Ο αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης είναι το 14ο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια | CreativeProtagon
Θέματα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Η ώρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Το μείζον ερώτημα ήταν εξαρχής αν υπάρχει ζήτημα «ανοχής και υποκίνησης των χούλιγκαν» από αθλητικούς παράγοντες. Σε διαρροή από τα έγγραφα της Αστυνομίας είχε επισημανθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ενδεχόμενη σύνδεση της εγκληματικής οργάνωσης με την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τα πέντε πιο υψηλόβαθμα πρόσωπά της καλούνται στον ανακριτή για να αντικρούσουν αυτή την εκδοχή
Protagon Team

Οι κλήσεις από τον 9ο τακτικό ανακριτή Π. Τζιούβα σε απολογία προς πέντε υψηλόβαθμα πρόσωπα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βαγγέλη Μαρινάκη, ως προς την υπόθεση των χούλιγκαν στου Ρέντη, δημιουργούν σπιράλ εξελίξεων που αναμένεται να απασχολήσει έντονα τη δημόσια ατζέντα.

Πάντα με πυρήνα τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη με ναυτική φωτοβολίδα τον Δεκέμβριο του 2023, οι κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της υποστήριξης-χρηματοδότησης εγκληματικής οργάνωσης και της υποκίνησης αθλητικής βίας, έχουν κληθεί την προσεχή Τρίτη στην Ευελπίδων ενώπιον του ανακριτή, προκειμένου να καταθέσουν τη δική τους εκδοχή στο μωσαϊκό της ογκωδέστατης δικογραφίας: ο δήμαρχος Πειραιά και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Μώραλης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Δημήτρης Αγραφιώτης, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Κώστας Καραπαπάς, και ο διευθυντής της Ψυχαγωγικής Α.Ε., Μιχάλης Κουντούρης.

Μήνες μετά τη δολοφονία του άτυχου υπαρχιφύλακα της ΥΑΤ (πάλαι ποτέ ΜΑΤ) Λυγγερίδη, η Δικαιοσύνη –διαθέτοντας δεκάδες μαρτυρίες και υλικό βίντεο– προσανατολίζεται πλέον και στη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Λυγγερίδης είναι το 14ο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια – μετρώντας από τον Φιλόπουλο, μη λησμονώντας τον Κατσουρή και τον Καμπανό, νεκρούς από το χέρι του χουλιγκανισμού.

Ο 31χρονος αστυνομικός είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το γήπεδο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη αγώνας βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Αφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Flashback στην υπόθεση

Οι Αρχές, μετά τη δολοφονία Λυγγερίδη, έκριναν σκόπιμο να προχωρήσουν σε προσαγωγές πρωτόγνωρου μεγέθους (περισσότερες από 400), έτσι ώστε να μη χαθούν τυχόν πειστήρια. Ο μοναδικός που είχε, άλλωστε, συλληφθεί (και είχε προφυλακιστεί εν συνεχεία) ήταν ένας 18χρονος, ο οποίος και παραδέχθηκε ότι έριξε τη φωτοβολίδα. «Εγινε χαμός έξω, την πέσαμε στους μπάτσους και εγώ χτύπησα αστυνομικό», ομολόγησε αρχικώς σε συνοπαδούς του όταν επέστρεψε στο κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη, μετά την επίθεση.

Τους τέσσερις μήνες που ακολούθησαν, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής επίθεσης στου Ρέντη.

Η έρευνα γινόταν υπό το βλέμμα της Εισαγγελέως Εφετών Σταματίνας Περιμένη, η οποία ήταν Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – αργότερα τη διαδέχθηκε ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης.

