Δένδιας και Μητσοτάκης προσβλέπουν σε συναντήσεις ή προσωπικές επικοινωνίες το ταχύτερο δυνατό με Μπλίνκεν και Μπάιντεν (με αυτή τη σειρά) | CreativeProtagon/Shutterstock
Θέματα

Αν ο Μπάιντεν θέλει η Ελλάδα μπορεί…

Η Αθήνα επιδιώκει πολυετή διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος και φίλοι της Ελλάδας σε θέσεις κλειδιά στο Κογκρέσο θα διευκολύνουν μια τέτοια εξέλιξη. Οσο για τον Ερντογάν, πέραν των S-400, τον βαρύνουν πλέον και βέβαιες έρευνες για τις δοσοληψίες του με τον Τραμπ και το «σκάνδαλο της Halk Bank»
Νίκος Μαρτίνος

Η εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο και η παθητική /ενεργητική στάση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γύρω από ένα γεγονός που σημάδεψε τον αμερικανικό 21ο αιώνα όσο και η 11η Σεπτεμβρίου, εύλογα έδιωξαν την προσοχή του πλανήτη από την ανάλυση για ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει παγκοσμίως η Ουάσιγκτον από τις 20 Ιανουαρίου και έπειτα.

Στην Αθήνα το αρχικό σοκ διαδέχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όχι τόσο ως προς τις προθέσεις του πολύπειρου Δημοκρατικού πολιτικού, όσο ως προς τις δυνατότητες που θα έχει να ασχοληθεί με την αναστήλωση της αμερικανικής παρουσίας ανά τον κόσμο. Είναι σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, για τον Μπάιντεν και το επιτελείο του επείγει η ατμόσφαιρα διχασμού που προώθησε ο Τραμπ να μην μετατραπεί σε αγεφύρωτο κοινωνικό ρήγμα.

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει αισιοδοξία ότι, παρά τα εσωτερικά προβλήματα, η διοίκηση Μπάιντεν δεν θα αφήσει την εξωτερική πολιτική σε δεύτερη μοίρα. Ηδη στην κυβέρνηση γίνονται προσπάθειες αρχικά για ένα τηλεφώνημα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον νέο πρόεδρο. Στη συνέχεια, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επιχειρήσει να συναντηθεί με τον Αντονι Μπλίνκεν, τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας

Μια από τις πρώτες προτεραιότητες του Νίκου Δένδια θα είναι και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα. Η MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας) η οποία διέπει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία (στη Σούδα και αλλού), ωστόσο έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που υποσκάπτει την δυνατότητα μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Είναι μονοετούς διάρκειας και πρέπει, μέσω μιας τυποποιημένης διαδικασίας, να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η νέα MDCA που συζητούν οι δύο πλευρές θα είναι πολυετής, διάρκειας 5 έως 7 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να επενδυθούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των υποδομών που θα υποδέχονται δυνάμεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάμπτει, αυτή τη φορά από άλλο πόστο, και η Βικτόρια Νούλαντ. Πρώην υφυπουργός για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις, η Νούλαντ προτείνεται πλέον για Βοηθός Υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων. Παρά το γεγονός ότι η κυρία Νούλαντ δεν είχε πάντα τις καλύτερες σχέσεις με την Αθήνα, η γνώση της κατάστασης στην περιοχή αποτελεί στοιχείο που συμβάλλει στην ταχύτερη αναγνώριση των συνθηκών.

Ισως η πλέον σημαντική εξέλιξη για την Αθήνα, είναι η προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας,  την οποία αναλαμβάνει ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόσωπο που κατά την τετραετία Τραμπ αποτέλεσε σταθερό πολέμιο των διευκολύνσεων του απερχόμενου προέδρου προς τον «καλό φίλο» του Ταγίπ Ερντογάν.

Γιατί τρέμει ο Ερντογάν την υπόθεση «Halk Bank»

Ουκ ολίγοι εκτιμούν ότι η εισβολή της Τετάρτης στο Καπιτώλιο έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως το περιβάλλον Ερντογάν. Η αντιδημοκρατική έκρηξη του Τραμπ οδηγεί πολλούς στο Δημοκρατικό Κόμμα στην άποψη ότι ο απερχόμενος πρόεδρος θα πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη διεξοδικά, για μια σειρά από ζητήματα που ανέκυψαν κατά τη θητεία του. Ενα από αυτά αφορά το ξέπλυμα κεφαλαίων από το αμερικανικό υποκατάστημα της τουρκικής τράπεζας «Halk Bank», προκειμένου αυτά να κατευθυνθούν στο Ιράν.

Η επιχείρηση γοητείας στην οποία έχει αποδυθεί η Αγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες αντανακλά σε σημαντικό βαθμό την ανησυχία για τη στάση που μπορεί να τηρήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έναντι κάποιου που ενδεχομένως συνεργάστηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ για την υπονόμευση πολυετών στρατηγικών επιλογών, όπως η στάση απέναντι στο Ιράν και στη Ρωσία. Αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ και το διεθνή παράγοντα γενικότερα, είναι που, όπως φαίνεται, τον οδηγούν σε διάλογο με την Ελλάδα, με τη μορφή των αναμενόμενων διερευνητικών.

Περιφερειακές συμφωνίες

Την ίδια στιγμή η Αθήνα προωθεί ένα πλέγμα περιφερειακών συμφωνιών που εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερο τη θέση της στην περιοχή. Πριν από λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με το Ισραήλ για τη μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος της Καλαμάτας σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο και την παράλληλη προμήθεια νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία. Με βάση τη νέα συμφωνία, Σαουδαραβικά F-15 αναμένεται να σταθμεύσουν τον Φεβρουάριο στη Σούδα, ενώ μια πυροβολαρχία ελληνικών πυραύλων Πάτριοτ θα εγκατασταθεί στην αραβική χώρα για την εναέρια άμυνά της.

Για την Αθήνα, στο βάθος όλων αυτών των στρατιωτικών συνεργασιών βρίσκονται ευκαιρίες για σύσφιγξη των διπλωματικών σχέσεων. Από όλες τις χώρες του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν την πιο πρόθυμη να συνεργαστεί όχι μόνο σε διπλωματικό και στρατιωτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο με την Αθήνα.

Για την πολιτική – διπλωματική επίτευξη αυτού του στόχου η Αθήνα βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με το Ριάντ, το Κάιρο, το Αμπου Ντάμπι, καθώς επίσης το Αμάν και τη Λευκωσία, για την διεύρυνση των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας. Ο βασικότερος κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι η Αίγυπτος, με την οποία το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει τετραμερής συνάντηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Γαλλία.

Πρόκειται για μια λεπτή διπλωματική άσκηση, η οποία απαιτεί χειρουργικούς χειρισμούς ώστε να μην διαταραχθούν οι ευαίσθητες ισορροπίες που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες αραβικές χώρες.