Ο καθηγητής Ραβίντερ Νταχίγια, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, κρατά το ρομποτικό χέρι με το τεχνητό δέρμα | UNIVERSITY OF GLASGOW
Θέματα

Δημιούργησαν τεχνητό δέρμα, ικανό να αισθάνεται τον πόνο

Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης κατασκεύασαν ένα υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας που βασίζεται σε συναπτικά τρανζίστορ, τα οποία μιμούνται, ως προς τη λειτουργία τους, τους νευρώνες του εγκεφάλου
Protagon Team

Ενας νέος τύπος τεχνητού δέρματος, που αναπτύχθηκε σε ερευνητικό κέντρο της Βρετανίας, θα μπορούσε στο μέλλον να δώσει στα ρομπότ σχεδόν την ίδια ευαισθησία στην αφή που έχουν οι άνθρωποι. Παράλληλα, αν εξελιχθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τεχνητό μέλος σε άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Για τη δημιουργία του, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Γκασκώβης εμπνεύστηκαν από το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, σε πρώτη φάση, το τεχνητό δέρμα αισθάνεται τον πόνο.

Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί ενσωμάτωσαν στο τεχνητό δέρμα ένα υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας που βασίζεται σε συναπτικά τρανζίστορ, τα οποία μιμούνται ως προς τη λειτουργία τους τούς νευρώνες του εγκεφάλου.

Τα τρανζίστορ είναι φτιαγμένα από νανοσύρματα οξειδίου του ψευδαργύρου, είναι τοποθετημένα πάνω σε μια εύκαμπτη επιφάνεια από πλαστικό και είναι συνδεδεμένα με αισθητήρες αφής. Το τεχνητό δέρμα εκτυπώνεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και ακολούθως συνδέεται με ολόκληρο το σύστημα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να δημιουργήσουν τεχνητό δέρμα με ανθρώπινη ευαισθησία στην αφή και το νέο επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το τεχνητό δέρμα έντυσε ένα ρομποτικό χέρι, το οποίο εμφανίζει αξιοσημείωτη ικανότητα να αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα, ακριβώς επειδή νιώθει τον πόνο.

«Στο μέλλον, η συγκεκριμένη εφεύρεση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα πιο προηγμένο ηλεκτρονικό δέρμα, που θα επέτρεπε σε ρομπότ να εξερευνούν και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο με νέους τρόπους ή να κατασκευάζονται νέα προσθετικά μέλη για ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό και να έχουν σχεδόν την ίδια ευαισθησία που είχαν στην αφή», εξηγεί ο Φενέντζιαλ Λιου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ένας από τους υπεύθυνους της μελέτης.

«Ολοι μαθαίνουμε νωρίς στη ζωή μας να αντιδρούμε κατάλληλα στα απρόσμενα ερεθίσματα, όπως ο πόνος, προκειμένου να μην κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Φυσικά, η ανάπτυξη του νέου ηλεκτρονικού δέρματος δεν σημαίνει ότι νιώθει πραγματικά πόνο όπως τον γνωρίζουμε, αλλά αποτελεί απλώς έναν σύντομο τρόπο για να εξηγήσουμε τη διαδικασία της μάθησης από εξωτερικά ερεθίσματα», συμπλήρωσε ο Ραβίντερ Νταχίγια, που συμμετείχε στη δημιουργία του τεχνητού δέρματος.

Το ρομποτικό χέρι με το τεχνητό δέρμα, UNIVERSITY OF GLASGOW

Μεταξύ άλλων μελλοντικών πρακτικών εφαρμογών, προβλέπεται η χρήση του ευαίσθητου ηλεκτρονικού δέρματος σε προσθετικά άκρα για ακρωτηριασμένους ανθρώπους, καθώς και η αξιοποίησή του στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ώστε καθημερινά αντικείμενα που είναι συνδεδεμένα και επικοινωνούν μεταξύ τους, να αποκτήσουν όχι μόνο νοημοσύνη αλλά και ευαισθησία.

Το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης θα κατοχυρώσει την πατέντα της τεχνολογίας και σχεδιάζει να δημιουργήσει μία εταιρεία-τεχνοβλαστό για την εμπορική αξιοποίηση της ανακάλυψης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Robotics.