Μέσα σε λίγα λεπτά από την απόπειρα κατά της ζωής του Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο θεωρίες συνωμοσίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η λέξη «Staged» (στημένο) έγινε πολύ σύντομα η κορυφαία τάση στο X και από τότε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει αναρτήσεις και σχόλια που αμφισβητούν την αυθεντικότητα της απόπειρας, γράφει η Telegraph.
Η εταιρεία ανάλυσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης Cyabra διαπίστωσε ότι το 45% των προφίλ στο X, στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok που διαδίδουν τη θεωρία ότι ο πυροβολισμός ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Τραμπ είναι ψεύτικοι λογαριασμοί.
Η PeakMetrics, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις τάσεις στο διαδίκτυο, ανέφερε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούσαν το 12% όλων των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονταν στους πυροβολισμούς την επόμενη ημέρα της απόπειρας.
Διαφορετικές θεωρίες προωθήθηκαν από χρήστες της Αριστεράς και της Δεξιάς, που κυμαίνονταν από την ιδέα ότι η απόπειρα είχε σκηνοθετηθεί μέχρι κατηγορίες εναντίον του Δημοκρατικού κόμματος.
Ο Γκράχαμ Μπρούκι, διευθυντής στο Digital Forensic Research Lab του Atlantic Council, έγραψε: «Σε κάθε ταχέως εξελισσόμενο γεγονός υπάρχει, αναπόφευκτα, μεγάλη εισροή ψευδών ή μη επαληθευμένων πληροφοριών, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείξτε ενσυναίσθηση και προσοχή καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα».
Οι βασικές θεωρίες συνωμοσίας που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και οι οποίες αποδομήθηκαν εξίσου ταχέως είναι, όπως τις συγκέντρωσε η Telegrath, οι εξής:
Οι φωτογραφίες ήταν «πολύ τέλειες»
Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που απαθανάτισαν τις στιγμές μετά τον πυροβολισμό του Τραμπ έχουν αναλυθεί από θεωρητικούς συνωμοσίας για στοιχεία ασυνέπειας που αποδεικνύουν ότι η στιγμή ήταν σκηνοθετημένη.
Η μια τραβήχτηκε από τον Εβαν Βούτσι, τον επικεφαλής φωτογράφο του Associated Press στην Ουάσινγκτον. Η φωτογραφία του με τον Τραμπ να σηκώνει τη γροθιά του πεισμωμένος ενώ το αίμα στάζει από το αυτί του δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σε όλον τον κόσμο.
Ωστόσο, μια ανάρτηση στο X που κέρδισε σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές ισχυρίστηκε ότι η εικόνα ήταν «πολύ τέλεια» για να είναι αληθινή, εστιάζοντας στη θέση της αμερικανικής σημαίας στο παρασκήνιο και τη συνολική της σύνθεση.
Ο χρήστης αργότερα διέγραψε την ανάρτηση και έγραψε μια άλλη: «Είναι σημαντικό να διορθώνεις όταν έχεις κάνει λάθος».
Ενα κίτρινο αντικείμενο στο χέρι του Τραμπ
Μερικοί επέλεξαν να εστιάσουν σε αυτό που φαίνεται να είναι ένα κίτρινο αντικείμενο στο χέρι που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για να αγγίξει το ματωμένο αυτί του αφού πυροβολήθηκε, υπονοώντας ότι ήταν ένα πακέτο τζελ γεμάτο με ψεύτικο αίμα.
Αναρτώντας ένα βίντεο από τους πυροβολισμούς στο X, ένας άλλος χρήστης είπε πως ήταν περίεργο ότι δεν υπήρχε αίμα στο χέρι του Τραμπ αφού άγγιξε το αυτί του.
«Δεν θέλω να φανώ σαν θεωρητικός συνωμοσίας, αλλά ρίξτε μια ματιά και πείτε μου αν αυτό φαίνεται αληθινό» έγραψε. «Επιβράδυνα και μεγέθυνα το βίντεο. Κάτι δεν βγάζει νόημα».
Το βίντεο έχει συγκεντρώσει 502.000 προβολές.
Οι Μυστικές Υπηρεσίες ήξεραν για την απόπειρα
Τα βίντεο που δείχνουν κάποια άτομα στο πλήθος να σκύβουν πριν από τους πυροβολισμούς έχουν τροφοδοτήσει εικασίες ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες είχαν προηγούμενη γνώση της επίθεσης.
«Δώστε προσοχή στο τι κάνει ο πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών λίγα δευτερόλεπτα πριν!» έγραψε ένας χρήστης του Χ πάνω από ένα βίντεο που έχει 40,6 εκατομμύρια προβολές.
Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών να μετακινούν χωρίς ιδιαίτερο λόγο τα πλήθη σε τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε να εξασφαλίσουν τη γενική ασφάλεια, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τι συνέβη.
Οι θεατές ήξεραν τι ερχόταν
Ο πολιτικός αναλυτής Ντόμινικ Μάικλ Τρίπι επανέλαβε τη θεωρία ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν προηγούμενη γνώση της απόπειρας, ανεβάζοντας ένα βίντεο με μια γυναίκα που σκύβει, προφανώς εν αναμονή της επίθεσης.
«Αυτό το βίντεο μιας γυναίκας που βρίσκεται πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της απόπειρας δολοφονίας του είναι άκρως ύποπτο» έγραψε. «Η γλώσσα και η συμπεριφορά του σώματός της δείχνουν ότι ήξερε πως κάτι ερχόταν».
Οι ελεύθεροι σκοπευτές επέλεξαν να μην αντιδράσουν
Μερικοί έχουν εστιάσει στην ιδέα ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που βρίσκονταν ακροβολισμένοι στην περίμετρο της εκδήλωσης, ακριβώς για να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά, είχαν δει τον επίδοξο δολοφόνο πολύ νωρίτερα, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τον σταματήσουν.
«Οι ελεύθεροι σκοπευτές δεν πυροβόλησαν τον δράστη» έγραψε ένας χρήστης στο X. «Τον κοίταζαν επί τουλάχιστον 42 δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και επέλεξαν να μην προστατεύσουν τον πρόεδρο».
Φρενίτιδα BlueAnon (ήταν στημένο από τον ίδιον τον Τραμπ)
Το «BlueAnon», ένας όρος εμπνευσμένος από τη δεξιά θεωρία συνωμοσίας QAnon, που αναφέρεται σε θεωρίες συνωμοσίας, έγινε viral μετά την απόπειρα.
Ο Ντμίτρι Μέλχορν, πολιτικός σύμβουλος του δωρητή των Δημοκρατικών Ρέιντ Χόφμαν, προέτρεψε τους ακολούθους του, με ένα email αργά το βράδυ του Σαββάτου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτή η «απόπειρα να ενθαρρύνθηκε και ίσως μάλιστα να οργανώθηκε, έτσι ώστε ο Τραμπ να επωφεληθεί από τις αντιδράσεις».
«Καμια εφημερίδα ή ηγέτης της κοινής γνώμης στην Αμερική δεν είναι διατεθειμένος να εξετάσει ανοιχτά την πιθανότητα ο Τραμπ και ο Πούτιν να το έκαναν επίτηδες. Κάντε την ερώτηση, άνθρωποι» πρόσθεσε. Την Κυριακή ο Μέλχορν ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τη λύπη του για το email.
Ορισμένοι εξέχοντες λογαριασμοί κατά του Τραμπ ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο θάνατος ενός μέλους του κοινού αποτελούσε μέρος της συνωμοσίας.
«Μπορώ να δω τον Τραμπ να θυσιάζει έναν από τους οπαδούς του για να κάνει την “απόπειρα δολοφονίας” του να φαίνεται πιο ρεαλιστική και πιστευτή» έγραψε ο @LakotaMan1, ο φιλοδημοκρατικός influencer που έχει περισσότερους από 500.000 ακολούθους στο Χ. Αργότερα το tweet διαγράφηκε.
Την απόπειρα έκανε κάποιος άλλος
Το FBI κατονόμασε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς ως δράστη της απόπειρας, ο οποίος εξουδετερώθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή των Μυστικών Υπηρεσιών, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το ποιος το έκανε εξαπλώθηκαν ευρέως.
Ο Μάξουελ Γίαρικ, ένας ακτιβιστής κατά του Τραμπ που εξέτισε ποινή φυλάκισης για σύγκρουση με την αστυνομία σε μια συγκέντρωση το 2016, κατονομάστηκε ψευδώς ως ο δράστης από ορισμένους λογαριασμούς, ακόμη και μετά την αποκάλυψη ότι δράστης ήταν ο Κρουκς.
Αλλοι λογαριασμοί ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι η απόπειρα ήταν έργο του Μαρκ Βάιολετς, ενός υποτιθέμενου μέλους του αριστερού κινήματος «Antifa». Διέδωσαν το όνομά του μαζί με φωτογραφίες του Μάρκο Βιόλι, ενός ιταλού αθλητικού δημοσιογράφου.
Ο Βιόλι έγραψε στο Instagram την Κυριακή: «Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι εμπλέκομαι σε αυτήν την κατάσταση». Είπε ότι ξύπνησε στη μέση της νύχτας από μια πλημμύρα ειδοποιήσεων και ότι θα έκανε αναφορά στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τον κατονόμασαν εσφαλμένα ως τον δράστη της επίθεσης.