακα χορηγηθούν έγκαιρα. Τόνισαν επίσης ότι «δεν θα ξεφορτωθούμε τον Εμπολα, αλλά θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τα ξεσπάσματά του από το να μετατραπούν σε μείζονες εθνικές και περιφερειακές επιδημίες». Πρόσθεσαν όμως ότι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί ο ιός, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1976, είναι «με ένα καλό εμβόλιο».

Ο ιός Εμπολα αρχικά προκαλεί ξαφνικό πυρετό, έντονη αδυναμία, μυϊκούς πόνους και πονόλαιμο. Σταδιακά ο ασθενής κάνει εμετούς, έχει διάρροια και αιμορραγεί εξωτερικά και εσωτερικά. Ο θάνατος συχνά επέρχεται από αφυδάτωση και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο έλληνας επιστήμονας

Ο Χρήστος Κυρατσούς συμμετείχε καθοριστικά στις μελέτες για τα νέα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τον Εμπολα.

Αποφοίτησε από το τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έλαβε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια εργάζεται σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, όπου πλέον κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου Ερευνας σε Μολυσματικές Νόσους και Τεχνολογίες Ιικών Φορέων.

Τιμήθηκε το 2009 για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του με το βραβείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Columbia (2009 Dean’s Award for Excellence in Research).

Πρόσφατα, το περιοδικό Business Insider τον κατέταξε μεταξύ των τριάντα ατόμων ηλικίας κάτω των σαράντα ετών που αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας.