Ο Ελον Μάσκ παρείχε μεν τις διαδικτυακές υπηρεσίες της εταιρείας του, Starlink, στην Ουκρανία, αλλά μιλάει και με τον Πούτιν | Shutterstock
Θέματα

Δορυφορικό Internet, το επικίνδυνο «υπερόπλο» του Μασκ

Η Washington Post σε κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι ο σχεδόν πλήρης έλεγχος του δορυφορικού Διαδικτύου από τον Μασκ χρειάζεται επανεξέταση. Times του Λονδίνου, NY Times και New Yorker εστιάζουν επίσης στη στρατιωτική διάσταση των υπηρεσιών που πουλάει το αφεντικό της Tesla, ο οποίος μοιάζει να αποφασίζει και για πολεμικές επιχειρήσεις
Protagon Team

«Ενας και μόνο άνθρωπος ασκεί σημαντικό έλεγχο στη βιομηχανία του δορυφορικού διαδικτύου που λειτουργεί σε “χαμηλή τροχιά”, περίπου 300 μίλια (483 χλμ.) πάνω από τη Γη» τονίζει η Washington Post σε κύριο άρθρο της που θέτει ευθέως δύο ζητήματα:

  1. Η βιομηχανία του δορυφορικού internet είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.
  2. O εν λόγω άνθρωπος, εκείνος που ελέγχει τη βιομηχανία, είναι «ο ασταθής Ελον Μασκ».

Πρόβλημα. Αυτό είναι εν συντομία το συμπέρασμα της αμερικανικής εφημερίδας που ταιριάζει με τις ανησυχίες που εξέφρασαν ήδη οι Times του Λονδίνου, οι New York Times και ο New Yorker. Στο άρθρο του ανταποκριτή της στη Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ, Ντάνι Φόρτσον, η βρετανική εφημερίδα θέτει μεταφορικά και κυριολεκτικά το ερώτημα: «Πόσο ισχυροί είναι οι δορυφόροι Starlink του Ελον Μασκ;»

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Σήμερα υπάρχουν 8.000 δορυφόροι γύρω από τη Γη. Πάνω από 4.500 εξ αυτών είναι οι δορυφόροι Starlink, που εκτοξεύονται από τη SpaceX του Μασκ. Η εταιρεία του αναφέρει ότι σχεδιάζει να δεκαπλασιάσει τον αριθμό τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Washington Post (WP), το γεγονός που καθιστά ξεχωριστό το δίκτυο του Μασκ είναι ο μεγάλος όγκος των δεδομένων που μπορεί να διακινήσει, καθώς και το πόσο γρήγορα μπορεί να αυξήσει αυτή τη χωρητικότητα. Αυτό συμβαίνει διότι η SpaceX μπορεί να εκτοξεύει δορυφόρους με πρωτοφανή ταχύτητα και με πρωτόγνωρα χαμηλό κόστος, χάρη στους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους που έχει αναπτύξει.

Οι ειδικοί εξηγούν πως όσο μεγαλύτερος είναι ο δορυφορικός στόλος, τόσο πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός γίνεται. Για παράδειγμα, ένας δορυφόρος πετάει πάνω από ένα τερματικό που βρίσκεται στο έδαφος, μεταφέρει το σήμα από το τερματικό σε έναν δορυφόρο πίσω του και ούτω καθεξής, σχηματίζοντας μια αλυσίδα η οποία εξασφαλίζει στους χρήστες συνεχή πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι δορυφόροι της Starlink αλλάζουν επίσης τα δεδομένα σε διάφορους κλάδους. Για παράδειγμα, στη Ναυτιλία, με ένα δορυφορικό πιάτο σε μέγεθος χαρτοφύλακα, ακόμη και ένα μικρό πλοίο αποκτά πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες δεδομένων. Και τα μέλη του πληρώματος μπορούν όχι απλά να επικοινωνούν με τους δικούς τους, αλλά και να βλέπουν Netflix. Τον Μάιο η Starlink ανακοίνωσε ότι έφθασε το 1,5 εκατομμύριο συνδρομητές.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι Times, «η Starlink είναι κάτι περισσότερο από μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Εχει μετατρέψει τον Μασκ στο πιο ισχυρό άτομο σε έναν στρατηγικά σημαντικό τομέα. Η εταιρεία του έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία –χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό της χώρας για τον συντονισμό των επιθέσεων– και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, όπου επέτρεψε στους διαδηλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρά τις κυβερνητικές διακοπές ρεύματος».

Παγκόσμια αναστάτωση για τους «αλλοπρόσαλλους» τρόπους του

Το πρόβλημα του να στηρίζεσαι σε μία κατά βάση τεχνολογία για τις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης είναι ότι στηρίζεσαι σε όποιον ελέγχει αυτή την τεχνολογία. «Επειδή η Starlink είναι μια εμπορική εταιρεία και όχι ένας παραδοσιακός αμυντικός προμηθευτής, σε αυτή την περίπτωση ο Μασκ ήταν σε θέση να κάνει κουμάντο» σχολιάζει η WP. Και δίνει τα εξής παραδείγματα:

♦ Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν η Ουκρανία προσπαθούσε να ανακαταλάβει πόλεις που είχαν καταληφθεί από τη Ρωσία, η κυβέρνησή της έπρεπε να στείλει μήνυμα σε υπαλλήλους της SpaceX ή στον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο για να ζητήσει άδεια.