Στην κυρία Περιμένη ανέθεσε την έρευνα η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, αφότου πήρε στα χέρια της φάκελο με στοιχεία που έβαζαν στο μικροσκόπιο περίπου 200 πρόσωπα «όλων των χρωμάτων», σε υποθέσεις που πάνε έως και 16 χρόνια πίσω. Της τον παρέδωσαν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κατά την επίσκεψή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κατάλογος ονομάτων με πολλούς σκληροπυρηνικούς χούλιγκαν

Ο κατάλογος των ονομάτων εμπεριέχει πολλούς σκληροπυρηνικούς χούλιγκαν, με βάση αξιολόγηση που είχε γίνει ήδη από τις αστυνομικές αρχές, ως πρόσωπα «υψηλού κινδύνου» στα γήπεδα. Οπως ακριβώς είχε προαναγγελθεί, οι φάκελοι με τα δεδομένα της Αστυνομίας εσωκλείουν κακουργηματικές δραστηριότητες, εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, από εκβιασμούς και ναρκωτικά έως προστασία. Δεν έχουν εξαιρεθεί οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Τότε και οι δυο υπουργοί εμφανίστηκαν κάθετοι. Ο Γιάννης Οικονόμου είχε μιλήσει για «αγέλες χούλιγκαν» και «σοβαρά στοιχεία», με σκοπό την εξάρθρωση και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών και περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία. Ο Γιάννης Βρούτσης εκτίμησε, από την πλευρά του, ότι η οπαδική βία ξεπερνά τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, δε, υπήρχε ανοιχτή γραμμή ανάμεσα στην κυραία Περιμένη και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς η πρώτη ήταν υποχρεωμένη –σύμφωνα με την παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη– να ενημερώνει ως προς την πορεία των ερευνών τους αρμόδιους Αντεισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αριστοτέλη Χριστόπουλο και Γεώργιο Οικονόμου.

Μαρτυρίες, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα και ευρήματα πάσης φύσεως οδήγησαν τις Αρχές στο συμπέρασμα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, «κλειδώνοντας» αυτό που γνώριζαν, θεωρητικώς, όλοι: τη συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε μετράει –όπως λέγεται– 3.000 σελίδες. Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ ήταν 216 σελίδες. Η εγκληματική οργάνωση εκτιμάται ότι διαθέτει εσωτερική διάρθρωση και σαφή ιεραρχική δομή, ενώ τα μέλη της έχουν καθορισμένους ρόλους. Την απαρτίζουν 158 πρόσωπα, τα οποία έχουν να επιδείξουν πλούσια δράση, εμπίπτουσα στην κακουργηματική και πλημμεληματική κατηγορία, και πάντως αξιόποινη. Στην Αθήνα, στον Βόλο, στα Γιάννενα…

Τον Απρίλιο του 2024 ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ έκανε λόγο για ευρεία αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, σε πρώτη φάση, 60 ατόμων. Αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτια διενεργώντας  58 έρευνες, καθώς και 15 έρευνες σε αυτοκίνητα. Τους περίμενε ολόκληρος «μπαξές» πειστηρίων: πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρούχα, ψηφιακά μέσα.

«Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΕΛΑΣ. Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση από την πλευρά του θύματος, μίλησαν ξανά και ξανά για ζήτημα «αξιοπρέπειας της Αστυνομίας».

Η ανάκριση και οι ανακοινώσεις

Τη σκυτάλη πήρε ο 9ος τακτικός ανακριτής Παναγιώτης Τζιούβας, σε συνεργασία και με άλλους λειτουργούς, επίκουρους. Η διαδικασία «Μπεν Χουρ» της ανάκρισης απεδείχθη σύνθετη. Διήμερα (και…) απολογιών, με κατηγορούμενους που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λυγγερίδη – με κάποιους από αυτούς ως διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης.

Τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει προσωνύμια και ψευδώνυμα κατηγορουμένων –ο «Ρουμάνος», ο «ΟΜΛΕ», ο «Shark», ο «Κοντός», ο «Κόκος», ο «Κορυδαλλιώτης», ο «Misfits»– καθώς και ηλικιακών ομάδων: οι «μικροί» (κάποιοι είναι ανήλικοι) και οι «μεγάλοι». Στη διαδικασία συμμετείχαν προστατευόμενοι μάρτυρες με κωδικές ονομασίες (φερειπείν 67Β ή 67ΣΤ), που καταθέτουν για τη δράση κομβικών προσώπων.

Σε πολλούς που κρίθηκε ότι έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων οποιασδήποτε ομάδας και απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες αθλητικών συνδέσμων. Εγιναν και συμπληρωματικές απολογίες, όπως αυτή του 18χρονου δράστη της επίθεσης. Σε άλλη περίπτωση, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί αρχικά ελεύθερος, αλλά στη συνέχεια κλήθηκε για συμπληρωματική απολογία βάσει στοιχείων σε βάρος του, για να κριθεί τελικά προφυλακιστέος.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Λυγγερίδη, Βασίλης Καπερνάρος, έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετική» τη δουλειά που έχει κάνει η Αστυνομία, δηλώνοντας παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας, ενώ έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι «θα ασκηθούν πιέσεις για να μην ανοίξουν στόματα».

Η σύνδεση με την ΠΑΕ Ολυμπιακός

Η Δικαιοσύνη έχει καταβάλει προσπάθεια να δει ολόκληρο το παγόβουνο, όχι μόνο την κορυφή του, και αυτό ουδέποτε ήταν απλό. Το μείζον ερώτημα ήταν εξαρχής αν υπάρχει ζήτημα «ανοχής και υποκίνησης των χούλιγκαν» από αθλητικούς παράγοντες. Σε διαρροή από τα έγγραφα της Αστυνομίας είχε εξαρχής επισημανθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ενδεχόμενη σύνδεση της εγκληματικής οργάνωσης με στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

«Ωστόσο, από τη λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός (ποδοσφαιρικής ομάδας) και του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «Ολυμπιακός Σύλλογος Φιλάθλων Πειραιώς (Ο.Σ.Φ.Π.)», χωρίς τη συμμετοχή και την «υψηλή προστασία» των οποίων, «τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε, άλλως θα είχε πολύ περιορισμένο εύρος και δράση».

Eπίσης, έχει τονίσει: «Αξιοπρόσεκτο τυγχάνει και το γεγονός ότι κάποια από τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνδέονται με τον Ολυμπιακό και με εργασιακή σχέση, ενώ άλλα είτε έχουν προσληφθεί σχετικά πρόσφατα και εργάζονται (ενίοτε και χωρίς να παρέχουν πραγματική εργασία), είτε έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν στον Δήμο Πειραιά, του οποίου ο δήμαρχος Ιωάννης Μώραλης είναι και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

»Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την Εργάνη, ο Ι. Α. εργάζεται από το 2018 στο Red Store Θρυλικά Δώρα Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, που είναι το επίσημο κατάστημα boutique της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί επί δίμηνο και στον δήμο Πειραιά. Ο Θ.Π. εργάζεται από τον Ιούνιο του 2022 στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Μάιο του 2022 εργαζόταν στον Δήμο Πειραιά.

»Οι Δ. Μ. και Π. Κ., προσλήφθηκαν την 1/6/2022 στον Δήμο Πειραιά, όπου εξακολουθούν να εργάζονται. Οι Μ. Χ. και Ι. Χ. εργάστηκαν στον Δήμο Πειραιά κατά το χρονικό διάστημα από 20/4/2023 έως 19/6/2023. Τέλος, ο Μπ. Χ. εργαζόταν στο αθλητικό σωματείο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (δηλαδή στον Ερασιτέχνη) από 6/4/2020 έως 7/12/2023 (δηλαδή μέχρι και την ημέρα που έλαβαν χώρα τα επεισόδια στα οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ο υπαρχιφύλακας Λυγγερίδης Γεώργιος)».

Ρεπορτάζ που έχουν δει παράλληλα το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για βαρύ ποινικό μητρώο (εδώ και πολλά χρόνια) αρχηγικών μελών της Θύρας 7.