♦ Το αίτημα της Ουκρανίας κάποια στιγμή να στείλει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ρωσικά πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Κριμαία, φέρεται να απορρίφθηκε.

«Ο Μασκ είναι το λάθος άτομο για αυτές τις αποφάσεις» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. Και συνεχίζει κάνοντας μια προβολή στο μέλλον, παρουσιάζοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων: μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ είναι η Ανατολική Ασία, όπου οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν σκέφτονται πώς να χειριστούν το ενδεχόμενο μιας κινεζικής εισβολής κατά την οποία θα αποκοπούν τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν το νησί με τις παγκόσμιες επικοινωνιακές υποδομές. Μπορούν, άραγε, να βασιστούν στον Μασκ όταν γνωρίζουν ότι η Tesla, η εταιρεία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, εξαρτάται από τη δυνατότητά της να παράγει πολλά από τα οχήματά της στην Κίνα; Μάλλον δύσκολο…

Ο Μασκ, που έχει εκφράσει δημοσίως τη συμπάθειά του για τη Ρωσία και φέρεται να συνομιλεί για τον πόλεμο και με τον Πούτιν, προκαλεί σοβαρή ανησυχία στο στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους Times, οι απειλές του να απενεργοποιήσει το Starlink στην Ουκρανία λόγω της υποτιθέμενης μη πληρωμής των λογαριασμών είχαν αναστατώσει το κατεστημένο της Ουάσινγκτον.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέγεται ότι έχει λάβει αθόρυβα μέτρα για να μειώσει τη δυνατότητα παρέμβασης του αμερικανού επιχειρηματία. Τον Ιούνιο κατέληξε σε έναν εμπιστευτικό διακανονισμό μαζί του, βάσει του οποίου συμφώνησε να καταβάλει ποσά ώστε να παραμείνει λειτουργικό το Starlink στην Ουκρανία. Η συμφωνία εκτιμάται ότι περιλαμβάνει και την προστασία έναντι του κινδύνου να απενεργοποιήσει ο ίδιος ο Μασκ την υπηρεσία. Πιο απλά, να κατεβάσει απροειδοποίητα τον διακόπτη.

«Οι τρόποι με τους οποίους ασκεί την επιρροή του προκαλούν παγκόσμιο συναγερμό» έγραψαν τον Ιούλιο οι New York Times, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον δισεκατομμυριούχο, η εταιρεία του οποίου έχει γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην τεχνολογία του δορυφορικού διαδικτύου. «Καθώς η εποπτεία είναι ελάχιστη, το αλλοπρόσαλλο και προσωπικό του στιλ ανησυχεί όλο και περισσότερο τους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Μερικές φορές ασκεί την εξουσία του με απρόβλεπτους τρόπους» πρόσθεσαν.

Υπό τον τίτλο «Η σκιώδης εξουσία του Μασκ», η ιστοσελίδα του New Yorker διερευνά επίσης τις φερόμενες επαφές του Μασκ με τον Πούτιν. Ο δημοσιογράφος Ρόναν Φάροου, αναφέρει: «Προς απογοήτευση των αξιωματούχων του Πενταγώνου, ο Μασκ έχει αναφέρει ότι μίλησε προσωπικά με τον Πούτιν. Ενα άλλο πρόσωπο μού είπε ότι ο Μασκ είχε ισχυριστεί το ίδιο τις εβδομάδες πριν δημοσιεύσει στο Twitter το φιλορωσικό ειρηνευτικό του σχέδιο, και είχε πει ότι οι διαβουλεύσεις του με το Κρεμλίνο ήταν τακτικές».

Ο Μασκ αρνήθηκε αργότερα ότι είχε μιλήσει με τον Πούτιν για την Ουκρανία. Ο Φάροου, ωστόσο, μεταφέρει και όσα του είπε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ για μια συνομιλία που είχε με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία: «Στο τηλέφωνο ο Μασκ μου είπε ότι κοιτούσε τον φορητό υπολογιστή του και μπορούσε να δει “ολόκληρο τον πόλεμο να εκτυλίσσεται” μέσα από έναν χάρτη της δραστηριότητας της Starlink. Αυτό, περίπου τρία λεπτά πριν μου πει: “Λοιπόν, είχα αυτή τη σπουδαία συζήτηση με τον Πούτιν”»… Κάπου εκεί βάρεσαν καμπανάκια στην Ουάσινγκτον.

Τι μπορεί να γίνει ώστε να πάψει ο Μασκ να επηρεάζει τις εξελίξεις ακόμη και στις ζώνες των στρατιωτικών συγκρούσεων; Η WP απαντά: Παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θεωρητικά τη νομική δυνατότητα –στο χειρότερο από όλα τα σενάρια– να εθνικοποιήσει τη Starlink, όπως έκανε ο Γούντροου Γουίλσον με τους σιδηροδρόμους της χώρας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δημοφιλές ούτε και συνετό. «Μια καλύτερη λύση θα ήταν οι ΗΠΑ να προσπαθήσουν να κατασκευάσουν τους δικούς τους δορυφόρους».