Δικογραφία-φιάσκο λένε οι της Θύρας 7

Από τη δική τους πλευρά, οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για δικογραφία-φιάσκο.

«Η Θύρα 7 έχει αποδείξει διαχρονικά πως περιφρουρεί το γήπεδό μας, είτε είναι το Καραϊσκάκη, είτε οποιοδήποτε άλλο γήπεδο παίζει ο Θρύλος, αυτό είναι καθολικά παραδεκτό» σημείωναν. «Οπως και το ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενάντια στη βία στα γήπεδα από τον Ολυμπιακό και τη Θύρα 7. Η έρευνα που έγινε ήταν πολύμηνη, βρέθηκαν πολλά ευρήματα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, όχι όμως τον διασυρμό χαρακτήρων, όχι όμως το τσουβάλιασμα γενικώς και αορίστως, που στηρίζεται σε ένα μάρτυρα με κωδική ονομασία…» είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ανακοίνωσης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για τις κλήσεις σε απολογία των πέντε στελεχών της διοίκησης της ομάδας, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Αναφορικά με την κλήση πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά μελών της διοίκησής της, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει ότι: Η σημερινή εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες από συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα αποτελεί μια νέα απόπειρα εκβιασμού της ΠΑΕ Ολυμπιακός προκειμένου να κάμψει τόσο την οικογένεια του Ολυμπιακού όσο και τον ίδιο τον Πρόεδρό της.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως συνέχεια της άδικης μαζικής στοχοποίησης των οπαδών μας ως εγκληματικής οργάνωσης. Ακόμη και ο πιο αφελής μπορεί να καταλάβει ότι ο χρόνος που επελέγη δεν είναι τυχαίος. Η συγκεκριμένη μεθόδευση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και εργαλειοποιεί δυστυχώς την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Υπεύθυνοι για αυτή τη σκευωρία είναι όσοι λειτουργούν με όρους παρακράτους στο δημόσιο βίο της χώρας. O Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και η οικογένεια του Ολυμπιακού έχουν τη συνείδησή τους πεντακάθαρη, δεν εκβιάζονται, δεν λυγίζουν».

Η πολιτική και οι πολιτικοί

Τον πολιτικό τόνο στην υπόθεση Λυγγερίδη έχουν δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν παρών στην κηδεία του αστυνομικού στη Θέρμη, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της κοινωνίας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δεν μάσησε τα λόγια του, χαρακτηρίζοντας την οπαδική βία «καρκίνωμα»: «Η απόφαση είναι ότι το καρκίνωμα αυτό πρέπει να ξεριζωθεί και θα ξεριζωθεί». Πρόσθεσε ότι «από ένα σημείο και μετά αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις (σ.σ.: των χούλιγκαν) εκβιάζουν και τις ίδιες τις ομάδες […] Η δικαστική έρευνα θα φτάσει όσο ψηλά χρειάζεται, με ό,τι μπορεί να τεκμηριωθεί από τα στοιχεία, όχι κυνήγι μαγισσών».

«Πιέσεις από διάφορα κέντρα πάντα υπάρχουν σε όλες τις κυβερνήσεις, Από τότε που υπηρετούσα στον αθλητισμό, η πεποίθηση που είχα δημιουργήσει μέσα μου είναι ότι όταν το κράτος αποφασίσει κάτι, δεν τα βάζει κανείς μαζί του, θα τον ισοπεδώσει. Ξέρουν όλοι πλέον ότι το παιχνίδι έχει αλλάξει» σημείωσε επίσης ο κ. Φλωρίδης.

Οι πιο πονεμένοι από όλους, οι γονείς του και η αδελφή του, σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του έπεσαν στην αγκαλιά των ανδρών της διμοιρίας που υπηρετούσε ο 31χρονος. «Οι συνάδελφοί του είναι γιοι μου» εξήγησε ο πατέρας του, Αθανάσιος Λυγγερίδης, λέγοντας για τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του παιδιού του, με παροιμιώδη νηφαλιότητα: «Θέλω να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».